astazi

Dale Carnegie propune, in cea mai de succes carte a sa (peste 16 milioane de exemplare vandute) – “Lasa grijile, incepe sa traiesti,” un program zilnic de buna-dispozitie si de gandire constructiva. Programul este intitulat „Astazi” si fost scris de Sibyl F. Partridge, in 1925.

1. Astazi voi fi fericit. Aceasta presupune ca spusele lui Abraham Lincoln sunt adevarate: „cei mai multi oameni sunt tot atat de fericiti pe cat isi propun sa fie”. Fericirea vine dinantru. Nu tine de exterior.

2. Astazi voi incerca sa ma adaptez la ceea ce este si nu voi incerca sa adaptez totul la propriile mele dorinte.

3. Astazi ma voi ingriji de trupul meu. Voi face exercitii fizice, ii voi da atentie, il voi hrani, nu voi abuza de el si nu-l voi neglija ca sa fie o masinarie perfecta in slujba mea. 

4. Astazi voi incerca sa imi fortific mintea. Voi invata ceva folositor. Nu voi fi un trandav. Voi citi ceva care pretinde efort, gandire si concentrare.

5. Astazi imi voi exersa sufletul in trei feluri: voi face un bine cuiva, fara a face caz de asta. Voi face cel putin doua lucruri pe care nu vreau sa le fac, doar ca exercitiu.

6. Astazi voi fi agreabil. Voi arata cat mai bine, ma voi imbraca asa cum se cuvine, voi vorbi fara sa ridic tonul, ma voi purta curtenitor, voi fi darnic cu laudele, nu voi critica deloc, nu voi cauta nimanui defecte, si nu voi incerca sa schimb sau sa imbunatatesc pe nimeni.

7. Astazi voi incerca sa traiesc deplin aceasta zi, nu sa ma apuc sa imi rezolv toate problemele vietii. In 12 h pot face lucruri care altfel m-ar inspaimanta daca ar trebui sa le continui toata viata.

8. Astazi voi avea un program. Voi scrie ceea ce am de facut in fiecare ora. Poate ca nu il voi urma exact, dar il voi avea. Va elimina doua calamitati: graba si nehotararea.

9. Astazi imi voi rezerva o intreaga jumatate de ora doar pentru mine si ma voi relaxa. Ma voi gandi la Dumnezeu, pentru a capata o perspectiva ceva mai larga asupra vietii mele.

10. Astazi nu ma voi teme, indeosebi nu-mi va fi teama sa fiu fericit, sa ma bucur de ce este frumos, sa iubesc, si sa cred ca aceia pe care ii iubesc ma iubesc.

Sursa: “Astazi” de Sibyl F. Partridge, “Lasa grijile, incepe sa traiesti” – Dale Carnegie, Editura ACT si Politon, p. 168-170

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Vezi si: „Sa te bucuri ca ai avut acest mare privilegiu – sa te nasti.”

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!