~ consumul de ceai – beneficii psihologice ~

ceai

Stiai cat de bun este ceaiul? 

Oamenii din intreaga lume s-au bucurat de beneficiile unei cesti fierbinti de ceai timp de milenii.

Dar exista inca foarte multi care evita ceaiul in favoarea cafelei, vinului, sucurilor sau chiar a apei plate. Pana in acest an, am fost unul din acei oameni, dar m-am schimbat.

Oamenii din intreaga lume in general isi pregatesc un ceai doar atunci cand sunt bolnavi, cand sunt nervosi sau atunci cand sunt plictisiti.

Cercetarile sugereaza ca exista beneficii sociale reale atunci cand consumam un ceai cald impreuna cu alti oameni. Un studiu realizat in 2008 de psihologii de la Yale, publicat in revista Science, a constatat ca participantii care au consumat o cana de ceai fierbinte aveau mai multe sanse sa se gandeasca la altii intr-un mod pozitiv si placut, in comparatie cu participantii care au consumat o ceasca de cafea.

Cercetatorii sugereaza ca asocierea noastra intre caldura fizica si emotionala a ceaiului vine din copilarie. Starea de bine este esentiala pentru confortul si siguranta copilului mic si deci crestem asociind caldura si mireasma unei cani de ceai cu sentimente mai calde fata de altii.

Confortul psihologic il obtinem adesea din ritualuri de orice fel, inclusiv preparatul ceaiului. Dupa cum explica cercetatorii comportamentali Francesca Gino si Michael I. Norton in Scientific American, ritualul prepararii ceaiului ne face sa ne simtim mai bine in fata incertitudinii.

Simpla traditie de a prepara un ceai pentru sine si pentru altii ar putea fi de ajuns pentru a mentine pacea intre oameni timp de secole. Este greu sa ramai suparat pe cineva dacă te serveste cu un ceai fierbinte dupa-amiaza, spre exemplu.

Este mult mai usor sa treci peste problemele minore cu colegii tai daca cinci minute mai tarziu acestia iti oferă un ceai cald. Kristen Surak, profesor de politica japoneza si autor al cartii Making TeaMaking Japan, spune ca esenta ceremoniei ceaiului japonez cuprinde ideea ca “daca toată lumea ar sta o clipa la un ceai, am putea crea pace în lume.”

In practica nu functioneaza intotdeauna asa, bineinteles. Prepararea ceaiului nu este neaparat o distractie pura. Cu toate acestea, din punct de vedere etic, este greu sa ne imaginam un companion mai bun din randul bauturilor calde.

Asistentul social Melody Wilding, a scris ca ori de cate ori ne simtim coplesiti sau frustrati, ar trebui sa ne oprim, sa ne facem un ceai iar in timp ce ne calmam consumandu-l să ne intrebam daca nu cumva suntem infometati, furiosi, singuri sau chiar obositi.

Oricare dintre aceste motive ar putea da nastere la o judecata slaba, ceea ce inseamna ca este timpul sa oprim din ceea ce facem, sa luam o pauza, sa luam o gustare, sa citim un ziar, sa chemam un prieten sau chiar sa tragem un pui de somn.

Pe Facebook ne-ai dat Like? ?

ceai

Sursa: authenticmagazin.com; Foto: pexels.com

Citeste si:

Bautura minune pentru sanatatea si frumusetea ta – Sucul de sfecla rosie, morcov si mar

Masca de par cu ulei de ricin – 5 Idei pentru un par mai lung si mai sanatos

lectii de viata Ashton Kutcher: 42 Lectii de viata pe care le-am invatat in 42 de ani

15 Idei care te pot ajuta sa treci mai usor peste necazuri

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!