~ Alimentatie sanatoasa ~

alimentatie sanatoasa

Modul de viata contemporan, obiceiurile impuse de noile tehnologii si actiunea bombardamentului publicitar ne fac sa ne alimentam intr-un mod foarte nociv pentru organismul nostru. De aceea este nevoie de stabilirea anumitor norme pentru o alimentatie corecta, care sa protejeze sanatatea si sa intareasca organismul.

1. Alimentatie sanatoasa – Mananca pentru a trai, nu trai pentru a manca

Alimentatia nu este un scop in sine, ci un mijloc de a atinge scopul. Constientizand propriul rost al vietii si valorile supreme pentru care traiesti, este de la sine inteles ca alimentatia trebuie sa fie sanatoasa, ca ea trebuie sa ajute si sa mentina functionalitatea organismului, nu sa-l suprasolicite si sa-l otraveasca.

Ai grija de tine! Detoxifierea corpului si a mintii

2. Foamea e adevarata, iar pofta e falsa

Pofta este un fenomen psihologic, in timp ce foamea este un fenomen digestiv. Prin foame organismul ne informeaza ca are nevoie de hrana, in timp ce pofta nu este dictata de necesitatile noastre fiziologice, ci mai degraba de instabilitatea emotionala. Incapacitatea omului de a-si stapani pofta de mancare indica o vointa foarte slaba. De altfel postul religios, pe langa beneficiile sale pentru sanatate, are menirea de a intari vointa omului.

Tot pofta ne face sa mancam peste masura. Incarcarea normala a stomacului cu mancare este la 1/2, de aceea se recomanda sa termini de mancat inainte sa te simti satul. Din volumul ramas 1/4 din stomac ar trebui dedicat apei si 1/4 il reprezinta spatiul gol necesar pentru digestia corecta a mancarii. Daca stomacul se umple cu mancare, organismul cheltuie o energie enorma pentru a o prelucra, energie care de multe ori este chiar mai mare decat cea pe care o obtinem din acea mancare. Probabil ati observat ca atunci cand mancati peste masura, va simtiti obositi, molesiti si somnorosi – organismul isi indreapta toate fortele spre depasirea situatiei critice din stomac.

3. Cum bei, asa traiesti

Organismul uman este in mare parte alcatuit din apa, care este sucul vietii. Plantele care nu au parte de suficienta apa se usuca in scurt timp, ceva similar se intampla si cu organismul nostru. De aceea este atat de important sa consumam suficienta apa, care pentru clima noastra ar insemna 2-3 litri de apa pe timp de vara si 1.5-2 litri pe timp de iarna. De asemenea se recomanda consumul a unei cani de apa sau ceai de ierburi cu 30 de minute inainte de luarea mesei, pentru a activiza procesele digestive, in timp ce dupa luarea mesei consumul de apa trebuie evitat pentru a nu dizolva sucul digestiv si a nu impiedica procesul normal de asimilare a hranei.

Mic dejun la pahar. 5 Retete de smoothie-uri delicioase si sanatoase

4. Alimentatie sanatoasa – Bea mancarea solida si mananca mancarea lichida

Saliva este o substanta biochimica activa ce are un rol extrem de important in procesul de digestie. In particular asta inseamna ca mancarea solida trebuie mestecata mult timp, pana cand capata o stare aproape lichida datorita contactului sau cu saliva. In acelasi timp mancarea lichida (lapte, ciorba, suc natural etc.) nu trebuie inghitita deodata, ci trebuie tinuta un pic in contact cu saliva inainte de asta.

5. Savurati stomacul gol

Nu mancati repede si nu mancati mult, chiar daca aveti in fata ceva foarte gustos. Mancarea trebuie sa stea in gura atata timp cat i se simte gustul. Aceasta tehnica ne poate tine satui chiar daca mancam mult mai putin decat ne-am obisnuit, intrucat creierul ne da senzatia de sat datorita excitarii receptorilor gustativi, iar nu datorita umplerii stomacului.

6. Nu alergati dupa doi iepuri

Daca v-ati asezat la masa, lasati toate celelalte activitati. Daca intre timp cititi, conversati cu cineva sau priviti televizorul, creierul nu-si poate concentra atentia asupra procesului digestiv, care este primordial. Drept urmare va este mai greu sa va saturati de mancare, iar digestia se petrece intr-un mod ineficient si chiar daunator pentru sanatate.

