Ideea acestui “Jurnal de Calatorie“, a aparut intr-una dintre evadarile noastre din cotidian (suntem 2 protagoniti in aceasta minunata poveste, eu si sotul meu), intr-o zi superba de toamna, cand am hotarat sa vizitam Sarmizegetusa Regia, un loc foarte interesant situat in judetul Hunedoara, la aproximativ 60 km de Deva, Romania.

Ne-am dat seama, atunci, ca avem locuri minunate chiar si in imediata noastra apropiere, locuri pe care le-am fi putut vizita acum mult timp, dar din lipsa de detalii in ceea ce priveste o anumita zona, nu am facut-o.

Scopul acestui Jurnal este sa vina cu o idee in plus si sa faca pofta de… voiaj! Calatoriile sunt fascinante, ne imbogatesc sufleteste si ne ajuta sa descoperim tot felul de lucruri noi: locuri, oameni minunati, culturi, traditii, istorie, mentalitati.

Acestea fiind spuse, prima “amintire de calatorie” pe care vreau sa o impartasesc, cu voi, este cea legata de Sarmizegetusa Regia. Capitala statului Dac, a fost ridicata la jumatatea secolului 1 i.d.Hr. si a fost cel mai important centru militar, religios si politic, inainte de razboaiele cu Imperiul Roman.

Am plecat din Timisoara si am ajuns la destinatie in aproximativ 3h30min; am ales varianta Timisoara-Deva-Simeria-Orastie-Costesti-Sarmizegetusa Regia, deoarece drumul este destul de bun, comparativ cu cea de a doua varianta Timisoara-Deva-Hunedoara-Calan-Costesti-Sarmizegetusa Regia. (vezi si alte variante, de drum, pe harta atasata)

Din parcare pana sus, la Cetate, am urcat 2 km pe un drum pietruit insa accesbil, ca nivel de dificultate.

    Cand am ajuns acolo am fost profund impresionati de frumusetea locului respectiv; speram ca filmuletul si fotografiile postate sa va convinga sa vizitati acest loc minunat, mai mult decat orice cuvant in plus.

The world is a book, and those who do not travel read only a page. Augustine

Pe Facebook ne-ai dat Like? ?

Citeste si:

Un loc de poveste in inima Ardealului – I Giardini di Zoe