~ Tehnica de persuasiune ~

persuasiune
Poti arata ca o persoana buna in ochii altor persoane, obtinand tot ceea ce iti doresti. Si asta e bine.

Intrebarea principala aici, este ce fel de tehnica de persuasiune, bazata pe cercetari din domeniul psihologiei, poate fi considerata cea mai eficienta, astfel incat sa poata fi folosita cu usurinta de toata lumea, in aproape orice circumstanta si sa functioneze intotdeauna?

Raspunsul este – tehnica numita „Ai de ales!”

Aceasta abordare simpla implica afirmarea dreptului unei persoane de a alege. Cand cereti ceva, este necesar sa adaugati ca alegerea ramane la persoana careia va adresati. Reamintindu-i cuiva de libertatea sa de a alege, ii sugerati ca nu amenintati in niciun fel dreptul sau de a va refuza.

O analiza recenta a rezultatelor a 42 de studii diferite din domeniul psihologiei a aratat ca, in ciuda simplitatii sale, metodologia descrisa mai sus este extrem de eficienta (Carpenter, 2013). Oamenii de stiinta au chestionat 22.000 de oameni. Pe baza rezultatelor analizei, acestia au reusit sa gaseasca o modalitate de a dubla sansele ca o persoana sa spuna „da” unei cereri.

Vezi si: Esti mai mult decat ceea ce crezi despre tine

Oamenii doneaza bani de bunavoie, sunt de acord sa efectueze sondaje si deseori platesc mai mult pentru anumite servicii. Ideea nu este sa ceri o favoare cu un set specific de cuvinte. Astfel, sintagma „ai dreptul de a alege” poate fi usor inlocuita si cu acelasi rezultat, cu expresia „evident ca nu trebuie”. Cu toate acestea, este foarte important ca solicitarea sa fie facuta personal. In caz contrar, aceasta tehnica nu va functiona. Daca solicitarea este transmisa pe mail, de exemplu, va avea efect, dar nu atat de pronuntat.

Aceasta tehnica este atat de simpla si prietenoasa incat poate fi utilizata in siguranta impreuna cu alte abordari. Ea subliniaza, de asemenea, faptul ca oamenii urasc sa fie incoltiti sau lipsiti de alegere. Prin natura ei, o persoana este inclinata sa reziste oricarei incercari de limitare a libertatii, retragandu-se complet in sine.

Ca si in cazul oricarei alte metode de persuasiune, metoda de fata reuseste sa-l impinga pe celalalt sa ia in mod voluntar decizia dorita de tine.

Aratarea respectului pentru independenta altor persoane contribuie la a fi mai deschis tehnicilor de persuasiune.

Poti arata ca o persoana buna in ochii altor persoane, obtinand tot ceea ce iti doresti. Si asta e bine.

Source: Cluber.com.ua; Photo by Anastasiya Gepp from Pexels

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!