~ Sofer incepator? Citeste aici: ~

sofer incepator

Chiar si atunci cand ai facut suficient de multe ore de condus sau dupa ce ai parcurs suficienti kilometri in masina scolii de soferi, sunt sanse mari sa nu te simti complet pregatit sa iesi in trafic singur.

Instructorul auto te poate invata multe lucruri folositoare, dar tot nu vei invata tot ce trebuie sa stii. Stiti doar ca se spune ca nu esti sofer adevarat decat dupa ce conduci singur, fara nici un ajutor alaturi.

Multi soferi spun, de asemenea, ca exista si cateva secrete pe care nu ti le spune nimeni in timpul orelor de condus. Da, am studiat un pic problema, ne-am intrebat si noi daca asa e, si se pare ca e adevarat. Sa vedem impreuna care ar fi o parte dintre aceste secrete! Voi le cunoasteti?

Familiarizarea cu dimensiunile masinii

Acesta este, poate, printre primele lucruri pe care e bine sa le stim. Adica, e foarte probabil ca atunci cand ai facut scoala de soferi, sa fi condus o alta masina fata de cea pe care o ai in garaj. Asta inseamna ca trebuie sa te obisnuiesti cu noile dimensiuni ale masinii.

Cum facem asta? Simplu, anumiti instructori auto ne-au sfatuit sa oprim masina intr-un loc ferit, fara trafic, sa asezam pe jos o sticla de plastic, fara dop si sa incercam sa trecem cu rotile peste ea. Astfel se pare ca vom invata mai repede dimensiunile masinii, si tindem sa le dam dreptate.

Pozitionarea oglinzilor laterale

In ultimii ani constructorii auto ofera, pe anumite modele, sisteme care detecteaza punctele moarte. Dar, pentru ca inca avem multe masini care nu au asa ceva in dotare, e bine sa stim ca oglinzile laterale trebuie pozitionate astfel incat sa vedem drumul din spate si masina care se afla in urma noastra. Pentru evitarea punctelor moarte, e bine ca in oglinzile laterale sa se vada si partea laterala a masinii.

Pozitionarea oglinzii retrovizoare

Nu stim daca sunt multi cei care stiu ca oglinzile retrovizoare au doua moduri in care pot fi pozitionate. Da, exista modul zi si cel de noapte. Asta inseamna ca pe timpul nopti nu vom mai fi orbiti de masinile care vin din spate. Bine ca am aflat!

Sofer incepator – Exista parcare ideala?

Da, raspunsul este da. Si da, se poate face! Daca parcam perpendicular, spre exemplu, e bine sa ne orientam cu ajutorul oglinzilor. Daca vom avea marginea de jos a oglinzii paralela cu marginea trotuarului, inseamna ca am facut o parcare buna. Daca ne orientam astfel, vom evita impactul trotuarului cu bara masinii pe care o coducem.

Cum abordam o portiune de drum acoperita cu apa?

Am vorbit, intr-un material publicat pe site-ul nostru cu ceva timp in urma, despre fenomenul de acvaplanare. Ei bine, in cazul in care vedeti din timp o potiune acoperita de apa multa, e bine sa incetinim. Da, pentru ca, pe langa acvaplanare, exista riscul ca apa sa intre in motor, si atunci vom avea alte probleme.

Cum folosim frana de mana?

Frana de mana este folosita la plecarea din rampa. Ce ne-au mai invatat instructorii auto este ca frana de mana trebuie trasa atunci cand ai parcat. Ei bine, acest ultim sfat nu trebuie urmat pe timp de iarna, daca vrei sa nu ai probleme. De ce? Pentru ca iarna frana de mana poate ingheta.

Urmareste, pe cat posibil, ce fac ceilalti participanti la trafic!

Este bine sa fii cu ochii-n patru, cum se zice. Da, e important sa vezi ce fac ceilalti soferi si sa anticipezi anumite miscari ale lor. Ba mai mult, se spune ca e bine sa urmaresti ce fac soferii de pe mijooacele de transport in comun.

De ce? Pentru ca e posibil ca ei, datorita pozitiei mai ridicate la volan, sa stie dinaintea ta ce se intampla in fata si prin manevrele pe care ei le fac, poti sa iti dai si tu seama despre ce este vorba. Adica, daca ei aleg, spre exemplu, o anumita banda, e posibil sa faca asta pentru ca ei stiu, sau au vazut ca e mai libera.

Nu te grabi sa depasesti masina care incetineste in fata ta!

Acest sfat este foarte important si incepatorii trebuie sa-l stie. E indicat sa nu depasesti repede masina din fata ta pentru ca ea poate incetini din cauza ca exista un pieton pe trecere, spre exemplu. Daca ai rabdare nu vei risca nimic!

Nu roti volanul pe loc cand urmeaza sa virezi!

Acest lucru il fac foarte multi incepatori, dar, din pacate, este gresit. Nu e indicat sa faci asta pentru ca risti sa faci accident. Am vazut chiar eu in trafic, la un moment dat, un sofer incepator care a rotit volanul pe loc, pentru ca urma sa vireze la stanga. Ei bine, cum statea el cuminte, asteptand sa vireze la stanga, din spate a fost lovit de o masina si a fost proiectat pe contra sens din cauza ca avea rotile intoarse spre stanga.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. ?

sofer incepator

Sofer incepator? ~ foto pexels.com, sursa: cars.ro

Citeste si:

cel mai linistit loc de pe planeta Cel mai linistit loc de pe planeta. “Unii oameni nu rezista mai mult de un minut inauntru.”

Cum ar arata pamantul daca toate oceanele lumii s-ar evapora brusc

Invingator vs. Invins

femeia marura vs femeia imatura Femeia matura vs Femeia imatura

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!