~ Despre recunostinta si abandon ~

osho despre recunosrinta si abandon

Osho, de curand ai incheiat un discurs spunand:

”Tineti minte, abandonul (“LET-GO”) este cel mai important cuvant existent. M-a patruns ca o sageata. De atunci, cuvintele tale m-au bantuit. Iubite maestre, poti vorbi putin mai mult despre arta de a te abandona? Pare cel mai usor si totusi cel mai dificil lucru de facut. E vreun truc? Poti sa-mi arzi din nou ignoranta cu lumina sagetii tale?”

– “Este cu siguranta mai dificil sa fie usor. E mai usor sa fie dificil. Mintea, evident, este interesata de ceea ce este dificil; vrea sa evite ceea ce este prea simplu. Motivul e foarte clar: simplul este moartea mintii. Dificilul este hrana sa, viata sa, insasi fiinta sa.

Este ciudat – dar adevarul este intotdeauna cel mai ciudat lucru –  deoarece cineva trebuie sa intrebe cum sa se relaxeze, cum sa adoarma. Din fericire, natura nu a lasat prea multe lucruri in mainile tale. Altfel, e absolut sigur ca ai fi intrebat cum sa respiri: ”E atat de simplu, Osho, dar da-mi macar o strategie prin care sa pot respira. Cum sa las inima sa bata?”

Vezi si: Osho, despre decizii si despartiri

Dar natura este suficient de compasiva, nu ti-a dat nici un lucru important de facut – asa ca tu poti sa fii  un membru al Clubului Lenesilor iar natura are grija de tot ceea ce este esential.

Recunostinta si abandon

Abandonul este cu siguranta cel mai fundamental principiu al religiozitatii. Inseamna pur si simplu a nu avea nici un tel, nici o dorinta, nici un dor, nici un trecut, nici un viitor – doar a fi aici in totalitate absoluta, inecandu-te in aceasta tacere, fara nici un fel de rezistenta.

Nu e nici o arta, nici un truc, nici o metoda; doar o simpla intelegere. Cine te impiedica? Trecutul tau, despre care crezi ca e valoros… cum ai putea sa renunti la el? Este o comoara, e mostenirea ta! Viitorul, cum sa renunti la el? – desi nu il ai. Si totusi te ingrijorezi, cum sa renunti la el: ”Cum sa renunt la viitor? Viitorul e tot ce avem. Toate visele, toate zilele ce vor sa vina, toate lucrurile marete ce trebuie sa se intample sunt in viitor.”

Si cand va spun, „Renuntati la trecut, renuntati la viitor, doar fiti…”, in acel moment in care esti pur si simplu, binecuvantari extraordinare coboara asupra voastra, taceri, extazuri – fara efort.  Si pentru ca nu ai facut nici un efort si florile continua sa se reverse asupra ta, creeaza o dimensiune cu totul noua in fiinta ta: dimensiunea recunostintei, pe care religiile au interpretat-o in mod gresit ca rugaciune.

Nu te poti ruga inainte de a fi cunoscut abandonul. Toate bisericile si toate templele sunt pline de oameni care se roaga, dar ei nu stiu; ei nu sunt intr-o stare in care rugaciunea apare de la sine ca recunostinta.

Vezi si: 20 Cele mai frumoase citate despre dragoste si viata – Osho

Rugaciunea nu poate insemna altceva decat recunostinta – recunostinta pentru ca atat de mult iti este daruit in fiecare moment fara ca tu sa ceri. Nu te-ai fi putut gandi la mai mult, in afara momentului prezent, daca ii dai voie sa se intample.

Si a da voie este foarte simplu:

Fara trecut, fara viitor – doar acest moment.

Intrebi: ”Poti vorbi, te rog, putin mai mult despre arta de a te abandona?” De fapt, nu este nici o arta. Am vorbit deja prea mult despre asta, lucru care nu prea e permis.

Un Maestru Zen sta pe marginea marii, pe plaja, si regele tarii trece pe acolo. Vazand oportunitatea…regele s-a gandit de multe ori ca intr-o zi se va duce la acest om despre care auzise atat de multe. Dar stiti necazurile unui rege, problemele si grijile lui.

Dar asta se intamplase accidental; Maestrul Zen statea pe plaja. Regele si-a oprit caravana si a spus: ”As vrea sa-l intalnesc pe Maestru. Asteptati deci aici si lasati-ma sa ma duc singur.”

El l-a intrebat pe Maestru: ”Am auzit multe despre tine si am vrut sa vin de mult, mult timp, dar nu s-a materializat acest lucru. Sunt recunoscator ca astazi am vazut un om al tacerii. Imi poti spune care este arta pe care ai practicat-o, care te-a facut sa fii o tacere luminoasa? Nu am prea mult timp.”

Maestrul Zen a spus: ”Nu-ti face griji pentru timp, pentru ca nici eu nu am prea multe de spus.” Si apoi s-a facut tacere.

Vezi si: 10 Cele mai bune sfaturi de viata spuse de Osho

Regele a asteptat si a asteptat, si maestrul a continuat sa priveasca inspre mare. Soarele apunea si era atat de frumos – atat de auriu si vast, pe tot oceanul.

Regele s-a gandit: ”Omul pare sa fie putin ciudat. I-am pus intrebarea iar el se uita la mare. Se pare ca a uitat de mine si de intrebarea mea.” I-a adus aminte: ”Poate ca nu stii ca sunt regele acestei tari, si ti-am pus o intrebare iar tu nu ai raspuns.”

Sarmanul Maestru a spus: ”Incerc din greu sa ii raspund.”

Regele a spus: ”Ori tu esti nebun ori eu sunt nebun. Nu am auzit un singur cuvant.”

Maestrul a spus: ”Aha! Acesta este raspunsul – ca nu ai auzit un singur cuvant! Ai inteles totul. Asta e.”

Regele a spus: ”Cu siguranta ca esti nebun. Nu ai spus un singur cuvant.”

Maestrul a spus: ”Intrebarea e de asa natura incat nici macar un singur cuvant nu poate fi spus. Dar voi incerca din nou, desi orice am spus e mai mult decat ar fi putut fi permis de existenta. Dar pentru tine, voi mai cobori un pic.”

Si a scris pe nisip, ”Zen”, si a inceput sa priveasca din nou spre soarele care apunea.

Regele a spus: ”Zen? Poti, te rog, sa elaborezi putin?”

Maestrul a spus: ”Am spus deja prea mult. Merg impotriva firii mele. Si tu imi ceri sa elaborez? Dar tu esti regele, si cu mare umilinta voi incerca sa elaborez putin mai mult.”

El a scris cu litere mai mari: ”ZEN”.

Regele a spus: ”Crezi ca vederea mea e asa de proasta incat nu sunt in stare sa citesc? Asta e elaborare?”

Vezi si: Traieste, bucura-te si fii recunoscator pentru tot ceea ce ai!

Maestrul a spus: ”Pot sa scriu cu litere si mai mari, dar mai mult de atat… Nu pot sa comit un pacat impotriva existentei. Sunt cateva lucruri pe care ori le intelegi ori nu.

Aceasta tacere este abandon. Nu o creezi tu. Te inconjoara. Este coplesitor de aici. Este peste tot in jurul tau. Daca iti poate atinge inima, ai inteles mai mult decat poate cineva elabora despre abandon.

~ Osho, despre recunostinta si abandon ~

Osho: Yahoo, the Mystic Rose, Chapter 6,  (Yahoo, Trandafirul Mistic)

Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-recunostinta-si-abandon/

Copyright OSHO Joy Meditation Center

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!