~ Tine mine, TU esti sursa! ~

tu esti sursa
CAND APARE O STARE INDREPTATA IMPOTRIVA CUIVA SAU PENTRU CINEVA, NU O PUNE PE SEAMA PERSOANEI IN CAUZA, CI RAMAI CENTRAT.

Atunci cand apare sentimentul de ura impotriva cuiva, sau iubirea pentru cineva, noi ce facem? O proiectam asupra persoanei.

Daca simti ura fata de mine, uiti complet de tine in ura ta; doar eu devin obiectul tau. Daca simti iubire fata de mine, uiti complet de tine; la fel, eu devin de asemenea – obiectul tau. Tu proiectezi iubirea sau ura sau orice altceva asupra mea. Uiti complet de centrul interior al fiintei tale; ceilalti devin centrul. Aceasta sutra spune ca atunci cand apare ura sau iubirea, sau orice alta stare pentru sau impotriva cuiva, nu trebuie sa o proiectam asupra persoanei in cauza. Tine minte, tu esti sursa ei.

Te iubesc – sentimentul obisnuit este ca tu esti sursa iubirii mele. Lucrurile nu stau insa asa. Eu sunt sursa, tu esti doar un ecran pe care eu imi proiectez iubirea. Tu esti ecranul; eu imi proiectez iubirea asupra ta si spun ca tu esti sursa iubirii mele. Acesta nu este un fapt, este o fictiune. Eu imi extrag energia iubirii (din mine insumi) si o proiectez asupra ta. Prin acest fapt, tu devii dragut. Poate ca pentru altcineva nu esti dragut, ci absolut respingator. De ce se intampla asta? Daca tu esti sursa iubirii atunci toata lumea ar trebui sa simta iubire fata de tine, dar nu esti tu sursa. Eu proiectez iubire, iar tu devii dragut; altcineva proiecteaza ura, iar tu devii respingator. Iar altcineva nu proiecteaza nimic si ii esti indiferent; poate ca nici macar nu s-a uitat vreodata spre tine.

Ce se intampla? Noi proiectam propriile noastre stari asupra celorlalti.

Vezi si: 20 Cele mai frumoase citate despre dragoste si viata – Osho

De aceea, atunci cand esti alaturi de persoana iubita, o noapte sub clar de luna poate parea frumoasa, miraculoasa, minunata. Pare ca intreaga lume este diferita. Aceeasi noapte insa, este pur si simplu de nesuportat pentru un barbat care a pierdut pe cineva drag. Dar pentru tine este incantatoare, fascinanta, innebunitoare. De ce? Este noaptea sau luna – sursa sau este doar un ecran, iar tu te proiectezi pe tine, pe el?

Aceasta sutra spune:

CAND APARE O STARE INDREPTATA IMPOTRIVA CUIVA SAU PENTRU CINEVA, NU O PUNE PE SEAMA PERSOANEI IN CAUZA, sau pe obiectul in cauza.

Ramai centrat. Tine minte ca tu esti sursa, deci nu te duce spre celalalt, du-te spre sursa. Cand simti ura, nu te duce spre obiect. Du-te spre locul din care vine ura. Nu te duce spre persoana catre care este indreptata ura, ci catre centrul din care vine aceasta. Mergi catre centru, du-te in interior. Foloseste-ti ura, iubirea sau furia sau orice altceva ca pe o calatorie spre centrul fiintei tale, spre sursa. Mergi catre sursa si ramai centrat acolo.

Incearca! Aceasta este o tehnica stiintifica, psihologica. Daca cineva te insulta – furia izbucneste brusc si devii nervos. Furia curge spre persoana care te-a insultat. Acum vei proiecta toata aceasta furie asupra ei. Dar ea nu a facut nimic. Daca te-a insultat, ce a facut? Ea doar te-a intepat, a ajutat furia ta sa iasa la suprafata – dar furia este a ta. Daca s-ar duce la Buddha si l-ar insulta, nu ar fi capabila sa-i creeze niciun fel de sentiment de furie. Sau daca s-ar duce la Iisus, acesta i-ar intoarce si celalalt obraz. Daca s-ar duce la Bodhidharma, acesta ar izbucni in hohote de ras. Deci depinde.

