~ meditatie pentru incepatori ~

Sigur ai auzit de ea, dar probabil ca nu te-ai intrebat niciodata cu adevarat, ce inseamna meditatia. Cel putin pana in acest moment.

Iti uram bun venit in aceasta lume magica, a cunoasterii de sine si a linistii interioare.

Practica meditatiei iti poate imbunatati mult calitatea vietii. Ea te poate ajuta sa devii mai relaxat, mai putin ingrijorat si te poate invata sa apreciezi mai mult ceea ce ai in viata.

Doar meditand vei reusi sa-ti linistesti mintea si sa te concentrezi pana in punctul in care devii atat de calm si de relaxat, incat vei putea sa atingi o stare superioara a constiintei.

Meditatia te va ajuta sa te cunosti mai bine pe tine insuti.

Din experienta milioanelor de practicanti din intreaga lume si in urma efectuarii unor studii de specialitate, a rezultat ca meditatia te poate tine sanatos (atat fizic cat si psihic), elimina stresul, previne numeroase boli si te poate vindeca din punct de vedere emotional.

Chiar si TU poti pune in practica incepand de acum, forme simple de meditatie.

Vezi si: 3 Principii sanatoase pentru o viata traita din plin

Doar… Incepe!

Nu ai nevoie de multe pregatiri. Poti incepe chiar astazi. Alege un loc in casa ta si un moment al zilei pentru a medita.

Incearca sa faci un obicei din aceasta practica si sa meditezi zilnic.

Renunta la asteptari si la prejudecati

Asteptarile determina emotii care actioneaza ca adevarate blocaje si distrageri.

”Nu va asteptati sa experimentati extazul. Nu va asteptati nici macar sa va simtiti mai bine. Spuneti-va doar: – acum voi medita 5-20 minute.” – Zeidan

Vei observa practicand meditatia, cateva rezultate imediate: te vei simti mai bine, mai usor si mult mai relaxat. Exista insa si rezultate pe care le vei observa dupa cateva luni, sau chiar dupa ani de practica. Incepe ACUM!

Meditatie pentru incepatori. Sfaturi practice:

Alege un mediu linistit in care sa meditezi.

Desi poti medita oriunde, iti recomandam pentru inceput sa alegi un spatiu in care sa nu fii deranjat pe durata meditatiei.

Aseaza-te intr-o pozitie confortabila

Cea mai cunoscuta pozitie pentru meditatie este Pozitia Lotusului. Aceasta presupune sa te asezi pe sol cu picioarele incrucisate, spatele drept si palmele deschise, orientate spre exterior.

Daca aceasta pozitie ti se pare dificila, mai ales ca esti la inceput, iti recomandam sa alegi alta pozitie confortabila. Poti medita pur si simplu asezat pe un scaun cu spatele drept si trunchiul pozitionat de asa natura incat coloana vertebrala sa-ti sustina toata greutatea de la talie in sus. Incearca sa nu-ti sprijini spatele de spatarul scaunului. Mainile le poti tine in poala.

Tine ochii inchisi!

Se poate medita si cu ochii deschisi, insa este de preferat sa incepi acest proces cu ochii inchisi pentru a fi protejat de stimulii externi.

Durata meditatiei

Durata meditatiei creste natural, prin practica.

Poti incepe cu 10-20 minute de meditatie in fiecare zi si sa extinzi timpul imediat ce devii mai bun la asta.

Tehnici simple de meditatie pentru incepatori

Exista foarte multe tehnici de meditatie. Iti prezentam aici, cateva dintre acestea:

Meditatia de baza  –  Analizeaza-ti respiratia

Te concentrezi si urmaresti respiratia, fara insa a o controla. Poti urmari cum patrunde prin orificile nazale, apoi cum coboara spre piept iar in cele din urma ajunge spre abdomen, ca apoi sa ia calea inversa. Tot ce trebuie sa faci este sa devii un observator al respiratiei.

Alternativ, iti poti indrepta atentia doar catre abdomen si poti urmari miscarile expansive si retractive ale acestuia. Aceasta este o varianta destul de des intalnita la practicieni.

Daca in timpul procesului de meditatie apar tot felul de ganduri, recunoaste cu calm ca ai fost distras si concentreaza-ti din nou atentia asupra respiratiei.

Vezi si: 15 Idei care te pot ajuta sa treci mai usor peste necazuri

Meditatia Zen (Zazen) cu concentrare asupra respiratiei

Concentreaza-ti atentia asupra respiratiei intrand si iesind prin nas.

Pentru a fi mai usor, poti sa numeri respiratiile in gand. De fiecare data cand inspiri, numara inapoi o unitate incepand de la 10 si continuand cu 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Reia acest proces de mai multe ori incepand de la 10. Nu trebuie sa-ti faci griji daca esti distras din cand in cand si pierzi numarul. Concentreaza-ti din nou atentia asupra respiratiei, reluand numaratoarea tot de la 10.

Meditatia ghidata

Meditatia ghidata este extrem de folositoare in special incepatorilor, deoarece intr-o astfel de practica esti ghidat de o voce care iti spune exact ce trebuie sa faci.

Iti recomdam filmuletul de mai jos, dar poti si tu sa cauti astfel de meditatii, online. Daca doresti sa nu fii intrerupt de reclame in timpul acestui proces, poti activa YouTube Premium.

Poti sa practici acest tip de meditatie si in grup.

Meditatia cu mantra OM – (AUM)

Acest tip de meditatie – cu mantra, ajuta la mentinerea atentiei concentrata pe sunetul si/sau semnificatia mantrei. Incantatia poate fi repetata cu voce tare, soptit sau in gand.

Mantra “OM” – (AUM), este cea mai cunoscuta si mai simpla mantra din lume. Aceasta formula sacra este reprezentarea Creatorului iar incantarea ei te conecteaza cu Universul, incarcand organismul cu energie si liniste.

Rostirea acesteia creaza o vibratie pozitiva in corp, relaxaza creierul si reduce stresul.  

Atunci cand rostesti “OM,” incearca sa te concentrezi in mijlocul fruntii si vei observa cum intregul corp vibreaza si cum incepi sa te relaxezi.

Cum trebuie sa procedezi?

Rosteste ”OM,” timp de aproximativ 5 secunde iar mai apoi inspira. “OM” se pronunta ca in filmuletul de mai jos, cu “O” rotund.

Repeta pana cand simti ca te-ai relaxat.

Poti sa practici acest tip de meditatie si in grup.

Meditatia cu mantra So-Hum

Traducerea literara a acestei mantre induse este “Eu sunt acela”, insa, in sensul ei cel mai profund, incantatia simbolizeaza conexiunea omului cu Universul, cu Energia Creatoare.

Cum trebuie sa procedezi?

~ In gand, mental

Pe masura ce respiri abdominal, trebuie sa sincronizezi inspirul cu prima parte a mantrei – “So”. Apoi, cand expiri, trebuie sa spui mental a doua parte a mantrei – “Ham”. (Hum se pronunta Ham)

In timp ce inspiri, incearca sa vizualizezi energia pornind de la baza coloanei vertebrale, in sus, catre varful capului.

In timp ce expiri, vizualizeaza energia coborand pe caile respiratorii si intorcandu-se spre baza coloanei vertebrale.   

Iti recomandam sa pastrezi articolul si sa-l recitesti ori de cate ori ai nevoie. Relaxare placuta!

Ce parere ai despre aceste tehnici de meditatie pentru incepatori?

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. ?

Foto: Sursa foto: Pixabay, Sursa Video: YouTube

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!