~ Meditatia Dinamica OSHO ~

meditatia dinamica osho

Meditatia Dinamica OSHO este o meditatie de baza in ”lumea Osho”, fiind parte din aproape toate workshopurile de meditatie sustinute de terapeutii Osho din intreaga lume, alaturi de Meditatia Kundalini, seara. Este o combinatie de terapie si meditatie, cu efecte puternice de echilibrare, energizare si eliberare a tensiunilor din corp-minte.

Meditatia dureaza o ora, are cinci etape, si este sustinuta de o muzica special creata. Poate fi practicata singur(a), insa va fi mai intensa daca e facuta in grup. Este o experienta individuala, deci ar trebui sa-i ignorati pe cei din jurul vostru si sa va pastrati ochii inchisi pe intreaga durata a meditatiei, preferabil folosind o bandana. E bine sa aveti stomacul gol si sa purtati haine lejere.

”In aceasta meditatie trebuie sa ramai in permanenta alert, constient, orice ai face. Ramai un martor. Nu te pierde. In timp ce respiri poti sa uiti. Poti deveni una cu respiratia atat de mult incat poti sa uiti de martor. Dar atunci ratezi sensul meditatiei.

Respira cat de rapid posibil, cat de profund posibil; adu-ti toata energia in asta dar ramai totusi un martor. Observa ce se intampla ca si cum ai fi doar un spectator, ca si cum totul i se intampla altcuiva, ca si cum totul se intampla in corp iar constiinta e doar centrata si priveste.

Aceasta stare de martor trebuie pastrata in toate cele trei etape. Iar cand totul se opreste si in a patra etapa ai devenit complet inactiv, inghetat, atunci aceasta stare de alerta va ajunge la apogeul sau.” – Osho

Vezi si: Osho, despre recunostinta si abandon…

Etapa 1: Respiratie – 10 minute

Respirand haotic pe nas, lasa respiratia sa fie intensa, adanca, rapida, fara ritm, fara nici un pattern – si concentrandu-te mereu pe expiratie. Corpul va avea grija de inspiratie. Respiratia ar trebui sa patrunda adanc in plamani. Fa asta cat de rapid si de viguros poti, pana cand devii realmente respiratia. Foloseste miscarile naturale ale corpului pentru a te ajuta sa-ti cladesti energia. Simte-o cum creste, dar nu o elibera in aceasta prima etapa.

Etapa 2: Catharsis – 10 minute

EXPLODEAZA! Da drumul la tot ceea ce are nevoie sa fie aruncat afara. Devino total nebun(a). Tipa, striga, plangi, sari, loveste, scutura-te, danseaza, canta, razi, arunca-te de colo colo. Putina actorie ajuta adesea sa te pornesti. Nu permite niciodata mintii sa intervina in ceea ce se intampla. Innebuneste constient. Fii total(a), fii cu intreaga inima in ceea ce se intampla.

Etapa 3: Centrarea energiei – 10 minute

Cu bratele ridicate sus deasupra capului, sari ca o minge, strigand mantra ”Huu! Huu! Huu!” cat de profund posibil. De fiecare data cand atingi solul, cu toata talpa, lasa ca sunetul sa loveasca adanc in centrul sexual. Da tot ce ai, epuizeaza-te complet.

Vezi si: Osho, despre decizii si despartiri

Etapa 4: Martor – 15 minute

STOP! Ingheata oriunde te-ai afla, in orice pozitie te gasesti. Nu aranja corpul in nici un fel. O tuse, o miscare – orice, va disipa curgerea energiei iar efortul va fi pierdut. Fii un martor la tot ce ti se intampla.

Etapa 5: Celebrare -15 minute

Celebreaza prin dans, exprimand gratitudinea ta pentru Existenta. Poarta cu tine aceasta bucurie, pe parcursul intregii zile.

* Daca locatia unde meditati va impiedica sa faceti zgomot, puteti practica aceasta varianta tacuta: in loc sa aruncati afara sunetele, lasati catharsis-ul din etapa a doua sa aiba loc in totalitate prin miscari ale corpului. In etapa a treia, sunetul “Huu” poate fi folosit in interior.

Articol publicat pe site-ul www.oshojoy.ro, Copyright OSHO Joy Meditation Center

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Clip de prezentare – Meditatie dinamica, intr-un mod usor amuzant:

Daca doresti sa practici Meditatia dinamica, te poti ajuta de filmuletul de mai jos:

Sursa video: youtube.com; Photo by Flora Westbrook from Pexels

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!