~ Potrivit lui Spinoza, Dumnezeu ar spune: ~

spinoza

Cand Einstein a tinut prelegeri la Universitatile americane, intrebarea pe care studentii i-au pus-o cel mai mult a fost: Crezi in Dumnezeu? Si el raspundea mereu: Cred in zeul Spinozei.

Baruch de Spinoza (1632 – 1677) a fost un filosof olandez considerat unul dintre marii rationalisti ai filosofiei secolului XX, impreuna cu Descartes.

Potrivit lui Spinoza, Dumnezeu ar spune:

′′Nu te mai ruga. Vreau sa iesi in lume si sa te bucuri de viata ta. Vreau sa canti, sa te distrezi si sa te bucuri de tot ce am facut pentru tine.

Nu mai intra in acele temple intunecate si reci pe care le-ai construit singur si spunand ca sunt casa mea. Casa mea este la munte, in padure, rauri, lacuri, plaje. Acolo traiesc si acolo imi exprim dragostea pentru tine.

Nu ma mai invinovati pentru viata ta mizerabila; nu ti-am spus niciodata ca e ceva in neregula cu tine sau ca esti un pacatos, sau ca sexualitatea ta a fost un lucru rau. Sexul este un cadou pe care ti l-am daruit si cu care iti poti exprima dragostea, extazul, bucuria. Asa ca nu ma invinovati pe mine pentru tot ce te-au facut altii sa crezi.

Inceteaza sa mai citesti presupuse scripturi sacre care nu au nimic de-a face cu mine. Daca nu ma poti citi intr-un rasarit de soare, intr-un peisaj, in privirea prietenilor, in ochii fiului tau, nu ma vei gasi in nicio carte!

Nu ma mai intreba ‘Imi spui cum sa-mi fac meseria?’ Nu mai fi atat de speriat de mine. Nu te judec si nu te critic, nici nu ma enervez sau deranjez. Eu sunt iubire pura.

Nu mai cere iertare, nu e nimic de iertat. Daca te-am facut, te-am umplut de pasiuni, limitari, placeri, sentimente, nevoi, inconsecvente, si, mai ales, liberul arbitru. De ce as da vina pe tine daca raspunzi la ceva ce am pus in tine? Cum as putea sa te pedepsesc pentru ca esti asa cum esti, daca eu sunt cel care te-a facut? Credeti ca as putea crea un loc unde sa-mi ard toti copiii care se comporta urat pentru restul eternitatii? Ce fel de Dumnezeu ar face asta?

Respecta-ti colegii si nu da ceea ce nu vrei pentru tine. Tot ce va cer este sa fiti atenti in viata voastra – alerta este ghidul vostru.

Iubitul meu, aceasta viata nu este un test, nu un pas pe drum, nu o repetitie, nu un preludiu al paradisului. Aceasta viata este singurul lucru aici si acum – si este tot ce ai nevoie.

Te-am eliberat absolut, fara premii sau pedepse, fara pacate sau virtuti, nimeni nu poarta un marker, nimeni nu tine evidenta.

Esti absolut liber sa creezi in viata ta. Tu esti cel care creeaza rai sau iad.

Vezi si: Lista de dorinte

Traieste ca si cum nu ar exista nimic dincolo de aceasta viata, ca si cum aceasta ar fi singura ta sansa sa te bucuri, sa iubesti, sa existi. Atunci te vei bucura de oportunitatea pe care ti-am oferit-o. Si daca exista viata de apoi, fii sigur ca nu te voi intreba daca te-ai comportat bine sau rau, voi intreba: ′’Ti-a placut? Te-ai distrat? Ce v-a placut cel mai mult? Ce ai invatat?′’

Inceteaza sa mai crezi in mine; a crede inseamna a presupune, a ghici, a imagina. Nu vreau sa crezi in mine, vreau sa crezi in tine. Vreau sa ma simti in tine cand iti saruti iubita, cand iti invelesti fetita, cand iti mangai cainele, cand te scalzi in mare.

Nu ma mai lauda. Ce fel de Dumnezeu egoman crezi ca sunt? M-am plictisit sa fiu laudat. M-am saturat sa mi se multumeasca. Te simti recunoscator? Dovedeste-o prin a avea grija de tine, de sanatatea ta, de relatiile tale, de lume. Exprima-ti bucuria! Acesta este modul de a ma lauda.

Nu mai complica lucrurile si repeta ca un papagal ceea ce ai invatat despre mine. De ce ai nevoie de mai multe miracole? Atat de multe explicatii?

Singurul lucru sigur este ca esti aici, ca esti viu, ca lumea asta este plina de minuni.”

Cauta-ma afara, nu ma vei gasi. Gaseste-ma inlauntrul tau!

Jillene Moore

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Vezi si: Inchide ochii si imagineaza-ti…

Photo: pexels.com/@snapwire

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!