egoism

“Egoism nu inseamna sa traiesti cum vrei, ci sa le ceri altora sa traiasca asa cum vrei tu.” – Oscar Wilde.

Nu orice partener este in masura sa te inconjoare cu iubirea pe care o meriti. Unii oameni raman acolo nu pentru tine, ci pentru ei insisi, pentru satisfacerea propriilor dorinte sau pentru a umple golul din viata lor – cu ceva. Egoismul care inlocuieste iubirea creeaza haos si lasa cicatrici adanci. Adesea, singura modalitate de a avea grija de tine intr-o astfel de relatie este sa incerci sa intelegi rapid despre ce este vorba si sa pleci de acolo pana nu ai prea mult de suferit.

Egoismul in dragoste duce la foarte multe catastrofe. Acestea nu sunt mai putin reale doar pentru simplul fapt ca sunt limitate in cadrul unei singure familii. Egoistii sunt acei oamenii care, desi par adulti, se comporta totusi ca niste copii rasfatati. Eul lor „copilaresc”, inalt, vede relatia ca fiind nimic mai mult decat un alt mijloc de a-si satisface propriile nevoi.

Ne referim aici la acei oameni care vor doar sa primeasca, fiind mereu in cautarea acelora care le vor oferi tot ceea ce au ei nevoie. Eternii copii lacomi care nu inteleg sau nu doresc sa inteleaga limba schimbului echivalent, fara de care nu poate exista iubire adevarata.

Vezi si: Relatiile toxice. Costuri, implicatii, consecinte

Abraham Maslow a sustinut ca un comportament aparent egoist nu este neaparat egoism. Nu trebuie sa ne grabim sa tragem concluzii, cel putin pana nu intelegem ce motiveaza si ce determina exact acest tip de comportament. Daca, de exemplu, din cand in cand ne punem pe noi insine pe primul loc dedicand timp si energie propriei noastre dezvoltari, aceasta nu este egoism. Dimpotriva, este o manifestare a iubirii de sine sanatoase. Cu toate acestea, exista o alta latura a acestei monede, in care gasim egoism intunecat, nesanatos si daunator.

Erich Fromm a fost unul dintre primii autori care a vorbit despre egoism in relatie cu iubirea. Discutam aici despre cei care considera ca relatiile sunt doar un mijloc de a obtine ceea ce isi doresc de la partenerii lor. Despre acei parteneri (barbati sau femei) care nu sunt capabili sa perceapa altceva in afara bulei propriului ego care ii inconjoara.

Egoismul in dragoste – „Cel de-al cincilea calaret al Apocalipsei”

Cand profesorul de psihologie John Gottman a creat faimoasa sa teorie despre “Cei patru calareti ai Apocalipsei”, responsabila in mare parte de despartiri si divorturi, a trecut cu vederea influenta egoismului. El a presupus ca cel mai mare pericol pentru relatii este indiferenta, defensivitatea, critica si dispretul.

Egoismul poate fi numit insa, „al cincilea calaret al Apocalipsei” pentru ca nu este mai putin distructiv decat restul. De fapt, Dr. Gottman nu a inclus egoismul pe lista deoarece, intr-un anumit sens, acesta face parte din fiecare dintre cele patru elemente anterioare. O persoana care isi critica in mod constant partenerul, il dispretuieste pe acesta si pe toti ceilalti oameni.

Uneori iubirea doare… Dar doare din cauza faptului ca la inceputul relatiei am inchis ochii si nu am vazut realitatea.

Vezi si: Cum sa atragi un barbat de incredere in viata ta

Cred ca toti ne-am incredintat la un moment dat, sufletul si trupul unei persoane care parea perfecta si fermecatoare, pentru ca mai tarziu aceasta sa ne arunce brusc un pumnal emotional in spate. Nu am vazut realitatea pana in ultimul moment, deoarece la inceputul unei relatii un egoist raspandeste lapte si miere in jur doar pentru a obtine ceea ce isi doreste. Nu este de mirare ca cei mai multi dintre noi sfarsim prin a fi vrajiti de farmecul lui…

Ei bine, atunci cand ai ce au ei nevoie si cand esti bine prins in carligul lor, astfel de oameni isi dezvaluie adevaratul eu. Nu mai pretind ca sunt draguti si amabili, in schimb folosesc din plin santajul emotional si manipularea. Incep sa devina o gaura neagra, care iti suge timpul, puterea, energia vietii – intr-un cuvant, tot ceea ce poti (si nu poti) sa le oferi.

