~ De ce linistea este mai importanta decat credem ~

linistea

Am aflat de ce ar trebui sa ne rasfatam cu liniste mai des.

Fiecare dintre noi este inconjurat constant de multe sunete. Ne-am adaptat atat de mult incat consideram ca „poluarea” acustica este naturala, indiferent de zgomotul multimii, autostrazilor, muzicii sau televizorului din fundal.

Am aflat de ce ar trebui sa ne rasfatam cu liniste mai des.

1. Linistea favorizeaza regenerarea celulelor creierului.

Potrivit unui studiu din 2013 privind efectele diferitelor niveluri de zgomot asupra soarecilor, 2 ore de liniste pe zi favorizeaza formarea de celule noi in hipocamp. Aceasta zona a creierului este responsabila de invatare, memorie si emotie.

Vezi si: Invata-ti creierul sa renunte la obiceiurile proaste: 10 moduri de a crea noi conexiuni neuronale

2. Linistea ne face mai creativi.

Chiar si atunci cand ne odihnim, creierul este inca activ. In timpul calmului nostru, el proceseaza si asimileaza informatiile primite. Daca acest proces merge bine, adica fara distragere prin zgomot si alte interferente, atunci este activat un mod asociat cu integrarea emotiilor si amintirilor, trezirea fanteziei, imaginatiei si dezvaluirea abilitatilor. Devenim astfel mai creativi si mai deschisi catre lume.

3. Linistea amelioreaza stresul si tensiunea.

S-a constatat ca zgomotul constant ne afecteaza negativ creierul, ceea ce duce la cresterea nivelului de hormoni ai stresului. Linistea, pe de alta parte, are un efect complet diferit. Absenta stimulilor sonori amelioreaza stresul din creier si corp. Pe baza modificarilor tensiunii arteriale si a circulatiei sangelui in creier, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca 2 minute de tacere sunt mai eficiente pentru linistire decat ascultarea muzicii de relaxare.

4. Linistea ne umple resursele mentale.

Vezi si: Cele 12 reguli de viata ale lui Jordan B. Peterson

Zgomotul interfereaza cu performanta sarcinilor in munca si studiu. Acesta poate fi motivul unei scaderi a motivatiei, a atentiei si a unei cresteri a erorilor. In urma studiilor, s-a constatat ca elevii care traiesc sau studiaza langa autostrazi sau cai ferate, primesc note mai mici pentru citit si invatat limbi straine decat cei care locuiesc in zone mai linistite. Cu toate acestea, avem si o veste buna: creierul poate restabili ceea ce a fost deranjat ca urmare a expunerii la excesul de zgomot. O conditie importanta pentru acest lucru este – linistea.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Source: cluber.com.ua; Photo by Cliford Mervil from Pexels

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!