7. Dimineata incepe de cu seara

Ultima masa trebuie sa aiba loc cu cel putin 4 ore inainte de somn, termenul ideal fiind de 7 ore. Aceste cifre sunt dictate de timpul in care organismul poate prelucra mancarea: 4 ore pentru legume si fructe, 7 ore pentru carne. In timpul somnului incetinesc toate procesele din organism. In plus, cat timp ne aflam in pozitie verticala, forta de gravitatie ajuta la miscarea corecta a mancarii in stomac si intreg tractul digestiv. Toti acesti factori cumulati determina multe efecte neplacute si chiar nocive pentru organism: mancarea sta peste noapte neprelucrata in stomac, se depune pe peretii intestinali, somnul devine ineficient, dimineata apare disconfortul si mirosul neplacut din gura, se dezvolta boli ale sistemului digestiv s.a.

Sistemul imunitar. Ce alimente trebuie sa consumi pentru a-l face mai puternic?

8. Nu va extenuati

Nu treceti brusc la diete foarte stricte, cel putin daca o faceti doar de dragul alimentatiei. De fapt in orice situatie din viata miscarile foarte bruste sunt caracteristice oamenilor neintelepti. Schimbarile radicale peste noapte pot provoca un soc organismului, ceea ce ar putea genera efecte exact inverse fata de ce va asteptati de fapt.

9. Alimentatie sanatoasaCuratenia este importanta nu doar la exterior

Noi acordam multa atentie curateniei corpului, precum si celei din casa sau de la locul de munca. Aceeasi atitudine trebuie adoptata si fata de interiorul organismului. Asta inseamna sa aveti grija ca mancarea si bautura pe care le consumati sa fie calitative si sanatoase, dar si sa atrageti o atentie proceselor de curatare naturala si speciala a organismului. Pentru a face o curatare speciala, practicati abtinerea totala de la mancare si bautura pentru 24-48 de ore cat de des puteti. Apropo, in traditia crestina primele 3 zile din Postul Mare se tine post negru. O astfel de procedura trebuie insotita de o stare psihologica buna si calma.

10. Esti ceea ce mananci

Organismul insuseste la propriu hrana pe care o consumam, adica hrana devine o parte din organism. Iar pentru a avea un organism sanatos, este important ca si produsele pe care le consumam sa fie proaspete, curate, pline de vitamine si energie. Uitati de toate produsele care doar conventional sunt numit “alimentare”, adica tot felul de: chips-uri, crenvursti, ketchup-uri etc.

10 Reguli de aur pentru o inima sanatoasa

11. Alimentatie sanatoasaNu combinati lucrurile incompatibile

Prelucrarea mancarii in organism are loc prin reactii biochimice acido-bazice. Daca in organism patrund concomitent produse ce declanseaza reactiile acide si cele ce declanseaza reactiile bazice, atunci are loc producerea unor saruri inutile, care complica mult procesul digestiv. Pentru a evita astfel de situatii, va recomandam sa consumati produse compatibile din punct de vedere biochimic si viceversa, iar ca o mica indrumare puteti folosi graficul de mai jos.

  • I – trebuie consumate separat (la un interval de 40 de minute)
  • II – poate fi combinat doar laptele proaspat cu orezul
  • III – 7 cu 3 in proportie de 1:3
  • IV – atunci cand organismul are urgent nevoie de multa energie fara a suprasolicita sistemul digestive
  • V – si cu nuci

1. Legume ce contin amidon: cartofi, morcov, sfecla, dovleac s.a.

2. Cereale, faina, cereale integrale.

3. Legume ce nu contin amidon: ierburi, radacini, varza, salata, rosii, castraveti s.a.

4. Produse proteice: boabe, nuci, oua, icre s.a.

5. Fructe si fructe de padure (proaspete).

6. Produse lactate.

7. Carne si peste.

8. Grasimi vegetale.

9. Pepene galben si banane.

10. Ciocolata si cacao.

11. Fructe uscate.

12. Nu exista reguli batute in cuie

Alegand un anumit regim alimentar, evitati sa va conduceti exclusiv de niste norme definite de altcineva. Daca organismul va da de stire ca ceva nu este in regula cu noua dieta, ar fi bine sa renuntati la ea. Starea generala a organismului, dar si propria dvs. intuitie, va vor indica ce este bine sa faceti si ce nu este bine.

!! Continutul articolelor este doar informativ si nu poate inlocui sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. ?

~ Alimentatie sanatoasa ~

Sursa: detoatepentrutotisimaimult.blog, Photo by Ella Olsson from Pexels

Citeste si:

oameni suplii, in forma 6 Obiceiuri sanatoase ale persoanelor suple si in forma

Boala apare prima oara in suflet, apoi in minte, abia la urma in trup

9 Secrete de viata lunga si implinita

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!