Vezi si: 10 Lectii esentiale oferite de Buddha

Nu celalalt este sursa, sursa este intotdeauna in interiorul tau. Celalalt loveste sursa, dar daca nu exista deloc furie in tine, aceasta nu poate iesi afara. Daca lovesti un buddha, numai compasiune va iesi la iveala pentru ca numai compasiune este acolo. Furia nu va iesi afara pentru ca nu este acolo.

Daca arunci o galeata intr-un izvor secat, nu iese nimic afara. Intr-un izvor plin de apa, arunci o galeata iar apa iese la suprafata, dar apa este din izvor. Galeata doar te ajuta sa o aduci la suprafata. Deci, atunci cand cineva te insulta, el doar arunca cu galeata in tine, iar mai apoi aceasta iese afara plina de furie, ura sau foc –  toate acestea din interiorul tau. Tu esti sursa, tine minte.

Pentru aceasta tehnica, aminteste-ti ca tu esti sursa a tot ceea ce continui sa proiectezi asupra celorlalti. Si de fiecare data cand exista o stare impotriva cuiva, mergi imediat in interior si du-te catre sursa din care provine acea ura. Ramai centrat acolo; nu te duce spre obiect. Daca cineva ti-a oferit sansa de a fi constient de propria ta furie – multumeste-i imediat si uita de el. Inchide ochii, mergi in interior si priveste la sursa din care acea iubire sau furie vine.

Starile tale vin din tine. Si este foarte usor sa te duci catre sursa in momentul in care esti furios sau intr-o stare de iubire sau ura, pentru ca atunci totul este fierbinte. Firul este incins si poti sa-l urmezi. Iar atunci cand vei gasi in interior un punct racoros, vei realiza brusc cum o altfel de lume se deschide in fata ta.

Foloseste furia, ura si iubirea si mergi in interior.

Noi le folosim mereu pentru a merge spre celalalt si ne simtim foarte frustrati daca nu avem asupra cui sa le proiectam. Le vom directiona atunci, chiar si asupra obiectelor neinsufletite. Am vazut persoane furioase pe pantofii lor, aruncandu-i cu furie. Ce le-au facut ei? Am vazut persoane impingand suparate o usa si folosind cuvinte murdare impotriva ei. Ce le-a facut ea?

Voi incheia cu o perspectiva Zen despre aceasta tehnica. Unul dintre cei mai mari maestri – Lin Chi, obisnuia sa spuna:

”Cand eram tanar eram foarte fascinat de mersul cu barca. Aveam o barcuta si ma duceam pe lac singur. Timp de ore intregi ramaneam acolo.

Vezi si: Opreste-te din a crede ca toti ceilalti au un suflet ca al tau

Odata s-a intamplat sa stau cu ochii inchisi, meditand, intr-o noapte minunata. O barca goala a venit plutind si mi-a lovit barca. Ochii imi erau inchisi, asa ca m-am gandit, `Cineva e aici cu barca sa, si mi-a lovit barca`. A aparut furia. Mi-am deschis ochii si tocmai vroiam sa-i spun ceva acelui om, furios, cand am realizat ca barca era goala. Atunci nu mai aveam unde sa ma duc. Pe cine puteam sa-mi vars furia? Barca era goala. Plutea pur si simplu, si venise si imi lovise barca. Deci nu era nimic de facut. Nu era nici o posibilitate de a proiecta furia pe o barca goala.”

Asa ca Lin Chi a spus, ”Am inchis ochii. Furia era acolo, dar negasind nici o cale de iesire, am inchis ochii si am plutit pur si simplu inapoi cu furia. Si acea barca goala a devenit realizarea mea. Am ajuns la un punct in interiorul meu in acea noapte tacuta. Acea barca goala a fost maestrul meu. Si acum daca cineva vine si ma insulta, rad si spun, `Barca asta e si ea goala` Inchid ochii si merg in interior.”

Foloseste aceasta tehnica. Poate face miracole pentru tine.

Osho, Vigyana Bhairava Tantra, vol I

Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-despre-ura-iubire-proiectii/

Photo by Eugene Golovesov from Pexels

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. 

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!