vulnerabilitatea

Curajul este o demonstratie a luminii si umbrei tale, a punctelor tari si a punctelor slabe. Este abilitatea de a cadea atunci cand nu mai esti capabil sa mergi mai departe si apoi sa te ridici cand vine momentul.

Sa-ti permiti sa fii vulnerabil este un act de curaj. La urma urmei, puternic nu este cel care reuseste sa mentina o imagine falsa a unei persoane fericite pentru o lunga perioada de timp. Da dovada de putere si curaj, cel care isi lasa sentimentele sa iasa de la marginea cutiei toracice si cel care isi accepta greselile si durerea.

Orice s-ar spune, vulnerabilitatea este una dintre cele mai valoroase trasaturi de personalitate. Aceasta este o alta parte a realitatii umane care merita acceptata. Fiind vulnerabil, nu numai ca iei in stapanire universul tau emotional, dar stabilesti si o legatura mai stransa si mai autentica cu oamenii din jurul tau.

Numai o persoana puternica isi poate permite sa fie vulnerabila. Intr-o lume in care oamenii pretuiesc increderea in sine si duritatea mai presus de orice, cei care indraznesc sa puna jos armura perfectiunii sunt oameni cu adevarat curajosi si remarcabili.

Vezi si: Cum sa nu mai fii afectat de ceea ce cred ceilalti despre tine

Merita sa ne amintim ca vulnerabilitatea nu este ceva dureros si nu este ceva care trebuie luat ca o lipsa de forta sau curaj. Aceasta este o alta latura a caracterului uman. De fapt, este o parte a naturii noastre care te face mai sensibil la nevoile tale si care iti permite sa empatizezi cu oamenii din jurul tau.

Scriitorul uruguayan Mario Benedetti a spus odata ca perfectiunea este o colectie lustruita de greseli. Cu toate acestea, sa recunoastem: oamenilor le este greu sa-si accepte greselile, esecurile si schimbarile. Am invatat bine sa cream aspectul succesului si al bunei dispozitii atunci cand, in realitate, adanc in interior ne simtim speriati, tristi si ingrijorati.

Vulnerabilitatea a fost intotdeauna asociata cu ceva negativ si chiar rusinos. Cei care se indeparteaza de cultul excelentei, fortei si determinarii si accepta in schimb indoiala si eroarea ca parte a jocului sunt adesea tratati mai rau decat inainte, deoarece comportamentul lor nu mai este in concordanta cu asteptarile si atitudinile sociale.

Dar duritatea si infailibilitatea aparente nu te conduc intotdeauna spre varf sau cel putin nu atunci cand vine vorba de fericire, bunastare si respect.

Brené Brown, profesor la Universitatea din Houston, a mentionat ca vulnerabilitatea este locul in care se nasc dragostea, apartenenta, bucuria, curajul, empatia si creativitatea. Deci, de ce sa crezi ca atunci cand iti permiti sa fii vulnerabil, devii “mai putin” perfect?

Vezi si: Fugi cat poti de tare de oamenii vesnic nemultumiti!

Este trist daca o persoana nu isi poate permite sa fie vulnerabila. Dar este si mai trist cand cineva nu indrazneste sa se deschida altora pentru a-si transmite emotiile si pentru a simti durerea sau bucuria altei persoane.

Este pacat ca unii dintre noi suntem doar obsedati de a demonstra lumii ca suntem competenti, duri, persistenti si incapabili de greseli. Aceasta dorinta, dimpotriva, vorbeste doar despre nefericire si imperfectiune.

Curajul este o demonstratie a luminii si umbrei tale, a punctelor tale tari si a punctelor slabe. Este abilitatea de a cadea atunci cand nu mai esti capabil sa mergi mai departe si apoi sa te ridici cand vine momentul.

Puterea vulnerabilitatii te face om.  Acceptarea de sine si a celorlalti te face… perfect. Nimic nu este mai reconfortant decat sa-ti recunosti vulnerabilitatea.

Source: cluber.com.ua; Photo by Anja from Pixabay

Recomandari carti: Curajul de a fi vulnerabil de Brené Brown, Editura Curtea Veche

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!