~ Cand si cum trebuie sa ajut pe cineva? ~

sa ajut

Am cunoscut candva un maestru care mi-a spus sa nu dau niciodata sfaturi persoanelor care nu le solicita si sa nu incerc vreodata sa ajut persoane care nu-mi cer ajutorul! Eram tanara, credeam in puterea binelui si a iubirii neconditionate, asa ca mi-am zis in sinea mea: ”cum sa nu ajut pe cineva macar cu un sfat”?

Anii au trecut, experienta m-a imbogatit in atatea feluri, incat pot spune ca am fost o rasfatata a sortii datorita bogatiei vietii mele (nu in sens material). Inevitabil, si in acord cu natura firii mele, am ajutat in continuare si neconditionat oamenii din jurul meu, cunoscuti si necunoscuti. Si totusi… natura umana e atat de stranie uneori… Aveam sa-mi amintesc de nenumarate ori cuvintele acelui maestru!!! Cu fiecare experienta noua, aveam sa realizez cata dreptate avea! Si cat de adevarat este budismul atunci cand spune: ”sa nu te bucuri pentru nimeni, sa nu te intristezi pentru nimeni, compasiunea sa fie singura ta lege.”

Am observat ca niciodata, dar NICIODATA, un sfat nu este urmat, daca nu a fost cerut. Au fost si cazuri in care sfaturile cerute nu au fost urmate, pentru ca persoanele nu aveau nevoie reala de un sfat, ci aveau nevoie DOAR sa povesteasca cuiva dispus sa asculte. Am observat ca indiferent ce i-ai da unui om sau cat i-ai da, daca nu-i dai EXACT ce vrea, cand vrea si cat vrea, darul nu este primit! Pentru ca nu a fost cerut! Dar au fost si cazuri cand a fost cerut, si tot nu a fost bine! De ce? Pentru ca nu se incadra in asteptari! Trebuia mai mult, mereu mai mult!

Am invatat, insa, trei lucruri foarte importante:

1. TIMPUL meu nu este gratuit.

Unii oameni, pur si simplu, nu merita timpul meu si energia mea. Exista cronofagi, oameni care iti consuma timpul, doar pentru ca nu au alta ocupatie de moment, fara sa-i intereseze ca ai de lucru, ca esti intr-o intalnire, ca vrei momentul tau de liniste, etc. Exista si oameni care-ti vor ”creierul”, care te solicita ori de cate ori au nevoie de o idee, ca mai apoi sa uite ca existi. Dar revin periodic! Sau oameni care vor ajutor financiar. Daca tu ii suni, nu iti vor raspunde la telefon pentru ca nu au chef, dar se vor justifica ulterior cu o boala, un eveniment neprevazut, un deces, etc. Ramai uimit de ”creativitatea” lor. Si exista si oameni care ”dispar” din viata ta ca si cum nu ar fi existat niciodata!

2. Iti poti face DUSMANI foarte usor din cei mai buni prieteni.

Cum? Dandu-le sfaturi de care nici nu vor sa auda, pentru ca le e atat de greu sa-si recunoasca partile de umbra, incat vor arunca toata vina asupra ta! Tu vrei sa-i ajuti sincer, insa ei nu sunt dispusi sa sondeze adanc in interiorul lor, sau nivelul lor de evolutie este diferit de al tau si nu pot intelege inca. Degeaba folosesti toate abilitatile cu care ai fost inzestrat, timpul lor de mers inainte nu coincide cu timpul tau de mers inainte!

3. Nu mai acord suport de nici un fel celor care nu sunt prezenti 100% in vietile lor!

Cum stii ca nu sunt prezenti? Simplu: indiferent ce le spui, ce le faci sau ce le dai, ei vor merge in continuare pe vechile modele! Nu vor schimba nimic in vietile lor, ba, dimpotriva, de indata ce vor putea vor reveni la vechea matca. Si atunci, daca ei nu-si asuma rolul vietii lor, de ce ai face-o tu? E lectia lor, nu lectia ta!

In concluzie: Nu incerca sa rezolvi lectiile de viata ale celor din jur. Ii poti ghida daca ti se cere, dar nu poti merge in locul lor pe drum. Fii constient ca schimbarile au nevoie de timp si ca cei mai multi nu vor cu adevarat sa se schimbe si sa schimbe ceva in viata lor! Observa oamenii care revin cu aceleasi probleme nerezolvate, acestia sunt cei care nu inteleg ca asumarea propriei vieti inseamna curaj. Daca ei nu au acest curaj, la ce bun sa-ti irosesti timpul pretios si energia?

Daca ar fi sa repet aceasta viata? Da, secunda cu secunda! As schimba ceva la ea? Nu, pentru ca tot ce am trait m-a educat, m-a format, m-a transformat, m-a updatat astfel incat sa devin o versiune mai buna a mea! As ajuta in continuare? Desigur, dar tinand cont de lectiile care mi-au fost date!

Pe Facebook ne-ai dat Like? ?

sa ajut

~ Cand si cum trebuie sa ajut pe cineva? ~ Foto: Pixabay, Sursa: Facebook/Carmen Sapnaa @Calea Excelenței

Citeste si:

5 Situatii de viata in care nu ar trebui sa-ti oferi ajutorul

Cum sa nu mai fii afectat de ceea ce cred ceilalti despre tine

30 Lucruri pe care trebuie sa incetezi sa le mai faci, daca vrei sa fii fericit

Opriti, va rog, timpul! Vreau sa cobor la prima…

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!