~ relatie toxica ~

relatie toxica

Pana in ce punct consideram ca este normal sa facem compromisuri?  Cat este de sanatos pentru noi sa acceptam o relatie doar de dragul de a avea o relatie sau de frica de a nu fi singuri?! Cat este de bine pentru viata noastra, sa traim in prezenta unor oameni toxici, negativi, care ne innegresc zilele, in loc sa luam atitudine, sa privim cu atentie in adancul sufletului nostru si sa punem STOP?

O relatie toxica, nu merita mentinuta. Pretul este mult prea mare. Platesti cu timpul tau, mult prea pretios, platesti cu viata ta. Ce poate sa fie mai scump?! Merita?

Poate consideri ca dragostea adevarata nu exista si ca persoana de langa tine te critica si te jigneste pentru ca “meriti” si pentru ca nu esti suficient de bun. Total fals. De multe ori, cei mai aprigi critici si asupritori ai nostri, sunt oameni foarte slabi si nesiguri, care vad lumea asa cum sunt ei; vad in lume, ce au in suflet!

Nu suntem nevoiti sa-i salvam la nesfarsit de lume sau de ei insisi, acceptandu-i; nu suntem nevoiti sa luptam mereu pentru a le aduce zambetul pe buze sau sa-i facem fericiti, in detrimentul nostru! Putem sa ne indepartam, elegant, atunci cand consideram ca o relatie este toxica. Nimic nu distruge mai tare o zi buna, decat prezenta unei astfel de persoane, care nici macar nu realizeaza ca are o problema.

Vezi si: 9 semne ca te afli intr-o relatie nepotrivita

Ai mai jos, 11 caracteristici ale unei persoane toxice:

  • Te descurajeaza in legatura cu visele si sperantele tale; vei sti ca te afli in prezenta unei persoane toxice, daca de fiecare data cand iti exprimi dorinta de a realiza ceva, aceasta vine cu un million de motive pentru care nu poti sa faci, ceea ce doresti sa faci.
  • Persoanele toxice, cauta parteneri puternici si inteligenti, de care sa se agate; de aceea, contrar aparentelor, cel prins in capcana unui astfel de om, aproape intotdeauna, este o persoana foarte inteligenta, care va face imposibilul sa-l faca pe partener, fericit; cumva, simte si o oarecare vinovatie pentru nefericirea lui. Persoanele toxice au incontinuu nevoie de validare si de confirmare; atunci cand acestea vin din partea unei persoane inteligente, satisfactia va fi cu atat mai mare. Toxicii cauta de regula parteneri echilibrati emotional, evitand, astfel, sa trebuiasca sa contribuie si sa ofere foarte mult in relatia repectiva; partenerii lor sunt puternici prin ei insisi.
  • Te fac sa te simti blocat in propria viata, timid in legatura cu ea si nesigur. Dupa cum spuneam, vad lumea, asa cum sunt ei.
  • Iti acorda atentie doar cand au un avantaj din partea ta, indiferent care ar fi acesta.
  • Persoanele toxice adora drama, iar una dintre cele mai bune metode de a se manifesta astfel este aceea de a-ti “ dezgroapa” greselile si stangaciile din trecut.
  • Toxicii sunt mari manipulatori, actori si mincinosi priceputi. Ei vor minti oamenii despre tine, pentru tine; te vor minti pe tine!  Totul pentru propriul avantaj.
  • Te simti rau in preajma lor. Se concentreaza pe probleme, nu pe solutii.
  • Vor ce ai tu; atat de mult, incat pot sa te abata din drum, pentru a obtine. Ei nu pot fi niciodata fericiti pentru tine, indiferent cat ai avea si cat ai obtinut in viata ta. “Ei cred ca sunt mai buni decat alti oameni si, de obicei, variabilele care se auto-imbunatatesc sunt legate de putere si statut.” Rhonda Freeman
  • Te incurajeaza sa-ti fie mila de ei. Ce este interesant la persoanele toxice este ca au nevoie de multa interactiune sociala pentru a-si mentine toxicitatea. La urma urmei, nu poti sa fii negativ, daca esti singur.
  • Persoanele toxice se asteapta sa fii altcineva decat esti tu, de fapt; dar nu va fi bine nicicum, indiferent cum te comporti. Nimic nu va fi suficient de bun pentru ei, pentru ca ei se cred perfecti. Margalis Fjelstad spune ca: “ Narcisistii au o nevoie extrem de mare ca totul sa fie perfect. Ei cred ca ar trebui sa fie perfecti, ar trebui sa fii perfect, evenimentele ar trebui sa se intample exact asa cum este de asteptat iar viata ar trebui sa se joace exact asa cum o gandesc.”
  • Nu vor ezita sa te manipuleze cu orice pret. Daca vor ceva de la tine, vor face orice pot pentru a obtine.

Recunoaste aceasta persoana din viata ta, indiferent daca este vorba despre partenerul de cuplu sau altcineva apropiat si incepe sa-ti faci planuri pentru a iesi din relatia respectiva. Cineva care doar primeste si nu ofera niciodata inapoi, nu este cineva de care ai nevoie in viata ta.

Fii fericit si traieste viata pe care o doresti! Totul depinde de tine! Viata TA iti apartine, chiar daca te-ai nascut intr-o familie abuziva sau, dintr-o gresala, ai intrat intr-o relatie toxica.        

Indrazneste sa-ti gasesti iubirea!

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. ?

Acest articol este protejat de Legea drepturilor de autor.

Foto: Pixabay

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!