~ Relatie functionala ~

relatie functionala

Iubirea a fost mereu un subiect controversat si interesant, dar foarte greu de inteles; s-au scris romane pe aceasta tema, artistii au cantat-o iar oamenii de stiinta au studiat-o. De-a lungul timpului, s-a incercat explicarea iubirii prin tot felul de mijloace.

Vezi si: Daca un artist se indragosteste de tine, nu vei muri niciodata

Avem, astfel, la indemana foarte multe informatii pe care le putem folosi pentru a afla ce inseamna iubirea si pentru a reusi in dragoste. Totusi, acum mai mult ca niciodata, rata despartirilor a crescut extraordinar de mult! Unde gresim? Ce nu functioneaza? De ce nu reusim sa descoperim sau sa pastram acest sentiment minunat – dragostea?

Nu te grabi in alegerea partenerului de cuplu.

Cea mai importanta greseala pe care o putem face, este sa ne grabim in alegerea partenerului de cuplu si sa ne aruncam in bratele broscoiului, sperand si dorind ca acesta sa se transforme in printul din poveste.

Societatea este cea care ne impinge in a-i face pe plac si de multe ori ne grabim sa urmam un tipar; nu facem ceea ce simtim, facem ce trebuie! Cateodata, nici macar nu ne punem problema ca am putea face lucrurile diferit. Parintii, deasemenea, ne invata de bine, dar binele lor este posibil sa nu fie identic cu al nostru. Acestea fiind spuse, de multe ori, incercam sa facem altora pe plac si uitam sa ne ascultam si sa ne intrebam, pe noi insine ce si daca dorim. Ne casatorim pentru ca “asa trebuie”, “e un pas normal” sau pentru ca “ar fi si timpul,” in loc sa o facem cand si doar daca simtim cu adevarat.

Invata sa te asculti si sa faci intotdeauna lucrurile in ritmul tau! Daca alegi in graba si fara pretentii, la fel va fi si relatia ta – mediocra! Iar tu ai dreptul sa ai o relatie extraordinara!

Reteta in dragoste.

Daca esti fericita castigatoare a unei relatii frumoase si vrei sa stii cum poti sa o mentii astfel, afla ca in dragoste nu exista o “reteta” universal valabila care sa se aplice in oricare caz. Fiecare dintre noi percepe si simte iubirea in mod diferit; totusi, poti sa te autoeduci astfel incat sa nu faci greseli care repetandu-se, intocmai ca picatura chinezeasca, sa-ti erodeze relatia.

Vezi si: 7 Obiceiuri pe care le au cuplurile fericite

Sa nu crezi niciodata ca exista garantii in iubire! Exista doar dorinta de a fii fericit si de a-l face si pe partener, la fel. Pare simplu, nu? Intr-un fel, chiar este! Daca intalnesti persoana potrivita, totul vine natural! Daca ai ales gresit, nimic nu va functiona cum trebuie; in acest caz, fa-ti un cadou si pleaca!

Nimic nu este mai placut decat experimentarea unui sentiment de bine si de ‘curat” in relatia de cuplu; un sentiment in care a fi TU este suficient pentru celalalt. Nu purta niciodata o masca! De ce ai considera ca a poza in altcineva, este mai interesant decat a fi tu? De ce ai cuceri un barbat afisandu-te altfel decat esti? “Varianta” TU ar trebui sa fie mult mai interesanta si mai atragatoare. Ai incredere in tine!

Dupa cum spuneam, o relatie fericita functioneaza pur si simplu, de la sine, natural! Totusi, exista anumite mici reguli de care iti recomandam sa tii cont atunci cand doresti sa-ti mentii relatia frumoasa, pana la adanci batraneti.

Vezi si: Nu vrei sa-l pierzi? ~ Nu deveni femeia vanator!~

Vrei o relatie functionala? Tine cont de urmatoarele repere:

1. Respectul este foarte important in relatia de cuplu; atat respectul de sine cat si cel pentru partener. Nu uita asta!

2. Ai grija de tine, in principal, pentru tine! Apoi, pentru iubitul tau… Incearca sa nu te plafonezi in confortul unei relatii! Multe femei uita sa mai fie cochete dupa ce s-au vazut “la casa lor” si se delasa, devenind opusul femeii de care s-a indragostit sotul lor. Nu neglija acest aspect! Fii frumoasa chiar si dupa ani de relatie! Fii atragatoare, in special pentru EL! Nu te aranja doar atunci cand mergi la job sau iesi din casa.

3. Pastreaza-ti personalitatea si nu ezita sa-ti sustii punctul de vedere! Nu te anula pe tine doar de dragul linistii in cuplu. Intr-o relatie in care amandoi au intodeauna fix aceeasi parere, cu siguranta exista o problema.

4. Comunicarea este cheia pentru ca o relatie sa functioneze perfect. Discuta cu partenerul tau despre orice!

5. Incearca sa-ti investesti partenerul cu incredere si nu te transforma intr-o femeie nesigura si geloasa! Este important insa, ca iubitul tau sa stie clar care sunt limitele tale, in ceea ce priveste acest aspect.

6. Afla care este principalul limbaj de iubire al partenerului tau. Daca ii “vorbesti” cu un alt limbaj decat cel important pentru EL, este posibil ca iubitul tau sa nu simta afectiunea ta desi tu ai impresia ca ii oferi totul. Conform lui Gary Chapman, autorul cartii “Cele 5 limbaje ale iubirii,” exista 5 limbaje principale, in dragoste:

  • Cuvintele, declaratiile

Prin declaratii, incurajari, cuvinte de lauda si complimente, ne putem exprima iubirea intr-un mod foarte puternic.

  • Timp petrecut in doi

A petrece timp impreuna inseamna sa-ti indrepti toata atentia asupra partenerului, sa ai activitati comune si discutii interesante si antrenante. Simpla prezenta fizica nu este suficienta.

Vezi si: Nu mi s-a mai intamplat niciodata pana acum, sa simt iubirea prin toti porii

  • Darurile

Acesta este limbajul cel mai usor de invatat iar darul reprezinta un simbol al gandului celui drag; nu conteaza valoarea lui materiala. “Daca sotiei sau sotului tau ii place sa primeasca lucruri, trebuie sa inveti sa-i faci cadouri.

  • Serviciile

Prin “servicii” intelegem capacitatea de a face lucruri pentru persoana iubita.

„Rugamintile directioneaza iubirea, iar poruncile o stavilesc.”

  • Contactul fizic

Contactul fizic este o modalitate foarte eficienta de exprimare a iubirii conjugale. Tinutul de mana, sarutarile, imbratisarile si contactul sexual sunt, toate, o modalitate de a-i comunica partenerului emotia iubirii.

7. Nu-ti pierde identitatea! Nu uita ca tu esti o persoana independenta si ca ai hobby-uri si interese care iti apartin; intr-o relatie functionala aceste aspecte nu se schimba.

8. Planuri pe termen lung. Partenerii care pasesc impreuna pe acelasi drum si merg in aceeasi directie, sunt motivati sa coopereze si sa-si atinga obiectivele

La multi ani… IMPREUNA!

”In cea mai buna versiune a ta, tot nu vei fi suficient de bun pentru persoana nepotrivita… In cea mai rea versiune a ta, tot vei fi valoros pentru persoana potrivita.” Karen Salmansohn

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Autor: Diana Obogeanu

Articol protejat de Legea drepturilor de autor.

~ Relatie functionala ~

Photo by Gustavo Fring from Pexels

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!