~ Gratitudinea permite instaurarea si conservarea unei energii pozitive. ~

gratitudinea

“Daca vrei sa-ti transformi viata, incearca sa fii recunoscator mereu. Vei avea o viata complet noua.” – Gerald Good

Gratitudinea permite instaurarea si conservarea unei energii pozitive. In fiecare clipa a vietii noastre, se pot manifesta energii negative sau evenimente neasteptate si neplacute. Pastrarea gratitudinii in preajma noastra, mereu gata sa se manifeste, ne permite sa ne concentram asupra lucrurilor pozitive.

Este primordial sa simtim sincer gratitudinea pentru tot ceea ce avem deja, sanatate, un acoperis, un loc de munca, pentru toate lucrurile pozitive pe care le-am trait, pentru tot ceea ce am obtinut pana in prezent. Sanatatea, hrana suficienta pentru fiecare zi, apa curenta, lumina: nimic din toate acestea nu sunt un dat care ni se cuvine, nici ceva normal. Este o mare sansa sa putem trai intr-un confort modern si sa mancam pe saturate.

Este esential sa constientizam aceste lucruri si sa fim in fiecare zi recunoscatori pentru ele. In felul acesta suntem auziti de catre Univers, care ne aduce mereu tot ceea ce avem nevoie.
Daca, in ciuda a toate acestea, nemultumirea persista, daca ne dorim mereu mai mult, daca nu mai vedem ceea ce avem deja, suntem condamnati sa stagnam si sa reducem calitatea propriei noastre energii.

Eliberarea de trecut

Cel de al doilea motiv pentru care gratitudinea este esentiala este momentul prezent. Intr-adevar, prin gratitudine, ne recentram pe momentul prezent si pe tot ceea ce ne aduce clipa actuala. Viitorul nu exista, deoarece acesta nu este decat un prezent in viitor, iar trecutul s-a terminat.
Exprimarea recunostintei ne elibereaza de trecut. De ce sa ne gandim neincetat la un trecut dureros, daca astazi totul este bine, daca am invins greutatile? Acest lucru nu face decat sa ne mentina in experientele trecute si sa intretina vechile amintiri ascunse in noi, in loc sa le elibereze.
Sa multumim in fiecare zi pentru cel mai neinsemnat lucru ne ajuta sa ne schimbam punctul de vedere asupra a ceea ce ne inconjoara. Sa multumim pentru un soare stralucitor, pentru o atentie pe care am primit-o, pentru un lucru pe care l-am gasit… Pentru un proiect care se realizeaza, o zi sau o seara placuta, posibilitatea de a calatori… Totul este o buna ocazie pentru a-i multumi Universului pentru ceea ce ne aduce.

Vezi si: Traieste, bucura-te si fii recunoscator pentru tot ceea ce ai!

Sa multumim si pentru incercarile prin care trecem

Iar daca ceea ce ne aduce Universul nu ne convine, trebuie sa multumim chiar si pentru asta, deoarece aceasta persoana sau situtatie neplacuta este sursa a ceva ce trebuie curatat si pe care nu l-am eliberat inca. In loc sa ne exprimam mania, trebuie sa gasim loc pentru gratitudine si sa multumim pentru asta. Pe drept cuvant, datorita acestei experiente noi, progresam si ne imbunatatim viata, persoanele pe care le intalnim si ceea ce vom trai la orice nivel.
Este un lucru foarte putin evident. Multora dintre noi le vine greu sa simta gratitudine, sa multumeasca pentru necazuri si probleme. Si totusi, cu totii avem parte de asa ceva, deci sa multumim orice ni s-ar intampla, si cu atat mai mult cu cat este un lucru negativ, caci in acel moment ceea ce este adanc iese la suprafata… Si cine se poate elibera fara sa ridice capacul pentru a vedea pana in adanc? Absolut nimeni.

Pentru a ne elibera, trebuie sa facem sa iasa la suprafata ceea ce sta nemiscat. De altfel, acesta este motivul pentru care multi dintre noi nu facem acest lucru si isi pastreaza in continuare ochelarii de cal. Cu toate acestea, este singurul mijloc de a avansa si de a ne transforma realitatea.

Puneti la punct un program de douazeci si una de zile in cursul carora veti instala gratitudinea peste tot in viata dumneavoastra, la orice nivel. Acest lucru va va cufunda intr-un ocean de recunostinta si va determina situatii dintre cele mai surprinzatoare, determinate de alimentarea energiei gratitudinii pe care o veti fi instaurat astfel in viata dumneavoastra.
Exercitiul de mai jos este extras din cartea Rondhei Byrne, Magia. (RHONDA BYRNE The Magic – Editura: Simon & Schuster Ltd)

Practicarea gratitudinii

In fiecare zi, timp de 21 de zile, multumiti pentru ceva special dintr-un domeniu al vietii dvs., la care sa va ganditi mai ales in fiecare seara, in momentul in care va culcati.

Ziua 1. Pe parcursul acestei zile, trebuie sa multumiti pentru ceea ce aveti deja: “Sunt foarte fericit si recunosccator pentru… Sunt cu adevarat norocos sa…” Gasiti cel putin 10 motive care sa apara pe lista dvs.

