~ Cand vei intelege cum creeaza creierul tau noi conexiuni neuronale, vei incepe sa-ti dai seama cum poti sa scapi de obiceiurile nedorite. ~
Daca ai probleme cu supraalimentarea, fumatul, alcoolul si alte lucruri care iti intoxica viata, poti scapa de ele antrenandu-ti creierul.
Cand vei intelege cum creeaza creierul tau noi conexiuni neuronale, vei incepe sa-ti dai seama cum poti sa scapi de obiceiurile nedorite.
Conexiunile neuronale sunt un fel de autostrada a creierului, care faciliteaza transferul informatiilor pentru neuronii sai. Cu cat informatia trece mai des de-a lungul circuitului neuronal, cu atat devine mai puternica.
Asadar, iti poti da seama singur de faptul ca, cu cat o persoana fumeaza mai mult, cu atat tentatia de a fuma o tigara intr-o situatie dificila este mai mare. Sau ca, desi meniul unei cafenele contine o varietate de feluri de mancare, tu vei comanda mereu acelasi hamburger cu care te-ai obisnuit. Astfel cream obiceiuri, dar nu toate sunt ceea ce am dori sa pastram.
Cu toate acestea, nu totul este pierdut – chiar daca un anumit obicei se formeaza in creierul nostru, acesta nu ramane neaparat acolo pentru totdeauna. Creierul uman este intr-o continua schimbare si este intotdeauna capabil sa creeze noi conexiuni neuronale si, in consecinta, noi obiceiuri. Aceasta abilitate a lui poarta denumirea de neuroplasticitate.
Datorita capacitatii creierului de a se schimba, adaptandu-ne conditiilor externe si nevoilor noastre, putem realiza orice. Ganditi-va la urmatorul lucru – neuroplasticitatea este atat de puternica incat permite restabilirea activitatii cerebrale aproape depline, chiar si la persoanele care au suferit un accident vascular cerebral – pur si simplu prin crearea de noi conexiuni neuronale si redirectionarea impulsurilor in sistemul nervos.
Daca aveti probleme cu fumatul, alcoolul sau supraalimentatia, puteti scapa de aceste obiceiuri otravitoare si puteti crea altele noi, sanatoase – si astfel va puteti schimba radical viata.
Vezi si: Fumatul. O altfel de abordare
10 Principii care pot accelera crearea de noi conexiuni neuronale:
Identifica obiceiul de care vrei sa scapi si constientizeaza intentia ta
Poate iti amintesti gluma unui comediant celebru: „becul trebuie sa vrea sa se schimbe pentru a putea fi inlocuit.” Acelasi lucru este valabil si pentru tine. Trebuie sa-ti doresti din toata inima sa te schimbi.
Daca ai aceasta dorinta, cu siguranta vei realiza ceea ce ai nevoie – crearea de noi conexiuni neuronale in creierul tau.
Observa cum acest obicei nedorit iti afecteaza viata
Arunca o privire la gandurile si sentimentele tale si la modul in care corpul reactioneaza in fata acestui obicei si, cel mai important, la ce poate duce. Fii martor la ceea ce se intampla in viata ta si incearca sa observi totul – atat bun, cat si rau.
Iar daca intelegi ca acest obicei vechi are doar parti negative – ei bine, acest lucru iti va oferi o motivatie suplimentara pentru a scapa de el.
Gaseste o tinta noua
Acesta este un sfat foarte important. Pentru a crea noi conexiuni neuronale in creier, trebuie să treci de la vechiul obicei la ceva nou – si, mai devreme sau mai tarziu, vechiul obicei va disparea, inlocuit fiind de ceva nou.
De exemplu, daca ai probleme cu supraalimentarea, incearca sa acorzi cat mai putină atentie lucrurilor care te-au atras inainte – gogosilor si prajiturilor, de exemplu. In schimb, incearca sa-ti orientezi intreaga atentie catre alimente sanatoase.
Foloseste-ti imaginatia
Se pot construi noi conexiuni neuronale in creier in mai multe moduri. Poti face acest lucru nu numai cu ajutorul unor actiuni noi si a unui nou comportament, ci si cu ajutorul imaginatiei. „Deruleaza” in mintea ta comportamentul pe care doresti sa-l atingi – din nou, din nou si din nou. Aceasts repetare continua nu numai ca motiveaza pentru transpunerea gandurilor in realitate, dar ajuta la crearea de noi conexiuni neuronale.
