~ Citate Iona – Marin Sorescu ~

citate iona marin sorescu

Ar trebui sa se puna un gratar la intrarea in orice suflet. Ca sa nu se bage nimeni in el cu cutitul.

Mama, mai naste-ma o data! Prima viata nu prea mi-a iesit. Cui nu i se poate intampla sa nu traiasca dupa pofta inimii? Dar poate a doua oara… Tu nu te speria numai din atata si naste-ma mereu.

E prea mica lumea. Intalnim la fiecare pas numai umbre.

E stramt aici, dar ai unde sa-ti pierzi mintile .

Pe omenire o doare-n fund de soarta ta. Ce, cand ti-a fost bine, cand te-ai inchis in casa cu femeia ta, ai urlat ca esti fericit? Si chiar de-ai fi urlat, pe omenire ar fi durut-o-n fund de fericirea ta.

Vezi si: Nietzsche – Citate si aforisme care te vor pune pe ganduri

Mi se pare mie sau e tarziu? Cum a trecut timpul! Incepe sa fie tarziu in mine. Uite, s-a facut intuneric in mana dreapta si-n salcamul din fata casei. Trebuie sa sting cu o pleoapa toate lucrurile care au mai ramas aprinse, papucii de langa pat, cuierul, tablourile. Restul agoniselii, tot ce se vede in jur, pana dincolo de stele, n-are niciun rost s-o iau, va arde in continuare. Si-am lasat vorba in amintirea mea, macar la soroace mai mari, universul intreg sa fie dat lumii de pomana.

De ce oamenii isi pierd timpul cu lucruri care nu le folosesc dupa moarte?

Un sfert de viata il pierdem facand legaturi. Tot felul de legaturi intre idei, intre fluturi, intre lucruri si praf. Totul curge asa de repede, si noi tot mai facem legaturi intre subiect si predicat. Trebuie sa-i dam drum vietii, asa cum ne vine exact, sa nu mai incercam sa facem legaturi care nu tin. De cand spun cuvinte fara sir, simt ca-mi recuperez ani frumosi din viata.

Asa e, trebuie sa punem semne la fiecare pas, sa stii unde sa te opresti, in caz de ceva. Sa nu mergi tot inainte. Sa nu te ratacesti inainte.

Uneori uit unde ma aflu si zambesc asa, fara motiv. Cateodata sunt vesel. Vesel de tot. Pentru ca uit de mine. Ma pierd pe undeva, in vreun loc departat, cum ai uita o carte pe fereastra.

De ce trebuie sa se culce toti oamenii la sfarsitul vietii?

Ne scapa mereu cate ceva in viata, de aceea trebuie sa ne nastem mereu.

Vezi si: Lectii de viata si citate pline de semnificatii – Albert Einstein

Daca as avea mijloace, n-as face nimic altceva decat o banca de lemn in mijlocul marii. Constructie grandioasa de stejar geluit, sa respire pe ea, in timpul furtunii, pescarusii mai lasi. E destul de istovitor sa tot impingi din spate valul, dandu-i oarecare nebunie; vantul, el, mai degraba, s-ar putea aseza acolo din cand in cand. Si sa zica asa, gandindu-se la mine:  N-a facut nimic bun in viata lui, decat aceasta banca de lemn, punandu-i de jur-imprejur marea.  M-am gandit bine, lucrul asta l-as face cu draga inima. Ar fi ca un lacas de stat cu capul in maini in mijlocul sufletului.

 “IONA este omul in conditia lui umana, in fata vietii si in fata mortii”  – Marin Sorescu

~ Citate Iona – Marin Sorescu ~

Cartea poate fi gasita AICI, in librarii sau in alte magazine online.

Photo by Johannes Plenio from Pexels

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!