~ viata lunga si implinita ~

viata lunga si implinita

Secretele unei vieti lungi si fericite sunt cat se poate de simple. Foarte multe dintre ele nu mai pot fi numite chiar “secrete” deoarece sunt deja arhicunoscute. In ceea ce urmeaza insa vom insista asupra unor puncte din viata noastra ce au fost tratate, sa zicem, cu superficialitate.

Secrete de viata lunga si implinita:

Gandeste pozitiv. 

A gandi pozitiv inseamna a privi la partea frumoasa a vietii, a te concentra si pe ceea ce ai realizat si nu doar pe ce ti se pare ca nu ai privind mereu in curtea vecinului. Cercetatorii de la Mayo Clinic, Rochester/Minnesota au demonstrat in 2002 ca persoanele optimiste au cu 50% mai multe sanse de a trai mai multi ani decat cele inclinate spre pesimism si resemnare.

Gandurile negative atrag situatii negative. Legea atractiei

Fii stapanul si nu sclavul somnului.

La o anumita varsta cand efortul fizic si mental este moderat ar trebui sa te bucuri mai mult de viata libera dobandita dupa anii de munca, fiindu-ti indeajuns 6 sau 7 ore de somn. Pentru doamne, somnul „de frumusete” este benefic atat timp cat este pastrata masura.

Potrivit unui studiu american din 2002 somnul excesiv reduce speranta de viata. Cercetatorii au calculat ca indivizii care dorm prea mult (mai mult de 8 ore pe noapte), sunt mai expusi decat subiectii normali la risc de moarte prematura. Exagerarea in celalalt sens, adica mai putin de 7 ore de somn pe noapte, este la fel de riscanta.

Viata lunga si implinita ~ Alege un comportament preventiv.

Potrivit studiului INTERHEART din 2004 acoperind 30.000 indivizi de pe toate continentele si din toate rasele, jumatate sanatosi si jumatate supravietuitori ai unui prim infarct miocardic acut, a dovedit ca 90 % dintre infarcturi pot fi evitate renuntand la fumat, controland grasimile din sange, prevenind diabetul tip II si hipertensiunea, daruind si primind o buna integrare psiho-sociala, reducand obezitatea abdominala, precum si prin suficienta activitate fizica pentru sanatate sau printr-un regim alimentar bogat in legume si fructe, iar in final prin consum de alcool care nu depaseste nivelul moderat (in aceasta ordine a importantei).

Ai grija de sanatatea ta… financiara.

 “Sanatatea financiara” este o preocupare elementara pentru sanatatea personala si a familiei.

Sanatatea si preventia presupun venituri decente, asa cum se observa ca a manca sanatos este mult mai costisitor decat o dieta obisnuita.

Stabilitatea materiala poate fi asigurata, pe langa renuntarea la obiceiuri costisitoare si nesanatoase (fumat, alcool), uneori prin angajarea post-pensionare in munci ce presupun efort moderat si/sau valorificarea unei experinte/calificari deosebite.

Foarte multi oameni ajunsi la varsta pensionarii nu mai fac nimic din acel moment. Aceasta atitudine este extrem de toxica si fara stiinta lor le scurteaza viata cu foarte multi ani. A ramane activ sau macar semi-activ iti prelungeste viata considerabil.

De partea cealalta, exagerarea fara rost a preocuparilor materiale, goana dupa prea multi bani si avere, induce un stres pe care varsta a 3-a il gestioneaza dificil, uneori in detrimentul sanatatii si chiar al vietii.

Renuntarea la fumat. 

Povestea bunicului care a trait 100 ani fumand ca un turc, spusa de multi fumatori in apararea viciului lor, poate fi uneori adevarata, dar are defectul ca, se refera, cel mai probabil, la unul singur dintre cei 1000 de bunici super-fumatori, ne pomenindu-se absolut nimic despre soarta celorlalti 999, foarte probabil morti prematur datorita acestui viciu.

Fumatul. O altfel de abordare

Gestioneaza stres-ul cu mai multa intelepciune. 

Era o vorba in popor: “A trait mult ca le punea pe toate la fund”, adica nu dadea importanta micilor probleme ale vietii tratandu-le uneori cu o oarecare doza de superficialitate, in asteptarea unei rezolvari mai simple si mai naturale.

“A lasa zilei de azi necazul ei” pentru a avea timp de reflectie peste noapte, reprezinta uneori o mai buna solutie pentru o problema dificila. Limpezirea gandurilor si iesirea din acel moment de incordare este o dovada de intelepciune, care cel mai adesea aduce liniste si de cele mai multe ori vine si cu solutia problemei.

Dieta bogata in antioxidanti. 

Dupa cum ati observat nu am pus accent pe alimentatie pana acum deoarece in general foarte multe recomandari se bazeaza pe acest aspect iar aceasta informatie este usor de gasit.

Totusi nu putem neglija si acest sector. Asadar adaugam faptul ca prin alegerea unor alimente bogate in antioxidanti, cum ar fi fasolea, afinele, anghinarea etc. sau condimente precum scortisoara, cuisoarele, se pot incetini efectele imbatranirii.

Antioxidantii au rol in combaterea actiunii nocive a radicalilor liberi care accelereaza procesele de deteriorare la nivel celular.

Viata lunga si implinita ~ Casatoria din dragoste. 

Casatoria din dragoste poate fi de asemenea considerata ca reteta unei vieti lungi.
Intotdeauna este loc de mai multa iubire, iar iubirea care ca si miscarea, pentru sanatate, poate fi considerata elixirul vietii si al inimii.

Ai grija de un animal. 

Nimic nu e mai frumos si mai sanatos pentru inima, ca dragostea oferita de micile necuvantatoare care ne inconjoara. O pisicuta iti poate oferi dragoste si gingasie fara margini, coplesindu-te cu atingerile si torsul ei.

Un catel este un companion de viata care te va iubi neconditionat. Alaturi de el nu te vei mai simti niciodata singur. Bineinteles totul vine la pachet si cu ceva responsabilitati insa si acelea trebuiesc privite tot ca un lucru pozitiv deoarece te tin activ.

O poveste despre prietenia adevarata – Un om si cainele lui

In incheiere mentionam ca un stil de viata cumpatat din toate punctele de vedere, orientat mai degraba spre preventie decat spre tratarea bolii si insotit de o dezvoltare spirituala armonioasa va poate aduce o viata lunga si implinita.

Bibliografie: Radu Negoescu – Buletinul stil de viata sanatos. Publicatie a Compartimentului de Promovare a Sanatatii din Centrul Regional de Sanatate Publica Bucuresti. Nr. 10-Ianuarie 2011

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. ?

Viata lunga si implinita

Sursa: authenticmagazin.com; Foto: Pixabay

Citeste si:

timp Secretele longevitatii. Cine traieste mai mult si de ce?

Top 3 filme documentare care iti pot schimba viata |Netflix

3 Moduri eficiente de a scapa de o dispozitie proasta – in 5 minute sau mai putin

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!