Ce este rusinea?
Rusinea este un sentiment neplacut de lipsa a valorii si inferioritate, determinat de convingerea ca ceva este in neregula cu noi, iar acest fapt ne face nedemni de acceptarea si iubirea celorlalti.
Durerea generata de aceasta emotie negativa este incredibil de mare. O persoana care este rusinata, se simte fara valoare si neajutorata, avand chiar o senzatie de micsorare a fizicului. Ca si pozitie a corpului, exista tendinta de a pleca privirea si de a lasa capul in jos. Fenomenul înroșirii este un simptom comun oamenilor din intreaga lume.
“Cu cat intelegem mai putin despre rusine si felul in care afecteaza ceea ce simtim, gandim si modul in care ne comportam, cu atat mai multa putere exercita asupra vietilor noastre. Cu toate acestea, daca vom gasi curajul de a vorbi despre ea si dorinta de a asculta, putem schimba modul in care traim, iubim, ne crestem copiii, muncim si construim relatii.” Brene Brown.
“Rusinea este cea mai obstructionata si ascunsa emotie, si de aceea si cea mai distructiva.” Thomas J. Scheff
Din pacate, de cele mai multe ori nu constientizam ca traim acest sentiment, din simplul motiv ca a devenit… a doua noastra natura!
Vezi si: Traieste-ti viata asa cum iti doresti! Fii creatorul ei, nu executantul parerii celorlalti
De ce ne este rusine?
Ne este rusine…
… sa ne iubim si sa facem lucruri pentru noi insine pentru a nu fi acuzati de egoism
… sa spunem ce gandim pentru a nu… deraja
… sa spunem ce simtim din teama de a nu fi judecati, respinsi sau ironizati
… sa plangem pentru a nu parea slabi in ochii celorlalti
… sa spunem “NU” din teama ca nu vom mai fi placuti, ulterior
… sa spunem “NU POT” din teama de a nu parea incapabili
… pentru ca avem alta orientare politica
… pentru ca avem alta orientare sexuala
… sa fim altfel si sa ne traim viata intocmai cum ne dorim fara sa tinem cont de “gura lumii”
… sa ne dezbracam pentru ca nu suntem… perfecti!
… sa iesim din tipare
… sa dansam
… de parintii nostri pentru ca nu suntem copii… “model”
… de copiii nostri pentru ca nu am fost in stare sa le oferim… “totul”
… sa ne exteriorizam sentimentele.
Rusinea apare atunci cand persoana in cauza simte ca a dezamagit la capitolul “standarde acceptate de societate.” Individul incercat de un sentiment profund de rusine, prefera sa ramana in anonimat, in loc sa indrazneasca sa… dezamageasca.
Pana la un punct, ea poate fi utila, deoarece atrage atentia asupra normelor sociale care nu trebuie incalcate. In exces insa, rusinea (toxica) poate deveni paralizanta si cu atat mai tenace si invaziva, cu cat nu o marturisim nimanui.
Consecintele rusinii:
- Nu le permitem celorlalti sa se apropie prea tare de noi deoarece credem ca atunci cand ne vor cunoaste cu adevarat, vor fi dezamagiti.
- Nu ne dorim sa socializam si nu ne plac iesirile.
- Suntem tristi si introvertiti.
- Ne este frica de… viata si de multe ori ne izolam.
- Foarte multe afectiuni si boli au la baza emotiile negative.
REPERE pentru a depasi rusinea toxica:
- Este important sa ai curajul de a fi… imperfect. Este OK sa ai si… minusuri. Toata lumea are!
- Fii bland si bun cu tine insuti! Fii la fel, cu cei din jurul tau! Este important sa renuntam la auto-cenzura, la condamnare si la blamare.
- Renunta la cine crezi ca ar trebui sa fii, pentru a fi cine esti cu adevarat! Fii autentic! Fii TU! Nu renunta la ce ai mai de pret, la unicitatea ta, de frica de a nu iesi din tipare! Din contra, iesi din rand daca sufletul tau asta simte sa faca! Indrazneste sa-ti traiesti viata dupa standardele tale, nu dupa standardele altora! Este viata TA, nu a lor. Ai curajul sa fii TU, fara sa-ti fie rusine cu tine! Fii liber si indrazneste sa fii fericit!
- Accepta ca esti… vulnerabil, la fel ca toti ceilalti.
- Invata sa te vezi cu bunatate si intelegere, iar in momentul in care ai sentimente de inferioritate, cauta in memorie o situatie in care ai fost tocmai invers decat te acuzi de obicei ca ai fi.
- Alege sa discuti cu cineva despre durerea ta. Acest lucru te va ajuta sa scoti in afara emotiile negative, sa le constientizezi si sa le controlezi mai usor.
Vezi si: Vulnerabilitatea este un semn al curajului psihologic
Recomandari: “Curajul de a fi vulnerabil” – Brene Brown
Autor: Diana Obogeanu
Articol protejat de Legea drepturilor de autor.
Citeste si:
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!