Fumatul ~ povestea mea

Despre lupta mea interioara…

M-am lasat de fumat dupa 15 ani de viciu si dupa luni de zile de autoconvingere. A durat atat de mult pentru ca nu am gandit cum si ce trebuie. Cand s-a intamplat insa, a fost nesperat de… usor!

Am luptat din greu cu ideea de a ma lasa de fumat, iar atunci cand s-a concretizat, am fost foarte surprinsa de faptul ca, procesul in sine nu a fost deloc unul complicat, din contra! A fost extrem de usor sa renunt la tigari! Foarte anevoios a fost insa, drumul pe care l-am parcurs pana sa ajung in punctul in care sa imi doresc, din tot sufletul, sa spun un NU hotarat si definitiv, fumatului!

Luni, poate chiar ani de lupta cu mine insami… Exista o oarecare dorinta de a ma lasa si totodata o vinovatie constanta fata de propria persoana, dar nu si o vointa reala si puternica! Imi placea atat de mult sa fumez, incat luptam pentru tigari, cu propria constiinta.

Imi imaginam ca dupa, viata nu va mai fi niciodata la fel si ca nu va mai avea acelasi farmec. Credeam ca un fost fumator va fi intodeauna nefericit ca s-a lasat si ca va simti mereu ca a pierdut acel… ceva. Imi era cumva mila de cei care au reusit sa renunte pentru ca aveam impresia ca, la un anumit nivel, ei… sufera! Ii compatimeam, dar ii respectam pentru reusita lor!

Atunci cand se banalizeaza mesajul…

Suntem bombardati cu atat de multe informatii referitoare la riscurile fumatului incat aproape ca am devenit … imuni; incepem sa banalizam sensul real al acestora. Nici nu mai vrem sa auzim! Nu mai reactionăm la niciun stimul, indiferent ca este vorba despre o poveste de viata care s-a terminat trist sau de o imagine terifianta, de pe un pachet de tigari.

Vezi si: 10 Reguli de aur pentru o inima sanatoasa

Avem, intodeauna, impresia ca noi ne vom lasa inainte de a pati ceva.

Pericolul indepartat nu ne sperie; gandul ca se poate intampla ceva, daca se va intampla, peste “n” ani de zile, nu este atat de infricosator incat sa determine un fumator sa renunte ACUM la viciul lui. 

Fumatorul va renunta, din “1 ianuarie,” “dupa ce trece sesiunea,” “dupa ce vine din concediu” sau… “la un moment dat!”

Exista foarte multe variante care promit ca tranzitia catre o viata sanatoasa, se va face fara chin. Ele pot ajuta, insa lupta reala se duce, de fapt, in mintea fiecaruia dintre noi. Chinul poate sa dispara, daca suntem suficient de puternici mental si daca ne dorim cu adevarat sa invingem.

Este o lupta unu la unu. Tu sau viciul?! Cine crezi ca va invinge? Te indoiesti de tine? Nu o face!

Cum m-am pregatit mental pentru despartirea de… ele

Principala mea motivatie a fost… insasi viata mea! Nu pericolul indepartat, nu banii, nu starea de sanatate. Viata, cu totul! Dorinta si placerea de a fi vie si de a ma bucura cat mai mult si cat mai bine de sederea mea pe-aici! Simplul fapt ca riscam TOTUL si… “ACUM” de fapt, nu intr-un viitor indepartat, a inceput sa mi se para, la un moment dat, de neacceptat. Am inceput sa realizez faptul ca, efectiv, imi risc viata pentru o tigara! Bineinteles ca sunt persoane care prind 100 de ani, cu “pipa-n gura“. Se putea intampla la fel si in cazul meu. Insa nu am vrut sa risc, sa… nu. Am inceput sa iubesc atat de mult viata incat nu am mai putut sa o pun, astfel, in pericol. Am vrut sa incep sa fac TOTUL pentru mine. Si tigarile nu erau in plan.

Cand am constientizat toate acestea, a devenit usor. Cand nu le-am mai dat atata importanta, tigarile au devenit insignifiante si banale; fara putere, fara stralucire… fade! Am devenit EU cea puternica! Am inceput EU sa le controlez! Si mi-am dat seama ca nu am nevoie ~ si ~ de ele pentru a fi fericita! Am realizat ca fumatul se rezumă, de fapt, la un simplu gest banal si la un gust oribil; ca eram legata de tigari printr-un lant invizibil si ca ele ma controlau, intocmai ca pe o “papusa manevrabila.” 

Viata fumatorului se rezumă, oricat de dur si de ciudat ar suna, la… pauza de tigara. Acest gand este mereu acolo, oriunde ai fi si orice ai face. Nu conteaza daca te relaxezi la un film sau daca esti la job; te gandesti mereu cum sa faci sa treaca timpul mai repede, pentru a te destine cu adevarat, la o… tigara! Eu nu am mai vrut sa fiu sclava acestui viciu. Am vrut sa fiu libera… si am reusit! ~ M-am lasat de fumat in 31 ianuarie, acum 5 ani! ~ Voi tine minte toata viata aceasta zi pentru ca este ziua in care am incetat sa ma mai sinucid… lent.

Vezi si: Secretele longevitatii. Cine traieste mai mult si de ce?

Vrei sa te lasi de fumat? Ai mai jos, cateva REPERE care te vor ajuta in demersul tau:
  • Incearca, dupa ce te-ai lasat de fumat, sa nu-ti schimbi rutina, obiceiurile; nu trebuie sa ai impresia ca pierzi ceva. Daca, de exemplu, iti placea sa iesi la job in pauza de tigara cu colegii, procedeaza la fel si dupa… doar ca fara tigara!
  • Aminteste-ti ca sevrajul dureaza aproximativ 2, 3 saptamani. Atat! Nu te alarma daca simti in aceasta perioada, o dorinta intensa de a fuma sau daca esti mai… irascibil. Nu este greu, daca esti pregatit psihic! Totul depinde de cat de mult iti doresti. Nimic nu este mai presus de dorinta ta! Daca nu vrei sa aprinzi tigara, nu o faci! Punct.
  • In perioada de sevraj, in momentul in care apare dorinta de a fuma, incearca imediat sa-ti gasesti altceva de facut; ceva care sa-ti abata atentia de la acea pofta. Pacaleste-te, un pic! ? Uite-te la un film, citeste o carte, iesi cu prietenii sau fa orice altceva care te tine in priza si-ti abate gandul de la tigara. Fugi de plictiseala!
Cand vei deveni nefumator…

… te vei simti liber.

… vei fi mai sanatos.

… vei privi fumatorii… cu mila. Te vei simti oarecum mai puternic, pentru ca tu ai reusit ceea ce ei INCA nu pot.

… vei putea sa te bucuri de viata fara sa contribui, (si) prin fumat, la scurtarea ei.

Te invitam sa ne impartasesti experienta ta, in legatura cu fumatul! Povestea ta, poate ajuta pe cineva!

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Autor: Diana Obogeanu

Articol protejat de Legea drepturilor de autor.

Foto: Pixabay

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!