~ Practica recunostinta in fiecare zi! ~
Este usor sa fii fericit!
Auzim adesea ce efect minunat poate avea asupra vietii noastre obiceiul de a fi recunoscatori. Ne antrenam creierul sa gandeasca pozitiv si, in general, sa devenim mai fericiti. Stiati ca recunostinta schimba literalmente structura creierului uman?
Oamenii de stiinta de la Centrul de cercetare pentru o atentie inteligenta de la Universitatea din California Los Angeles au descoperit ca obiceiul de a exprima recunostinta duce la modificari ale structurii creierului, stimuleaza activitatea materiei cenusii, face o persoana mai fericita si are un efect pozitiv asupra starii generale de sanatate.
Sentimentul de fericire influenteaza starea sistemului nervos. Te simti mai relaxat. Mai putin supus stimulilor externi, pierzi dorinta de a te opune cuiva. Obiceiul de a fi recunoscator este cel mai eficient mod de a genera sentimente asociate cu fericirea.
Vezi si: Cele 12 reguli de viata ale lui Jordan B. Peterson
Cercetare si rezultate
Primul studiu asupra efectelor pozitive ale recunostintei a fost realizat de oamenii de stiinta Robert A. Emmons (Universitatea din California Davis) si Mike McCulloch (Universitatea din Miami). Participantii la studiu au fost impartiti in trei grupuri.
Reprezentantii primului grup au trebuit sa scrie intr-un jurnal lucrurile pentru care sunt recunoscatori. Cei din al doilea grup au notat ce anume ii ingrijoreaza, iar cei din al treilea – au inregistrat evenimente neutre.
Studiul a durat 10 saptamani. S-a constatat ca participantii primului grup s-au simtit cu 25% mai fericiti decat toti ceilalti voluntari care au participat la experiment.
Emmonson a facut ulterior un alt studiu. Voluntarii au fost din nou impartiti in trei grupuri. Primul grup a exersat exprimarea recunostintei zilnic. S-a constatat ca reprezentantii acestuia au fost cei mai capabili sa-i sustina pe cei dragi in viata de zi cu zi.
Exista un alt studiu, ale carui rezultate merita atentie. Persoanele cu tulburari congenitale si dobandite ale sistemului neuromuscular au fost invitate sa participe la studiu. Majoritatea voluntarilor erau diagnosticati cu sindrom post-poliomielita.
Voluntarii au fost impartiti in doua grupuri. Participantii primului grup scriau in jurnalele lor in fiecare seara inainte de a merge la culcare lucrurile pentru care erau recunoscatori. Acestia s-au simtit mai inviorati dimineata decat ceilalti voluntari. De asemenea, participantii care au practicat recunostinta au remarcat ca le-a fost mai usor sa comunice cu alte persoane.
Un alt studiu realizat de un grup de oameni de stiinta chinezi a concluzionat ca, cu cat o persoana isi exprima mai des recunostinta, cu atat somnul ei este mai bun iar riscul de a dezvolta depresie si anxietate este mai scazut.
Vezi si: Fericirea se simte, se traieste si se… invata!
Acestea fiind spune… Merita sa facem un obicei din practicarea recunostintei?
Amintiti-va acest lucru atunci cand va planificati ziua.
Cum poti practica recunostinta?
1. Pastreaza un jurnal. Noteaza 3 lucruri pentru care esti recunoscator, in fiecare zi. Acest lucru se face cel mai bine fie dupa ce te trezesti, fie chiar inainte de culcare.
2. Obisnuieste-te sa spui in fiecare zi familiei si prietenilor cat de mult ii pretuiesti si ii iubesti.
3. Cand te speli pe fata dimineata, priveste-te in oglinda. Gandeste-te la ceea ce ai realizat in trecut. Gandeste-te la ceea ce iti place la tine.
~ Practica recunostinta in fiecare zi! ~
Source: cluber.com.ua, Photo by Andrea Piacquadio from Pexels
Citeste si:
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!