~ Frica de intimitate ~

frica de intimitate

Poti sa-mi vorbesti despre frica mea de intimitate?

Toata lumea se teme de intimitate. E altceva daca esti constient de asta sau nu. Intimitatea inseamna sa te expui in fata unui strain. Noi suntem toti niste straini, nimeni nu cunoaste pe nimeni. Suntem straini chiar si fata de noi insine, pentru ca nu stim cine suntem. Intimitatea te aduce aproape de un strain. Trebuie sa renunti la toate protectiile tale, numai atunci este intimitatea posibila. Si frica este ca daca renunti la toate protectiile, la toate mastile, cine stie ce va face strainul cu tine?

Noi toti ascundem o mie si unul de lucruri – nu numai de ceilalti ci si de noi insine, pentru ca am fost crescuti de o umanitate bolnava, cu tot felul de reprimari, inhibitii, tabu-uri.

Si teama este ca alaturi de un strain, si nu conteaza, poate ca ai trait cu acea persoana treizeci, patruzeci de ani, starea de instrainare nu dispare niciodata si simti ca e mai sigur sa pastrezi o mica protectie, o mica distanta, pentru ca altfel, persoana respectiva poate profita de slabiciunile tale, de neajunsurile tale, de vulnerabilitatile tale.

Vezi si: Cititorii intreaba: Cum ne vindecam de rusinea toxica?

Toata lumea se teme de intimitate. Problema devine mai complicata pentru ca fiecare doreste intimitate. Fiecare doreste intimitate pentru ca altfel esti singur in acest univers, fara un prieten, fara un iubit/iubita, fara cineva in care sa poti avea incredere, fara cineva in fata caruia sa-ti poti deschide toate ranile. Si ranile nu se pot vindeca decat daca sunt deschise. Cu cat le ascunzi mai mult, cu atat mai periculoase devin. Ele pot deveni cancerigene. Intimitatea este o nevoie esentiala, pe de o parte, deci toata lumea tanjeste dupa ea. Dar noi vrem ca cealalta persoana sa fie intima, pentru ca ea sa renunte la protectii, sa devina vulnerabila, sa-si deschida toate ranile, sa renunte la toate mastile si la falsa personalitate, sa stea gol, asa cum este.

Iar pe de alta parte, fiecare se teme de intimitate cu persoana cu care vrea sa fie intim si nu renunta la protectiile sale. Acesta este unul dintre conflictele dintre prieteni, dintre iubiti: nimeni nu vrea sa renunte la protectiile sale si nimeni nu vrea sa vina total gol, sincer si deschis, desi ambii au nevoie de intimitate.

Pana cand nu renunti la toate reprimarile tale, la inhibitiile tale, care sunt toate darurile religiilor, culturilor, societatilor voastre, ale parintilor sau educatiei, nu vei fi niciodata capabil sa fii intim cu cineva. Si va trebui sa iei initiativa. Dar daca nu ai reprimari, inhibitii, nu ai nici rani. Daca ai trait o viata simpla, naturala, nu va fi nici un fel de teama de intimitate, ci o imensa bucurie a doua flacari ce vin atat de aproape incat aproape ca devin una. Si intalnirea este extraordinar de incantatoare, de satisfacatoare, de implinitoare.

Dar inainte de a putea sa atentezi la intimitate, trebuie sa-ti cureti casa complet. Numai un om al meditatiei poate permite ca intimitatea sa se intample. El nu are nimic de ascuns. Tot ceea ce ii crea teama ca cineva ar putea afla, a aruncat el insusi. El are doar tacere si o inima iubitoare.

Vezi si: 5 Tehnici de meditatie pentru incepatori |Video

Trebuie sa te accepti in totalitatea ta, daca nu poti sa te accepti in totalitatea ta, atunci cum poti sa te astepti ca altcineva sa te accepte?

Si ai fost condamnat de toata lumea, si ai invatat un singur lucru: condamnarea de sine. Continui sa o ascunzi. Nu este ceva frumos pe care sa vrei sa-l arati celorlalti, stii ca lucruri urate sunt ascunse in interiorul tau; stii ca lucruri rele sunt ascunse in tine; stii ca animalitatea este ascunsa in tine. Daca nu iti transformi atitudinea si nu te accepti ca unul din animalele existentei…

Cuvantul ”animal” nu este rau. Inseamna pur si simplu viu; vine de la ”anima”. Oricine este viu, este un animal. Dar omul a fost invatat: ”Voi nu sunteti animale, animalele sunt mult inferioare voua. Voi sunteti fiinte umane.” Vi s-a dat o falsa superioritate. Adevarul este ca existenta nu crede in superior si inferior. Pentru existenta, totul este egal – copacii, pasarile, animalele, fiintele umane. In existenta, totul este acceptat absolut asa cum este; nu este nici o condamnare.

Daca iti accepti sexualitatea fara nici un fel de conditii, daca accepti ca omul si fiecare fiinta din lume este fragila… viata este un fir foarte fin care se poate rupe in orice moment. Odata ce accepti asta, si renunti la falsele egouri de a fi Alexandru cel Mare, Muhamad Ali, cel de trei ori mare, daca intelegi pur si simplu ca fiecare este frumos in obisnuitul sau, si ca fiecare are slabiciuni… Ele fac parte din natura umana, pentru ca nu esti facut din otel. Esti facut dintr-un trup foarte fragil. Durata vietii tale este intre 36 de grade Celsius si 44 de grade Celsius: doar 12 grade reprezinta toata durata ta de viata. Daca ajungi sub [36 de grade], esti mort; daca mergi peste [44 de grade], esti mort. Si acelasi lucru se aplica la unul si o mie de alte lucruri din tine.

