~ Cum sa ai incredere in tine ~

incredere in tine

Daca iti doresti sa ai succes si sa ai interactiuni minunate cu oamenii din jurul tau nu ai la dispozitie decat 2 variante: fie esti o persoana cu incredere de sine, fie esti pe cale să devii una, crede psihologul Angela Nuțu. Increderea de sine se construieste pas cu pas, fiecare victorie personala si fiecare experienta noua de invatare jucand un rol crucial in acest demers.

Mai mult decat atat, cunoscutul psiholog afirma ca, indiferent de experientele negative din trecut care ti-au stirbit din stima de sine, poti lucra activ la a iti imbunatati increderea in fortele proprii si implicit situatia personala.

“Daca vrei sa fii increzator, trebuie sa pasesti in mod constient in afara zonei de confort, sa incepi sa ai initiativa si sa cauti experiente noi. In acest fel vei obtine cunoastere si vei descoperi care iti sunt limitele si cum le poti depasi. Ajungi sa intelegi mai multe despre ceilalti dar si despre tine, lucru care te va face sa ii iubesti si sa ii accepti atat pe ceilalti cat si pe tine insuti”, explica Angela Nuțu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Vezi si: Poveste terapeutica ~ Intotdeauna gasim ceea ce cautam

Expertul crede ca increderea de sine se stirbeste deoarece avem tendinta de a face 5 greseli esentiale:

1. Iti pasa prea mult de parerea celorlalti si te jignesti singur.

“Traim in societate si suntem in consecinta supusi in mod automat judecatii celorlalti. De cele mai multe ori este insa o judecata fara valoare pentru ca de multe ori parerile negative pe care le primim nu sunt critici constructive si oneste din care sa putem extrage ceva. Multi oameni isi proiecteaza propriile frustrari si nu ai niciun motiv pentru care sa lasi acele frustrari sa ajunga in sistemul tau.

Nu te raporta atat de mult la feedbackul negativ pe care il obtii pentru ca exista riscul sa nu mai poti iesi decat cu greu din filmul respectiv. Nu te invinovati si nu te desconsidera in fata unei (relative) nereusite. Si in niciun caz nu te lasa prada asteptarilor celorlalti de la tine, gandeste cat mai independent, pretuieste-te si iubeste-te. Nu depinzi de parerea nimanui si nici nu ai nevoie de aprobare.

Invata sa nu te autojignesti sub nicio forma, ci din contra: ai grija de tine si incurajeaza-te, repeta-ti ca esti minunat si ca vei reusi! Ia acest mic exercitiu in serios, subconstientul este foarte receptiv la mesajele de incurajare. Arata-i ca te iubesti!”, afirma psihologul Angela Nuțu.

Vezi si: Cum sa nu mai fii afectat de ceea ce cred ceilalti despre tine

2. Pierzi prea mult timp cu lucruri neimportante si le amani pe cele importante.

“Cu totii avem nevoie sa alternam perioade de munca si de efort intens cu perioade mai linistite de relaxare si chiar leneveala. Insa daca vrei sa ai incredere in tine va trebui sa faci eforturi sa construiesti aceasta incredere. Unul din cele mai bune moduri in care poti face asta este sa inveti lucruri noi si sa le perfectionezi pe cele pe care le stii deja.

Cunoasterea este asociata cu increderea in sine si nu este un secret de ce: cu cat stii mai multe lucruri dintr-un anumit domeniu cu atat mai sigur esti de cunostintele si de expertiza ta. Oamenii de succes, artistii, liderii si antreprenorii sunt specialisti in domeniul lor de activitate si si-au construit increderea de sine pe baza acestui lucru. Gandeste-te de 2 ori data viitoare inainte sa procrastinezi, poate ar fi mai bine sa folosesti timpul respectiv ca sa citesti, sa practici un sport sau sa te inscrii la un curs practic dintr-un domeniu care te intereseaza.

Fiecare victorie mica pe care o obtii contribuie la cresterea increderii de sine. Calatoritul ajuta si el pentru ca va aduce cu sine situatii noi si va trebui sa interactionezi cu oamenii. Inveti sa te descurci ceea ce iti va da incredere plus ca iti extinzi orizonturile si afli o gramada de lucruri noi”, explica specialistul.

3. Traiesti in mod constant in trecut.

“Chiar daca te gandesti numai la lucrurile bune tot nu e indicat sa petreci prea mult facand acest lucru pentru ca prea multa visare te poate impiedica sa actionezi. Din pacate tendinta nu este sa rememoram lucrurile bune, ci fix invers: experientele negative si esecurile sunt mai bine intiparite. Ce s-a intamplat in trecut ramane acolo si nu mai poti schimba nicio decizie pe care ai luat-o sau anula ceva ce s-a intamplat deja.

Concentreaza-ti cel mai mult atentia asupra prezentului si traieste-l cat poti de bine, cu incredere si speranta. Daca ai avut parte de experiente negative in trecut sau daca regreti anumite lucruri pe care le-ai facut sau nu le-ai facut atunci trebuie sa cauti o modalitate sa te eliberezi. Regretele, sentimentele de vinovatie si de esec pe care le porti cu tine iti consuma din increderea de sine si te fac sa reactionezi cu neincredere la situatii noi si sa eviti anumite lucruri sau tipuri de interactiune.

Vezi si: Traieste fara frica!

Persoanele care au incredere de sine stiu ca viata nu este mereu corecta si ca nu intotdeauna lucrurile vor merge conform asteptarilor lor. Este o lectie pretioasa si e bine sa stii că nu poti avea controlul dar ca asta nu inseamna ca modul tau de a reactiona nu este salvator. O atitudine pozitiva si educarea optimismului pot face minuni pentru increderea ta in fortele proprii”, este de parere psihologul Angela Nuțu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

4. Iti pui bariere si iti gasesti scuze.

“Evalueaza-ti cu atentie stilul de viata si identifica ce obiceiuri sau comportamente au un impact negativ asupra ta. Acestea nu iti sunt deloc folositoare si nu te lasa sa te bucuri de viata. Atunci cand esti in armonie cu tine insuti/insati acest lucru se vede. O personalitate stralucitoare si pozitiva iti creste stima de sine pentru ca iti va fi mai usor sa ai incredere in oameni, sa incerci experiente noi si sa te dezvolti”, explica psihologul.

5. Nu faci ceea ce simti de teama sa nu-i ranesti pe cei din jur.

“O metoda sigura si rapida de a-ti distruge increderea de sine. In primul rand, pentru ca ajungi intr-un moment in care nici tu nu mai stii ce vrei. Obisnuit sa le faci pe plac celor din jur si sa te ridici la asteptarile lor, iti pierzi propriile repere si valori. In plus, a nu face ce simti genereaza frustrari si regrete.

Vezi si: Cititorii intreaba: Cum ne vindecam de rusinea toxica?

Sentimente care ne impiedica sa ne cunoastem si sa ne implinim propriul potential. Ce aleg oamenii sa creada despre faptul ca tu faci ce simti este exclusiv alegerea lor. Se pot victimiza sau pot intelege ca ai libertatea sa-ti urmezi fericirea. Ca si ei”, ne indeamna psihologul Angela Nuțu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

~ Incredere in tine ~ Sursa: authenticmagazin.com; Foto: pexels.com

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!