aronia

Aronia sau aronic, asa cum mai este cunoscut, este un arbust care are fructe mici, in nuante inchise de albastru, rosu sau chiar negru, care poarta aceeasi denumire.

Fructele de aronia sunt renumite pentru proprietatiile curative pe care le au.

Consumul acestora este recomandat ca metoda de prevenire a unor boli cu efecte devastatoare precum diabetul sau cancerul.

Chiar daca studiile cercetatorilor inca nu au rezultate concrete in acest sens, daca luam in considerare caracteristicile acestui fruct, se intelege de ce specialistii il pun pe lista super-alimentelor.

Vezi si: Bautura minune pentru sanatatea si frumusetea ta – Sucul de sfecla rosie, morcov si mar

Aronia – Beneficii

Efect antioxidant

Fructele de aronia sunt bogate in antioxidanti care elimina radicalii liberi din piele, sange sau de la nivelul tesuturilor si organelor, prevenind mutatiile ce pot aparea la nivel celular.

Stimuleaza digestia si remediaza unele probleme de natura digestiva.

Fructele de aronia asigura o buna digestie, combatand constipatia, diareea, balonarea si alte probleme digestive.

Beneficii pentru imunitate

Aronia are o cantitate mare de vitamina C, care ajuta organismul sa devina mai puternic. Din acest motiv, consumul acestor fructe este foarte eficient si in lupta cu racelile, fiind un bun adjuvant in ceea ce priveste mentinerea temperaturii corpului si in reactivarea starii de bine.

Diabet

Fibrele dietetice din acesre fructe ajuta la mentinerea echilibrata a nivelului de zahar din sange, prevenind cresterile sau scaderile bruste de glicemie.

Sunt de un real ajutor pentru cei care doresc sa piarda in greutate.

Fructele de aronia contin putine calorii, dar foarte multi nutrienti si fibre dietetice, fiind de ajutor si in curele de slabire.

Sunt foarte eficiente in eliminarea toxinelor si a compusilor care pot dezechilibra organismul si care pot duce la retentie de apa si acumularea de grasime in exces.

Vezi si: Magneziu. Cat de important este acest mineral pentru organism

Eficient in prevenirea bolilor neurodegenerative.

Antocianinele din fructele de aronia cresc activitatea neuronala, intaresc legaturile neuronale si reduc stresul oxidantiv la nivelul creierului, ceea ce inseamna ca se reduce si riscul de dementa, Alzheimer, Parkinson si alte afectiuni similare ce vin odata cu inaintarea in varsta.

Ajuta, de asemenea, la imbunatatirea proceselor de invatare si in restabilirea memoriei eficiente.

Fructele de aronia regleaza tensiunea arteriala.

Continutul ridicat de potasiu din fructele de aronia are efecte benefice asupra sanatatii inimii, acesta avand efect vasodilatator. Prin relaxarea vaselor de sange, tensiunea arteriala scade, fluxul sanguin creste iar sansele de infarct devin din ce in ce mai reduse.

Fructele de aronia pot fi benefice pentru diabetici.

Fibrele dietetice din aceste fructe ajuta la mentinerea echilibrata a nivelului de zahar din sange, prevenind cresterile sau scaderile bruste de glicemie.

Protectia vederii

Carotenul din fructele de aronia reduce stresul oxidativ si la nivelul ochilor, prevenind degenerescenta maculara si dezvoltarea unor afectiuni precum cataracta.

Ajuta in lupta impotriva cancerului.

Studiile au aratat ca fructele de aronia contin de 15 ori mai multi antioxidanti decât afinele, merisoarele sau rodiile. Acesti antioxidanti reduc riscul de aparitie a unor tipuri de cancer. In plus, consumul regulat de suc, intareste organismul care lupta cu aceasta teribila boala.

Contraindicatii aronia

Consumul fructelor de aronia trebuie sa fie echilibrat si in general, la recomandarea medicului.

Persoanele care sufera de ulcer gastric si duodenal sau cei care au un grad mare de coagulare nu ar trebui sa consume fructe de aronia.

Fructele proaspete de aronia de munte pot sa genereze anumite reactii adverse cum ar fi: dureri de stomac, greata, varsaturi, diaree si chiar leziuni renale.

Nu au fost facute studii care sa determine daca fructele de aronia sunt sigure pentru femeile insarcinate sau pentru cele care alapteaza, dar nici studii care sa dovedeasca faptul ca ar fi periculoase.

!! Iti recomandam sa consulti un medic inainte de a adauga in regimul tau de sanatate remedii naturale. Continutul articolelor este doar informativ si nu poate inlocui sfatul medicului. Informatiile despre terapiile complementare sau remediile naturale, nu exclud si nu inlocuiesc in niciun caz tratamentele medicale.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Vezi si: 22 Curiozitati fascinante despre corpul uman

Photo by Joanna Dubaj from Pixabay

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!