~ dragostea creeaza dependenta ~

Desi despre iubire se vorbeste foarte mult, legatura dintre acest minunat sentiment si creier este foarte putin dezbatuta.

Accelerarea pulsului, fluturii in stomac si obrajii imbujorati, pe care le resimtim atunci cand ne indragostim, sunt, toate, efectul unor fenomene care se petrec in creier.

Iti prezentam in acest articol, cateva detalii fascinante despre aceasta conexiune, care te vor determina sa vezi iubirea si actul de a fi indragostit intr-o lumina usor diferita fata de cum esti tu obisnuit.

Iubirea si atractia fizica

Iubirea nu este tot una cu atractia fizica.

In urma numeroaselor studii efectuate, in care creierul a fost scanat in timp real, s-a constatat ca pofta trupeasca se manifesta intr-o zona a creierului numita “zona de recompensa”, pe cand iubirea se manifesta in zonele creierului dedicate empatiei si compasiunii.

Prin urmare, poti sa iubesti pe cineva, fara sa doresti acea persoana din punct de vedere fizic.

Dragostea creeaza dependenta

Creierul stocheaza sentimentele intense de iubire, folosindu-se de aceleasi resurse neuronale utilizate de o persoana care este dependenta de droguri.

Practic, creierul “trateaza” euforia constanta pe care o simte un indragostit, similar cu extazul provocat de un drog, datorita dorintei de a ramane in acea stare cat mai mult timp.

Spuneti DA doar IUBIRII!

Iubirea si logica

Atunci cand suntem indragostiti, zona frontala a creierului responsabila cu deciziile logice (functia executiva), este inhibata aproape complet datorita sentimentelor intense pe care le simtim.

Dragostea doare?

Sa fii refuzat de persoana pe care o iubesti, genereaza raspunsuri puternice in zone ale creierului responsabile cu semnalizarea durerii fizice.

Daca ai suferit din dragoste, intelegi…

Iubirea te face fericit si multumit

Persoanele indragostite, inregistreaza niveluri ridicate de dopamina, un neurotransmitator care alimenteaza zonele creierului responsabile cu transmiterea placerii.

La fel de importante sunt oxitocina si o neuropeptida asociata ei, vasopresina, explica Abigail Marsh, psiholog Universitatea Georgetown. Acesti hormoni ne dau starea de bine pe care o simtim atunci cand suntem alaturi de persoana iubita.

Misterul pe care nu-l pot rezolva inca, oamenii de stiinta? Ce anume declanseaza aceste sentimente minunate de iubire? Cum “alegem” persoana de care ne indragostim?

Asteptam cu interes comentariul tau in legatura cu acest subiect.

Daca iti plac articolele site-ului repere.eu si doresti si in viitor sa vezi postarile noastre, da-ne Like pe Facebook!

dragostea

Foto: Pixabay, Sursa: FitBrains

Citeste si:

wedding Fericiti pana la adanci batraneti… Poveste sau realitate?

buddha 10 Lectii esentiale de viata oferite de Buddha

greseli grave in relatia de cuplu Cele mai frecvente greseli in relatia de cuplu. Tu stii care sunt?

Sharing is caring!