poti

~ Poti sa faci asta! ~

Poate fi povestea oricaruia dintre voi…

Ai auzit vreodata din gura cuiva apropiat:

“Nu poti sa faci asta!”

“Viseaza si tu ca toti ceilalti!”

“Ceea ce iti doresti tu este mult prea greu de realizat.”

“Alege o cale sigura!”

 “Nu se poate!”

“Este greu sa-ti urmezi visele!”

“Putini reusesc…”

“Nu poti trai din pasiunea ta.”

“Trebuie sa te chinui in viata?!” Etc.

Eu am auzit de mai multe ori. Am auzit de la unii membrii ai familiei, de la profesori, de la iubit, am auzit de la prieteni…

Adica de la oamenii care ar fi trebuit sa ma sustina, sa ma incurajeze si sa nu-mi taie aripile atunci cand imi doream sa realizez ceva. Cand aveam un obiectiv. Atunci cand imi doream lucruri. Lucruri mari – pentru mine. Importante – pentru sufletul meu…

Am fost foarte afectata in tineretea timpurie de aceste descurajari. Nu eram suficient de matura si de puternica pentru a le face fata. Pentru ca ele au reprezentat o constanta in viata mea. Cum probabil s-a intamplat in viata multora dintre voi…

Am trait cu limitarile alaturi, inca din copilarie. Inca din gradinita, cand eram cu totii invatati ca a fi diferit este un lucru negativ. M-am adaptat perfect cerintelor si am devenit elevul “ideal”, cu rezultate de top. Eu insa, am simtit intotdeauna ca sunt ceva mai mult de atat. Ca in interiorul meu exista o lume fabuloasa care abia astepta sa fie descoperita. Doar ca “a fi mai mult” insemna a fi diferit si a iesi din tipare. Si nu era voie sa faci acest lucru, atunci… Nu erai incurajat sa-ti dezvolti propriile abilitati. Nu erai incurajat sa fii TU. Trebuia sa mergi cu turma. Se intampla, oare, la fel si acum?

Vezi si: Iesi din “turma”, Fii autentic, fii diferit… fii tu insuti!

Nu trebuie sa mergi cu turma. Daca mergi cu turma, vei paste probabil acelasi numar de fire de iarba ca toate celelalte miorite din turma. Daca o iei pe alaturi, pasti mai mult. – Dinu Patriciu

Evita sa mergi pe calea aleasa de turma. Nu totdeauna-i cea mai buna! – Nicolae Mares

Descurajarile si limitarile venite din partea celorlalti m-au influentat. Si m-au tinut pe loc. M-au facut sa simt frica si sa-mi doresc sa raman linistita in zona de confort – unde este “cald si bine” dar unde nu se intampla niciodata nimic notabil si simti ca mori pe dinauntru.

Am fost invatata ca a iesi in evidenta este un lucru rau si ca trebuie sa ma incadrez in niste tipare. La scoala, ulterior la job, in viata de familie, etc…

Am ramas in zona de confort mult timp, fiindu-mi frica sa nu gresesc. Nu am indraznit deloc, in aceea perioada – desi imi doream enorm sa sparg tiparele si sa-mi urmez visele – din teama exagerata de esec. Aveam dorinte – multe si as spune eu, indraznete – dar erau tinute acolo, “in siguranta”, intr-un sertar inchis – cu cheia lipsei de curaj.

“ – Nu poti sa faci asta! Este mult prea greu!”
“- Serios?”

Abia acum am inteles ca era de fapt “mult prea greu” pentru persoana ca ma “sfatuia” astfel. Ea era cea care se considera incapabila sa reuseasca si isi proiecta incapacitatea asupra mea. Isi revarsa temerile peste visele mele, peste idealurile mele, peste viata mea! Imi transmitea frica ei, de fapt. La fel si indoielile. Si nelinistea. Nestiind ca, procedand in acest fel imi taia aripile…

Te-ai nascut cu aripi , de ce preferi sa te tarasti prin viata? – Rumi

Nu spun ca aceste lucruri mi-au fost transmise cu si din rautate. Nu. Spun doar ca le-am lasat sa ma influenteze. Pentru ca eram mult prea tanara si neexperimentata. Prin urmare, a fost oarecum de asteptat sa procedez astfel – atunci.