Indreptati-va gandurile spre a castiga noi obiceiuri si a scapa de cele vechi si, prin aceasta, reprogramati-va creierul.
Indeparteaza gandurile nedorite si modelele de comportament imediat ce acestea apar
Spune „nu” sau „opreste-te” atunci cand apare un gand sau dorinta de a te intoarce la un obicei vechi. Daca doresti sa faci ceva ce nu este bine, spune-ti ferm: „Nu mai trebuie sa fac asta!”
Dupa aceea, redirectioneaza-ti atentia catre noua conexiune neuronala pe care incerci sa o creezi si continua sa mergi in directia corecta.
Vezi si: Ai grija de tine! Detoxifierea corpului si a mintii
Folositi principiul dezgustului
Aceasta metoda nu este potrivita pentru toata lumea. Nu inlocuieste alte metode, ci le completeaza.
Am mancat o multime de dulciuri si am avut slabiciuni… Chiar si atunci cand am incetat sa le mai consum, tot trebuia sa fac fata poftelor foarte des, deoarece treceam pe langa patiseria cu produsele preferate, in fiecare zi, cand veneam de la serviciu.
Ce am facut? Am incercat sa simt dezgust fata de ceea ce vedeam. „Aceasta nu este mancare, ci gunoi”, mi-am spus. – Toate aceste dulciuri sunt facute in fabrici uriase, sunt pline de zahar si ma vor imbolnavi, daca le consum. Producatorul le-a ambalat atractiv pentru a atrage cat mai multi clienti. Dar pe mine nu ma va mai prinde.
Si de fiecare data cand am reactionat astfel, m-am intors chiar din usa magazinului si am plecat.
~ Desi aceasta metoda nu este potrivita pentru toata lumea, am folosit-o cu multi clienti (daca au consimtit-o), ajutandu-i sa faca fata dependentei de fumat, junk food, droguri si alte obiceiuri distructive. ~
Creaza-ti un plan specific si defineste clar ceea ce vei face
Atunci cand decizi sa scapi de o dependenta, este important sa hotarasti cu ce o vei inlocui și cum o vei face, facand astfel mai usoara crearea de noi conexiuni neuronale.
Transforma gandurile intr-un plan oficial, pe care trebuie sa-l urmezi.
Acest plan poate fi personalizat. De exemplu, poti decide ferm ca doresti sa pierzi in greutate, iar pentru a-ti indeplini acest obiectiv, vei incepe sa faci exercitii regulat sau, ca nu vei mai manca deloc dulciuri. Le vei inlocui cu fructe.
Repet, acest plan poate fi personalizat – aspectul cel mai important este ca, odata conturat, trebuie sa te tii de el.
In plus, incearca sa creezi „ancore” si mesaje motivationale care iti pot consolida alegerile. Atunci cand faci urmatorul pas catre obiectivul ales, poti sa-ti spui ceva de genul „sunt liber” sau, „controlez eficient situatia.”
Transforma obstacolele in altceva
Arunca o privire la ce iti sta in cale si iti blocheaza calea catre obiectiv. Arunca o privire si la ceea ce ai realizat pana acum urmand acelasi comportament nociv . Acum gandeste-te cum ar fi sa-ti indeplinesti obiectivul. Imagineaza-ti cum ar putea fi viata ta daca te-ai apuca acum de treaba.
Preia controlul emotiilor si gandurilor tale.
Conecteaza-te la Sinele tau superior pentru a obtine mai multa inspiratie si sprijin
Asculta vocea propriului suflet. Intelege ca in tine este ascunsa o mare putere si ca o poti folosi foarte eficient – daca stii cum.
Meditatia creeaza noi conexiuni neuronale si schimba in bine creierul. Aceasta nu este doar parerea mea – multi cercetatori care au studiat efectul meditatiei asupra structurii creierului, adera la ea.
Tehnici de meditatie gasesti AICI.
Schimba-te si fa tranzitia
Stii acum ca poti crea intotdeauna noi conexiuni neuronale in creier – trebuie doar sa fii pregatit sa faci tranzitia. Atunci cand iti muti mintea intr-un spatiu de gandire caracterizat prin cuvintele „Eu pot, ma descurc”, iti va fi mai usor sa simti ca ai terminat cu tot ce nu iti mai era potrivit si ca esti gata sa treci la ceva complet nou si minunat.
Nu iti fie teama de necunoscut, daca nu esti confortabil cu esecul – si vei reusi!
photo source: Photo by Free-Photos from Pixabay; referinte: cluber.com.ua
Citeste si:
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!