~ Curiozitati despre Spatiul Cosmic ~

Aproximativ un milion de planete precum Terra ar putea incapea in interiorul Soarelui.

Exista cateva miliarde de trilioane de Stele. Daca macar 1% dintre aceste Stele ar avea Planete precum Pamantul, atunci Universul ar fi plin de viata.

Prima persoana care a observat spatiul cosmic printr-un telescop a fost Galileo Galilei.

In fiecare an aproximativ 400.000 de tone de materie cosmica se indreapta spre Pamant. Marele nostru noroc este faptul ca la contactul cu atmosfera incep sa arda si numai o mica parte din cantitate poate ajunge efectiv pe suprafata Terrei.

In fiecare an, Luna se deplaseaza cu aproximativ 3,8 cm mai departe de Pamant. Aceasta este cauzata de efectele de maree. In consecinta, Pamantul incetineste in rotatie cu aproximativ 0,002 secunde pe zi pe secol. Oamenii de stiinta nu stiu cum a fost creata Luna, dar teoria general acceptata sugereaza ca un obiect de dimensiuni mari a lovit Pamantul, determinand ca Luna sa se desprinda.

Ziua pe Venus dureaza mai mult decat un an pe Terra. Pe Mercur o zi dureaza cat 59 de zile pe Pamant.

Se crede ca nucleul Soarelui se extinde de la centru pana la aproximativ 20-25 % din raza solara. Are o densitate de pana la 150 g/cm (de aproximativ 150 de ori mai mare decat densitatea apei) si o temperatura de aproximativ 15 milioane de grade Kelvin. In schimb, temperatura suprafetei Soarelui este de aproximativ 5.800 K. 

Energia solara pe care o vedem astazi a pornit in miezul Soarelui in urma cu 30.000 de ani – a petrecut cea mai mare parte a acestui timp trecand prin atomii densi care compun soarele si ii trebuie doar 8 minute si 22 de secunde pentru a ajunge la noi odata ce a parasit Soarele!

Intr-o proportie coplesitoare, Universul este alcatuit din substante care nu pot fi vazute. De fapt, stelele, planetele si galaxiile ce pot fi detectate cu telescoapele formeaza doar aproximativ 4% din Cosmos. Restul de 96% sunt substante ce nu pot fi vazute sau percepute cu usurinta. Aceste substante insesizabile, denumite Energie Intunecata si Materie Intunecata, nu au fost detectate, dar astronomii explica existenta lor pe baza influentei gravitationale pe care o exercita asupra materiei, adica asupra partilor vizibile din Univers.

Mirosul Universului. Cand se intorc din spatiu, astronautii aduc cu ei un miros special. O mireasma un pic ciudata si nemaintalnita. Ceva care aduce cu mirosul „fripturii la gratar” si cu „metalul incins”.
Exploratorii Universului descriu mirosul spatial in termeni destul de bizari. „In mod sigur, este un miros care nu seamana cu nimic altceva”, sustine astronautul Tony Antonelli. Nimeni nu stie ce anume a provocat aceste mirosuri, insa oamenii de stiinta considera ca acesta este modul prin care simtul olfactiv omenesc percepe mirosul stelelor care mor.

Varsta Universului. Oamenii de stiinta au calculat ca Planeta noastra are aproximativ 4,5 miliarde de ani. Teoretic, primele Galaxii au inceput sa se formeze cu aproximativ 13 miliarde de ani in urma, iar intregul Univers cu aproximativ 14 miliarde de ani.

Supernova. O supernova este o explozie stelara. Supernovele sunt extrem de luminoase si cauzeaza o explozie de radiatii care adesea este mai stralucitoare decat o intreaga galaxie, inainte de a disparea dupa cateva saptamani sau luni. De-a lungul acestui interval, o supernova poate radia tot atata energie cat ar putea emite Soarele pe toata durata sa de viata. Explozia elimina mare parte sau tot materialul unei stele cu o viteza de pana la 30.000 km/s (o zecime din viteza luminii), declansand propagarea unei unde de soc in mediul interstelar inconjurator.

Vezi si: 10 Curiozitati amuzante care cu siguranta te vor distra

Sursa: wikipedia.org

Photo by Miriam Espacio from Pexels

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!