~ Longevitate ~

longevitate

Fiecare dintre noi isi doreste o viata lunga, sanatoasa si fericita. Dar putem avea siguranta ca vom trai mult si… bine? Care sunt factorii care influenteaza durata si calitatea sederii noastre pe-aici si cum putem “juca” pentru a ne creste sansele la “loteria vietii?”

Se spune ca cei care prind o suta de ani sau chiar mai mult si-au “ales” bine parintii. James Watson, genetician si biolog american, sustine ca “soarta ne este scrisa in gene.” Asta nu inseamna insa, ca stilul de viata nu are un impact major asupra sperantei de viata. Unii cercetatori au ajuns chiar la concluzia ca depinde de noi, in proportie de pana la 90%, cat si cum traim. Este posibil, deci, sa ne prelungim viata chiar daca avem o predispozitie genetica spre anumite boli grave. Este reconfortant acest gand sau din contra?! Exista persoane care prefera sa nu-si asume responsabilitatea in legatura cu durata si calitatea vietii lor. Ei lasa totul in mana… destinului?! Exista, insa, si acei oameni pe care tocmai acest fapt, ca depinde si de ei, ii motiveaza si ii determina sa aiba o grija deosebita de cel mai important aspect al vietii lor: SANATATEA!

Vezi si: Sistemul imunitar. Ce alimente trebuie sa consumi pentru a-l face mai puternic?

Repere de urmat pentru a-ti mari speranta de viata:

Longevitate ~ Regula celor 3 de 8

Academicianul roman Ovidiu Bojor sustine ca Regula celor 3 de 8 trebuie respectata daca dorim sa ne bucuram de o viata lunga si sanatoasa.

Aceasta regula consta in 8 ore de activitate productiva, 8 ore de odihna activa si 8 ore de somn.  Odihna activa este un timp esential pentru pastrarea sanatatii fizice si psihice si reprezinta cea mai frumoasa parte a vietii, deoarece poti sa alegi sa faci orice iti face placere.

„Secretul consta in cumpatare. Chiar daca uneori muncesc mai mult de opt ore, niciodata nu renunt la cele opt ore de somn.”

Alimentatia

Se spune ca suntem ceea ce mancam.

„S-au facut studii nenumarate sa vedem daca centenarii acestia au ceva in comun. Singurul lucru comun este ca aproape toti s-au alimentat natural” – profesor doctor Constantin Ionescu.

Alimentatia sanatoasa nu trebuie sa fie ocazionala ci trebuie sa fie integrata in stilul de viata al fiecaruia dintre noi.

Vezi si: Tinerete fara batranete -> Povestea Colagenului

Exercitii fizice

Miscarea reduce rata de deces prematur cu pana la 40%, chiar si la fumatori, si ajuta la prelungirea sperantei de viata.

Longevitate ~ Lasa-te de fumat!

In fumul de tigara au fost identificate peste 7000 de substante chimice; acesta este deosebit de nociv atat pentru sanatatea fumatorilor activi cat si a fumatorilor pasivi. Daca iti doresti sa traiesti, renunta la acest viciu ACUM! Pare complicat? Daca constientizezi cu adevarat care este miza, devine usor… Un altfel de articol – despre fumat, AICI.

Trebuie sa ai, intotdeauna, un scop pentru care sa te trezesti dimineata; nu uita asta, nici la 80 de ani! Te va tine in viata!

Vezi si: Care este sensul vietii noastre?

Incearca sa nu te stresezi… prea mult

Stresul face parte din viata fiecaruia dintre noi si reprezinta un risc major pentru sanatate mai ales atunci cand se inregistreaza intr-o masura exagerata sau cand fazele de tensiune nu sunt urmate de pauze de relaxare.

Zambetul, optimismul si iubirea, “ingrediente” necesare pentru o viata lunga si frumoasa

S-au efectuat nenumarate studii in legatura cu acest aspect; toate au demonstrat ca persoanele optimiste si pozitive sunt mai fericite si traiesc mai mult.

Incearca sa traiesti… frumos si sanatos! Nu ai nimic de pierdut… Din contra! Ai de castigat TOTUL!

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Foto: Pixabay

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!