~ Seminte de chia ~

seminte de chia

Semintele de chia sunt semintele plantei Salvia Hispanica, planta inrudita cu menta, originara din America de Sud.

Aceste seminte sunt foarte de populare printre adeptii unui stil de viata sanatos, fiind extrem de sanatoase si hranitoare.

Desi au foarte putine calorii, semintele de chia contin cantitati impresionante de nutrienti:

Fibre, fosfor, proteine, Magneziu (30% din doza zilnica recomandata), grasimi, zinc, vitamina B1, B2, B3, potasiu.

Vezi si: Magneziu. Cat de important este acest mineral pentru organism

Au de 8 ori mai multi acizi omega 3 decat somonul. Totodata, contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele, de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele, de 3 ori mai mult fier decat spanacul.

Beneficii seminte de chia:

Efect antioxidant

In compozitia semintelor se gasesc antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi -cunoscuti pentru efectele lor negative de deteriorare a celulelor corpului si de imbatranire prematura.

Protejaza inima si creierul

Semintele de chia sunt o sursa grozava de acizi grasi omega 3 (poate cea mai bogata sursa vegetala de omega 3) – grasimi cu un rol deosebit de important pentru sanatatea creierului si esentiale pentru o absorbtie mai buna a vitaminelor solubile precum vitamina A, D, E, etc. Omega 3 protejeaza in acelasi timp impotriva bolilor de inima.

Semintele de chia imbunatatesc digestia si ajuta la slabit

Regleaza tranzitul intestinal si ofera senzatia de satietate, crescand foarte mult in volum odata ce sunt ingerate. 

Spune “Adio” durerilor articulare

Acizii grasi Omega 3 ajuta la lubrifierea articulatiilor si le mentinerea supletii acestora. Odata ajunsi in organism, acestia se transforma in prostaglandine, o substanta care combate durerile si inflamatiile.

Semintele de chia intaresc sistemul imunitar

Sunt considerate, pe buna dreptate, aliatele unui organism puternic si sanatos. Proteinele, Omega 3, fibrele si celalalte substante nutritive intaresc imunitatea si previn aparitia bolilor.

Vezi si: 22 Curiozitati fascinante despre corpul uman

Semintele de chia pot ajuta persoanele diabetice

Fiind bogate in acizi alfa-linolenici si fibre, acestea pot ajuta in tratarea afectiunilor metabolice precum dislipidemia sau rezistenta la insulina.

Pot preveni aparitia cancerului

Integrate in dieta, semintele de chia lupta eficient impotriva mai multor tipuri de cancer.

Intaresc oasele si previn osteoporoza

O cantitate de 30 de grame de seminte de chia vine la pachet cu 18% din doza zilnica recomandata de calciu – mineral crucial pentru sanatatea oaselor.

Consumul regulat de seminte de chia intareste oasele.

Cum se pot consuma semintele de chia?

Semintele de chia pot fi consumate atat crude, cat si inmuiate in prealabil in apa. Parerile sunt impartite cu privire la cea mai buna metoda de consum, insa unii nutritionisti sustin ca daca inmuiati semintele inainte de a le consuma, acestea sunt mai usor de digerat.

Pentru a inmuia semintele foloseste un raport de 1:10. Adica, la aproximativ o lingurita de seminte de chia, foloseste o cana de apa. Lasa semintele sa se inmoaie minim 30 de minute.

Poti adauga semintele in iaurt, in mancare, budinca, in terciul de ovaz, in smoothie, in sucurile naturale de fructe sau chiar in salate.

Vezi si: Ai grija de tine! Detoxifierea corpului si a mintii

Iti propunem in cele ce urmeaza o reteta delicioasa de Budinca de seminte de chia cu fructe de padure:

Ingrediente:

  • Fructe de padure
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • Indulcitor dupa gust (miere, stevie, etc.)
  • 3 linguri seminte de chia
  • 250 ml lapte de migdale

Mod de preparare budinca:

Intr-un bol amesteca laptele, indulcitorul si extractul de vanilie. Adauga semintele de chia si amesteca compozitia foarte bine. Pune amestecul intr-un borcan sau intr-un castron si lasa-l sa stea peste noapte la frigider sau pana cand se intareste suficient.

Pune fructele de padure deasupra. Delicios, nu-i asa?

Contraindicatii

Daca ai introdus in alimentatia ta semintele de chia si ai observat simptome noi, e recomandat sa le scoti din meniu si, daca simptomele persista, sa mergi la medicul de familie pentru alte investigatii.

Cand vorbim despre contraindicatii, unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tinem cont este cantitatea. In doza foarte mare, chiar si cele mai sanatoase substante pot deveni nocive. (Poti consuma maxim 1, 2 linguri pe zi)

Semintele scad tensiunea arteriala, de aceea cei care sunt hipotensivi ar trebui sa le evite.

Daca esti alergic la aceste seminte pot aparea mancarimi si iritatii.

Pot aparea probleme legate de sistemul digestiv.

Sunt nerecomandate celor care iau aspirina sau care urmeaza sa suporte o interventie chirurgicala, pentru ca scad tensiunea.

Unele studii arata ca acidul alfa linoletic poate favoriza cancerul la prostata, iar semintele de chia contin acest acid.

Neexistand niciun studiu referitor la consumul lor de catre femeile insarcinate sau care alapteaza, pe lista acestora ele apar ca fiind la categoria “contraindicatii”.

Unele persoane au capatat dependenta – e recomandat sa se consume cu pauze.

Nu consuma seminte chia daca iei suplimente nutritive care contin vitamina B17 – pentru e evita supradozarea.

Cere sfatul medicului inainte de a le consuma daca iei medicamente sau alte tipuri de suplimente alimentare.

!! Iti recomandam sa consulti un medic inainte de a adauga in regimul tau de sanatate remedii naturale. Continutul articolelor este doar informativ si nu poate inlocui sfatul medicului. Informatiile despre terapiile complementare sau remediile naturale, nu exclud si nu inlocuiesc in niciun caz tratamentele medicale.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Photo by Polina Kovaleva from Pexels

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!