Ziua 2. Zi speciala in care sa va exprimati recunostinta fata de trei persoane, indiferent cine, care v-au ajutat intr-un moment anumit al vietii dumneavoastra.

Ziua 3. Astazi trebuie sa multumiti pentru sanatatea dvs. Puteti scrie acest lucru si pastrati foaia intreaga zi pentru a va aminti neincetat ca multumiti Universului pentru aceasta. Sa scriem ne ancoreaza in materie si aduce mai multa forta intentiei de a multumi.

Ziua 4. Aceasta zi se refera la banii pe care i-ati castigat pana in prezent in viata dumneavoastra. Nu va ganditi la momentele in care ati dus lipsa de ei, ci la cele in care ati primit.

Ziua 5. Zi dedicata lucrului. Aveti un serviciu: multumiti pentru el. Aveti ajutor la serviciu: multumiti pentru el. Faceti inventarul a tot ce merge bine. Nu este intotdeauna un lucru evident, deoarece avem tendinta suparatoare sa retinem doar ceea ce este negativ. Stiti ca in medie o persoana nemultumita vorbeste despre lucrurile neplacute din viata ei cu alte sapte persoane, in timp ce o persoana multumita isi povesteste bucuriile catre doar trei persoane. De ce sa nu inversam aceasta tendinta?

Ziua 6. Aceasta zi este dedicata eliminarii oricarui gand negativ! Imediat ce un astfel de gand isi face aparitia, cautati sa-i gasiti imediat un aspect pozitiv! In plus, determinati situatia negativa care va deranjeaza cel mai mult si gasiti in ea pana la 10 motive pozitive, pentru a o transforma datorita gratitudinii dvs. Ex: Sunt nebun de fericire ca am divortat si acest lucru mi-a permis sa ma depasesc, sa gasesc o forta puternica in mine si sa traiesc astazi mult mai fericit. Multumesc, multumesc, multumesc.

Ziua 7. Traiti pentru ca va hraniti? Atunci ar fi timpul sa multumiti pentru ceea ce aveti in farfurie.

Ziua 8. Inca o zi dedicata banilor. Astazi veti multumi pentru banii pe care nu-i aveti inca… pentru a va plati facturile. Scrieti pe facturile dvs “Multumesc pentru bani”. Va veti concentra astfel mai mult asupra banilor pe care nu-i aveti. Multumiti pentru banii care va permit sa va platiti facturile. Incetati sa va mai focalizati asupra facturii si a faptului de a o plati ca si cum ar fi o pierdere pe care o veti suferi, ci ganditi-va mai ales la ceea ce v-au adus acestea – e foarte diferit. Simtiti recunostinta in acel moment!

Ziua 9. Imaginati-va o pulbere magica pe care sa o presarati in gand asupra a zece persoane care v-au facut unul sau mai multe servicii.

Ziua 10. Cand va treziti, multumiti deja pentru aceasta zi care incepe si pentru posibilitatea de a o trai.

Ziua 11. Ganditi-va la trei persoane din viata dvs. care au avut un impact magic asupra vietii dvs si multumiti-le in gand cu emotia cuvenita.

Ziua 12. Intocmiti o lista cu 10 cele mai scumpe dorinte, in toate domeniile. Multumiti apoi de trei ori in scris, ca si cum acestea s-ar fi realizat deja. Imaginati-va situatia pentru fiecare dintre ele. Ce sentiment si ce emotie traiti atunci cand ele se realizeaza?

Ziua 13. Multumiti pentru tot ceea ce ati reusit sa faceti in aceasta zi, inca de dimineata. Vizualizati fiecare rezultat ca si cum s-ar fi terminat deja.

Ziua 14. Astazi este timpul sa rezolvati o relatie problematica sau rupta. Intocmiti o lista cu 10 motive pentru care ii puteti multumi persoanei in cauza.

Ziua 15. Alegeti un aspect al corpului dvs pe care doriti sa-l imbunatatiti si multumiti pentru rezultatul deja obtinut vizualizandu-l.

Ziua 16. Completati un cec magic cu suma pe care doriti sa o primiti. De fieare data cand va uitati la acesta imaginati-va ce va cumparati cu banii incasati pentru el.

Ziua 17. Faceti o lista cu cel putin 10 lucruri pe care ati dori sa la faceti. Alegeti in mod deosebit trei dintre ele, imaginati-va ca le-ati realizat si multumiti pentru ele.

Ziua 18. Concentrati-va asupra inimii; din acest punct, multumiti luand lista cu lucrurile cele mai dorite intocmita cu o zi inainte.

Ziua 19. Mergeti …si multumiti pentru acesti pasi.

Ziua 20. Multumiti pentru aerul pe care il respirati.

Ziua 21. Acordati atentie semnalelor din jurul dumneavoastra pe parcursul intregii zile, acestea pot fi in legatura cu ceea ce ati solicitat. Multumiti atunci cand remarcati un semnal in acest sens.

 – Laurence Dujardin, Ho’oponopono. (Editura: DPH)

Vezi si: Osho, despre recunostinta si abandon

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!