~ Mame toxice ~

mame toxice
Sapte tipuri de mame toxice care lasa cicatrici urate pe sufletele copiilor lor…

Cicatrici care dureaza o viata…

Da, de regula, mamele sunt cei mai buni si mai iubiti oameni din viata noastra, dar, din pacate, nu intodeauna aceasta este realitatea. Cresterea si educarea copiilor este de departe a fi cea mai usoara activitate si, din pacate, nu exista niciun manual in aceasta lume care sa ne spuna cum sa obtinem excelenta in acest domeniu.

Cu totii am crescut in familii diferite, iar parintii nostri ne-au crescut in moduri diferite… Si, desi majoritatea mamelor ne-au dorit doar binele si au crezut ca ne cresc intr-un mod corect, nu a fost intotdeauna asa.

Iata cateva dintre cele mai frecvente tipuri de mame toxice. Acestea sunt mamele care ranesc si transforma vietile copiilor intr-un iad, fara sa-si dea seama de lucrul acesta. Daca esti ghinionist si soarta te-a „rasplatit” cu o astfel de mama, atunci cel mai probabil trauma emotionala pe care ti-a provocat-o in copilarie este cu tine si acum, adult fiind.

Deci, iata principalele 7 tipuri de mame toxice care lasa cicatrici de durata in sufletul copiilor:

Vezi si: 7 Sfaturi pentru parintii care vor un copil fericit la scoala si acasa

1. Mama care controleaza

Aceasta este o mama care cauta sa controleze toate aspectele vietii copilului ei. Vrea sa faca ceea ce i-a spus, exact asa cum a spus, si imediat.

Si, desi i se poate parea ca te-a crescut strict, dar corect, pe parcurs a facut multe greseli, provocandu-ti multa durere emotionala. Stii asta, nu-i asa?

2. Mama invaziva

Aceasta este o mama pentru care conceptul de spatiu personal este strain si nu intelege care sunt limitele personale. Ea scotoceste in mod constant in lucrurile tale, este curioasa in legatura cu orice lucru marunt si nu te percepe individual, ci parte dintr-un singur organism numit „familie”.

O astfel de femeie crede ca are dreptul sa stie totul despre tine de la inceput pana la sfarsit. Ea nu intelege cum unele dintre lucrurile tale pot fi personale si te pot preocupa doar pe tine deoarece crede ca puiul ei nu ar trebui sa aiba niciun secret fata de mama. Cel mai probabil, ea este motivul pentru care nu pastrezi (si niciodata nu ai facut) un jurnal si incerci sa nu dicuti prea multe despre viata ta personala.

3. Mama demisionara

Aceasta este o mama care prefera sa aiba grija de propriile interese in loc sa aiba grija de tine. In mod clar nu este multumita de faptul ca trebuie sa fie responsabila pentru tine si iti acorda cea mai mica atentie posibila.

Poate chiar te iubeste, dar dintr-un motiv sau altul, nu iti acorda atentia de care ai nevoie. Din punct de vedere material, poti avea orice doreste sufletul tau, dar iti va lipsi intotdeauna atasamentul emotional. Neglijarea poate lua multe forme diferite – si stii asta foarte bine. Acesta este, cel mai probabil, motivul pentru care, ca adult, te atasezi de orice partener care iti acorda putina atentie.

4. O mama cu asteptari nerealiste

Aceasta este o mama care crede ca, din moment ce esti copilul ei, trebuie sa fii perfect – in toate. Ea astepta de la tine cele mai mari note, la scoala si ridica intotdeauna stacheta asteptarilor sale la inaltimi de neatins.

Nu aveti nicio scuza ca nu ati realizat ce si-a dorit, nu-i asa?

5. Mama agresiva

A trai si a creste cu acest tip de mama este probabil cel mai dificil lucru. Ea isi pierde cumpatul aproape din orice. Pasesti pe varful degetelor prin casa si incerci sa-i faci placere in orice mod posibil, dar in timp incepi sa-ti dai seama ca oricat ai incerca, ea nu va fi niciodata complet multumita.

In tot ceea ce nu merge bine in viata ei, tu esti de vina si isi varsa in mod repetat furia asupra ta – in toate modurile disponibile.

Vezi si: Cum ne ajutam copilul sa se protejeze de pericolele sociale?

6. Mama narcisista

Aceasta este o mama care crede ca totul in viata ei ar trebui sa fie perfect si ca lumea se invarte doar in jurul ei. In plus, combina multe dintre trasaturile celorlalte tipuri de mame toxice descrise in acest articol.

Ceea ce isi doreste este intotdeauna mult mai important decat ceea ce vrei tu. Este o actrita grozava, iar oamenii din jurul tau pot considera familia ta aproape perfecta, dar tu stii adevarul, nu-i asa?

7. O mama care are nevoie de atentie

Aceasta este o mama care are nevoie de supravegherea ta. In fiecare zi vine acasa, stoarsa pana la ultima picatura, iar singurul lucru pe care si-l doreste este ca cineva sa o asculte si sa o compatimeasca. Si gatitul si curatenia, de regula, cad pe umerii tai. Copiii care cresc cu o mama ca aceasta tind sa se maturizeze foarte repede.

Source: cluber.com.ua; Photo by Mumtahina Tanni from Pexels

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!