Vezi si:

Nu am stiut sa lupt cu necunoscutul. Nu am stiut sa indraznesc. Si am ajuns sa fiu extrem de nefericita. Nu eram multumita de viata mea, de relatia pe care o aveam in acel moment, de jobul meu… Pentru ca, ceea ce eram eu in adancul sufletului meu era in contradictie cu felul in care ma manifestam in viata de zi cu zi.

In interior eram acea femeie  – deja –  puternica si iesita din tiparele mediocritatii, care tipa sa iasa afara, sa-si traiasca intens viata si sa-si indeplineasca toate visele, in exterior insa, ma manifestam ca o copila nesigura si speriata de viata. Era o contradictie intre cele doua EU-ri. Cu primul “EU” m-am nascut…  Al doilea, am devenit ca urmare a tot ceea ce m-au “sfatuit” societatea, familia si apropiatii – sa fiu.

Asta pana cand s-a produs “tranzitia”…

M-am descatusat de “NU”-urile tuturor in momentul in care m-am maturizat suficient de mult incat sa am curajul sa fiu EU. ~ Primul EU. ~ M-am descatusat mental de toate restrictiile, temerile, regulile si dorintele altora. Am invatat sa privesc in interiorul meu si sa-mi ascult sufletul. Am devenit LIBERA. Fara teama! Am inceput sa-mi asum femeia, omul care sunt cu adevarat. Simplu, dar complicat in acelasi timp. Special si unic –  la fel ca voi toti.

Ce am descoperit eu de fapt?

* Am descoperit ca a avea curajul de a fi TU insuti intr-o lume plina de “uniforme”, este cel mai important lucru pe care il poti face in viata.

* Am invatat ca a trai frumos este cel mai de pret cadou pe care ti-l poti oferi.

* Am inteles ca un spirit incorsetat moare inainte sa moara corpul.

Fii liber mental! Fii… autentic! Fii… TU!

* Am descoperit ca a trai cu frica este echivalent cu a nu trai deloc. Si m-am eliberat de teama. Nu mai exista vreun lucru care sa ma mai sperie in asa masura incat sa ma impiedice sa-mi traiesc viata visurilor mele.

Vezi si: Traieste fara frica!

Indrazneste sa traiesti viata fara frica! Simte gustul ei dulce! Este prea pacat sa nu…

Ce este teribil nu este moartea, ci vietile pe care unii nu si le traiesc inainte de a muri. Charles Bukowski

* Am invatat sa traiesc intocmai cum imi doresc si, cel mai important – sa-mi urmez visele.

* Am gasit in mine curajul de a inlatura din viata mea toate persoanele nepotrivite, toxice, cu care nu mai rezonam. Cand am facut aceasta “curatenie” am simtit ca renasc. Nici nu va inchipuiti – daca nu ati facut asta vreodata – cum este sa te eliberezi de oamenii care iti otravesc sufletul. Incercati doar… si veti simti si voi.

Vezi si: Relatiile toxice. Costuri, implicatii, consecinte

Inlaturati de langa voi oamenii care va fac rau. Care va taie aripile. Care va spun ca nu puteti, ca nu sunteti buni, frumosi, speciali… Indepartati-va de oamenii negativi, pentru ca acestia va innegresc zilele.

Inlaturati urgent oamenii care va agreseaza fizic si/sau mental, pe cei care mint, va tradeaza sau isi bat joc de voi in orice fel.

Viata este mult prea scurta pentru a o petrece in compania unor persoane nepotrivite.

Daca stai in preajma gainilor, vei cotcodaci. Daca stai in preajma vulturilor, vei invata sa zbori.  – Steve Maraboli

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. ?

Autor: Diana Obogeanu

Articol protejat de Legea drepturilor de autor.

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!