~ Unii oameni par fericiti. Oare chiar sunt sau doar pastreaza aparentele? ~

fericiti
“In toti acesti ani am trait langa o multime de oameni diferiti: bogati, dar si saraci, puternici, dar si oarecare.

In ochii tuturor celor cu care mi-am incrucisat drumul – inclusiv razboinici si intelepti, oameni care nu ar fi avut motive sa se planga – am zarit mereu ceva lipsa.

Unii oameni par fericiti: probabil pentru ca nici nu se gandesc la asta. Altii fac planuri: „Voi avea un sot(sotie), un camin, doi copii si o casa la tara“.

Cat timp gandurile ii tin ocupati, sunt precum taurii in cautarea toreadorului: nu gandesc, doar continua sa se miste. Reusesc sa-si cumpere masina dorita – uneori chiar un Ferrari – si cred ca in asta consta intelesul vietii, asa ca nu-si pun nicicand intrebarea amintita. Si totusi, in ciuda reusitei, ochii lor tradeaza o tristete de care ei insisi sunt adesea inconstienti.

Nu stiu daca toata lumea e nefericita. Stiu doar ca lumea e mereu ocupata: muncind peste masura, avand grija de copii, de sot, de cariera, de gradul universitar, de ce va face maine, de ce va mai trebui sa cumpere, de ce anume e nevoie pentru a nu se simti inferiori si asa mai departe.

Putini sunt cei care mi-au marturisit vreodata: „Sunt nefericit“. Cei mai multi spun: „Sunt bine, am reusit sa obtin tot ce mi-am dorit vreodata“.

Asa ca intreb din nou: „Ce va face fericiti?“ Iar ei raspund: „Am tot ce-si poate visa o persoana – o familie, o casa, un loc de munca, sanatate“. Iar eu intreb iar: „V-ati gandit vreodata daca toate acestea reprezinta sensul vietii?“ Ei raspund: „Da, asta inseamna“.

Vezi si: Care este sensul vietii noastre?

Iar eu insist: „Deci sensul vietii il dau munca, familia, copii care cresc si apoi pleaca de langa tine, o sotie sau un sot care se transforma cu timpul din iubit in prieten. Dar, intr-o zi munca ia sfarsit. Ce veti face atunci?“. Ei raspund: nu exista raspuns. Si schimba subiectul.

Intotdeauna ramane insa ceva ascuns dincolo de cuvinte: proprietarul de firma care-si doreste sa incheie afacerea la care a visat mereu, stapana casei care vrea mai multa independenta sau mai multi bani, proaspatul absolvent care se intreaba daca el si-a ales cariera sau cariera l-a ales pe el, dentistul care si-a dorit sa fie cantaret, cantaretul care a ravnit sa fie politician, politicianul care a vrut sa fie scriitor si scriitorul care a visat sa fie un simplu taran.

Pun pariu ca pe strada unde stau, scriind acest editorial si privindu-i pe trecatori, toata lumea simte la fel.

Acea femeie eleganta care tocmai a trecut isi consuma zilele incercand sa opreasca timpul, controlandu-se pe cantarul din baie, deoarece crede ca de asta depinde dragostea.

De cealalta parte a strazii vad un cuplu cu doi copii. Traiesc momente de fericire intensa cand ies cu copiii, dar, in acelasi timp, subconstientul lor forfoteste de ganduri despre postul pe care s-ar putea sa nu-l obtina, despre nenorocirile ce ar putea sa li se intample si cum le-ar putea depasi, despre cum s-ar putea proteja mai bine in fata lumii.

Vezi si: 10 Lucruri care te indeparteaza de fericire

Frunzaresc reviste pline de oameni celebri: toti rad, toti sunt foarte fericiti.

Cum insa acesta este un segment al societatii pe care-l cunosc destul de bine, stiu ca realitatea e alta: toti rad si se bucura in momentul in care sunt fotografiati, dar noaptea sau dimineata povestea arata diferit.

„Ce sa fac ca sa continuu sa apar in revista?“, „Cum sa ascund faptul ca nu am destui bani ca sa-mi permit acest lux?“ sau „Cum sa fac ca viata asta imbelsugata sa fie si mai splendida, si mai plina ca a altora?“, „Actrita cu care sunt in aceasta poza, razand si distrandu-ne impreuna, ar putea sa-mi fure maine rolul“ ori „Ma intreb daca hainele mele sunt mai frumoase ca ale ei. De ce zambim atat de mult daca ne detestam una pe alta?“

In incheiere, amintesc cuvintele lui Jorge Luis Borges: „Nu voi mai fi fericit de acum inainte, dar nu conteaza, sunt atat de multe alte lucruri pe aceasta lume“.”

~ Unii oameni par fericiti… Oare chiar sunt sau doar pastreaza aparentele? ~

– de Paulo Coelho

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Photo by Elina Sazonova from Pexels

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!