Una din nevoile tale de baza este sa fii dorit.

Dar nimeni nu vrea sa accepte asta, ca ”Este nevoia mea de baza de a fi dorit, de a fi iubit, de a fi acceptat.” Traim cu atatea pretentii, cu atatea ipocrizii, acesta este motivul pentru care intimitatea creeaza frica. Tu nu esti ceea ce pari a fi. Aparenta ta e falsa. Poti sa pari a fi un sfant, dar adanc in interior esti inca o fiinta umana slaba, cu toate dorintele si aspiratiile aferente. Primul pas este sa te accepti in totalitatea ta, in ciuda tuturor traditiilor care au dus intreaga umanitate la nebunie.

Vezi si: Iesi din “turma”, fii autentic, fii diferit… fii tu insuti!

Odata ce te-ai acceptat asa cum esti, frica de intimitate va disparea. Nu poti sa-ti pierzi respectul, nu poti sa-ti pierzi maretia, nu poti sa-ti pierzi egoul. Nu poti sa-ti pierzi piosenia, nu poti sa-ti pierzi sfintenia, ai renuntat la toate astea tu insuti. Esti exact ca un copil mic, complet inocent. Te poti deschide, pentru ca in interior nu esti plin de reprimarile urate care au devenit perversiuni. Poti sa spui tot ceea ce simti, in mod autentic si sincer. Si daca esti pregatit sa fii intim, vei incuraja cealalta persoana sa fie si ea intima. Deschiderea ta va ajuta cealalta persoana sa fie si ea deschisa fata de tine. Simplitatea ta nepretentioasa va permite ca si celalalt sa se bucure de simplitate, de inocenta, de incredere, iubire, deschidere.

Tu esti incatusat de concepte stupide, si teama este ca daca devii foarte intim cu cineva, el va deveni constient de asta.

Dar noi suntem fiinte fragile, cele mai fragile din intreaga existenta. Puiul de om este cel mai fragil dintre toate animalele. Puii celorlalte animale pot supravietui fara mama, fara tata, fara o familie. Dar puiul de om va muri imediat. Asa ca aceasta slabiciune nu este ceva de condamnat, este cea mai inalta expresie a constiintei. O floare de trandafir va fi fragila; nu este o piatra. Si nu trebuie sa te simti prost in legatura cu asta, ca esti un trandafir nu o piatra.

Numai cand doua persoane pot deveni intime, ele nu mai sunt straine una fata de alta.

Si este o experienta minunata, sa descoperi ca nu doar tu esti plin de slabiciuni, ci si celalalt… poate ca toata lumea e plina de slabiciuni. Cu cat expresia este mai inalta, cu atat acel ceva devine mai slab. Radacinile sunt foarte puternice, dar floarea nu poate fi atat de puternica. Frumusetea sa se datoreaza faptului ca nu este puternica. Dimineata isi deschide petalele, pentru a spune bun venit soarelui, danseaza toata ziua in vant, in ploaie, in soare si pana seara petalele sale au inceput sa cada. S-a dus.

Tot ce este frumos si pretios este efemer. Dar tu vrei ca totul sa fie permanent. Iubesti pe cineva si ii promiti ca ”Te voi iubi toata viata.” Si stii foarte bine ca nu poti sa fii sigur nici macar de ziua de maine, oferi o falsa promisiune. Tot ce poti spune este: ”Sunt indragostit de tine in acest moment si iti voi oferi totalitatea mea. Dar despre urmatorul moment, nu stiu nimic. Cum as putea sa promit? Trebuie sa ma ierti.” Dar iubitii promit tot felul de lucruri pe care nu le pot indeplini. Atunci apare frustrarea, atunci distanta devine tot mai mare, apoi lupta, conflictul, razboiul si o viata care ar fi trebuit sa devina tot mai fericita, devine doar o nefericire lunga, extinsa.

Vezi si: Iubirea… doua persoane intr-un singur suflet

Ramaprem, este bine ca esti constient de frica ta cea mai mare, frica de intimitate.

Asta poate deveni o mare revelatie pentru tine si o revolutie, daca privesti in interior si incepi sa renunti la toate lucrurile de care iti este rusine. Si iti accepti natura asa cum este, nu asa cum ar trebui sa fie. Eu nu va invat nici un ”trebuie”. Toate imperativele imbolnavesc mintea umana. Oamenii ar trebui sa fie invatati frumusetea a ceea ce este, splendoarea extraordinara a naturii.

Condamnandu-ti propria natura devii scindat, schizofrenic.

Daca esti simplu, iubitor, deschis, intim, creezi un paradis in jurul tau. Daca esti inchis, in permanenta in defensiva, mereu ingrijorat ca cineva ar putea veni sa-ti cunoasca gandurile, visele, perversiunile, traiesti in iad. Iadul este in interiorul tau, si la fel este si paradisul. Ele nu sunt locuri geografice. Ele sunt locuri spirituale.

Ramaprem, curata-te. Si meditatia nu este altceva decat o curatare de toate gunoaiele care s-au adunat in mintea ta. Cand mintea e tacuta si inima canta… doar asculta aceste pasari. Vei fi pregatit fara niciun fel de teama, ci cu o mare bucurie, sa fii intim. Si fara intimitate, esti singur aici printre straini. Cu intimitate esti inconjurat de prieteni, de oameni care te iubesc. Intimitatea este o mare experienta. Nu ar trebui ratata.

Traieste o viata de pace, tacere, iubire, cantec si dans. Si oriunde ai fi… locul va deveni un paradis.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

~ Osho, despre frica de intimitate ~

”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-frica-de-intimitate/”

Photo by Austin Guevara from Pexels

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!