~ Butonul “snooze” pe care il folosesti dimineata iti poate afecta sanatatea somnului. Iata de ce: ~

butonul znooze dimineata

Faci si tu parte dintre acele persoane care se trezesc greu dimineata, dupa ce amana alarma de doua sau de trei ori si care nici n-au deschis bine ochii ca se si gandesc la urmatoarea runda de somn?

Daca raspunsul tau este afirmativ, inseamna ca zilele tale, din pacate, nu incep prea frumos. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra starii de spirit pe care o ai pe parcursul intregii zile.

Ce este de facut?

Incearca sa nu mai folosesti butonul snooze atunci cand te trezesti. Iata de ce:

Sentimentul placut pe care il avem atunci cand ne amanam trezirea cu 10 sau 30 minute nu este altceva decat o amagire care, de multe ori, ne face mai mult rau decat bine.

Este foarte posibil sa ne trezim mai obositi tocmai din acest motiv. Explicatia acestui fapt are legatura cu ciclul de somn al fiecaruia dintre noi, care este alcătuit din mai multe stadii.

Cele mai importante stadii sunt somnul adanc, profund, non-REM si somnul usor sau REM (rapid eye movement).

Vezi si: Cum sa adormi mai usor si sa te odihnesti mai bine? Sfaturi importante

In prima parte a ciclului de somn dormim cel mai adanc, iar mai apoi, pe masura ce somnul progreseaza, din ce in ce mai usor.

In ultima ora de somn, organismul nostru incepe sa se pregatesca pentru trezire, hormomii cortizol si dopamina sunt pompati in sange iar temperatura corpului incepe sa creasca usor.

Atunci cand folosesti butonul snooze corpul reporneste ciclul de somn, intra iar in faza de somn adanc iar mai apoi intrerupe din nou ciclul. Acest lucru produce un dezechilibru chimic al substantelor din creier si este unul dintre motivele pentru care te trezesti atat de obosit dimineata.

Daca totusi “nu poti trai” fara butonul snooze, amana alarma cel putin 20 de minute, astfel incat somnul extra chiar sa-ti aduca un pic de odihna in plus, dar nu mai mult de 30 de minute, deoarece astfel risti să intri din nou in faza de somn adanc si iti va fi si mai greu să te trezesti.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!