Si, ca o adevarata gaura neagra, nu intorc niciodata un singur bob din ceea ce a intrat in ea, deoarece personalitatile lor egoiste pur si simplu nu pot oferi altora nimic altceva decat defecte, critici si dezamagiri.

Oamenii egoisti nu stiu sa se iubeasca cu adevarat

Atitudinea egoista, consumista fata de partener, provine tocmai din incapacitatea acestor persoane  de a se iubi cu adevarat. Dar cum este posibil acest lucru? Suntem obisnuiti sa gandim ca egoismul este o consecinta a faptului ca oamenii se iubesc pe sine. Dar, in realitate, acest lucru nu este deloc adevarat. Cert este ca sub masca egoismului nu exista niciun fel de iubire, ci ceva complet diferit si  inestetic.

Dupa cum a scris Erich Fromm in cartea sa “The Art of Love”, persoana egoista si „narcisista” nu numai ca nu-i iubeste pe ceilalti, ea nu se iubeste nici pe ea insasi. Mai mult, o astfel de persoana se uraste pe sine. Egoistilor le lipseste cu adevarat iubirea de sine sanatoasa si plina de drepturi si sufera atat de mult, incat intra in relatii cu unicul scop de a obtine ceea ce lipseste. Cu orice pret.

Vezi si: “Unii spun: “Ai grija de tine!” Altii chiar au…

„Egoistul nu se iubeste prea mult, ci prea putin – de fapt, aproape ca se uraste pe sine. Aceasta lipsa de dragoste si grija pentru sine, care este o manifestare a lenei sale interioare, il lasa invariabil gol in interior si iritat. Se simte constant nefericit si incearca cu disperare sa obtina din viata acea satisfactie si plinatate pe care el insusi nu isi permite sa o primeasca ”- Erich Fromm.

Un egoist incearca sa obtina de la altii ceea ce lui insusi ii lipseste

Cu cativa ani in urma, Departamentul de Psihologie al Universitatii de Stat din New York a facut unele cercetari foarte interesante. Cercetatorii au comparat efectele comportamentului altruist si ale egoismului asupra psihicului si a bunastarii unei persoane, cu rezultate destul de neasteptate. Aceste rezultate indica clar si fara echivoc ca oamenii altruisti se simt intotdeauna mai fericiti si mai impliniti, personal si emotional. Ei dau fara sa astepte sa primeasca ceva in schimb. Acestia sacrifica in mod liber si neconditionat timp si resurse de dragul altor oameni, simtind instinctiv ca aceste actiuni duc la bunastare – atat a celor din jur, cat si a lor.

In schimb, persoanele egoiste incearca sa obtina de la altii ceea ce ele nu au. Ele nu pot oferi nimic altora – pur si simplu pentru ca nu au nimic de oferit. Le lipseste respectul de sine si increderea in sine. Din aceasta cauza, egoistii privesc relatiile romantice ca pe o capcana de urs in care pot „prinde” pe cineva care este lipsit de defectele lor si care poate servi drept „donator” devotat al iubirii.

Atunci cand este aplicat unei relatii, acest comportament este atat toxic cat si dureros pentru ambii parteneri.

Vezi si: Fugi cat poti de tare de oamenii vesnic nemultumiti!

Toate acestea amintesc din nou de un mare adevar: pentru a putea iubi pe ceilalti, trebuie sa inveti mai intai sa te iubesti pe tine insuti. Un anumit grad de egoism este inerent fiecaruia dintre noi – trebuie doar sa il exprimati intr-un mod sanatos.

O persoana cu un egoism nesanatos este ca o corabie fara panze si ancora – nu va gasi niciodata un port sigur, oricat de mult isi doreste capitanul.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Source: cluber.com.ua, Photo by Jill Wellington from Pexels

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!