~ tulburari de somn~

Somnul a fost dintotdeauna unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei.

Ne petrecem o treime din viata dormind, iar lipsa de somn poate avea un impact deosebit de grav asupra sanatatii noastre, atat fizice cat si psihice.

Dar ce se intampla atunci cand, desi dormim suficient, ne trezim mai obositi decat atunci cand ne-am culcat? Motivul principal este ca pe timpul noptii pot aparea anumite tulburari ale somnului.   

7 Cele mai ciudate fenomene care se pot petrece in timpul somnului:

Paralizia in somn – fenomen extrem de neplacut, dar nepericulos

Paralizia in somn este un fenomen extrem de infricosator deoarece presupune inabilitatea de a te misca, desi te simti constient.

Cei mai multi oameni spun ca atunci cand experimenteaza paralizia in somn, se simt de parca s-au trezit morti. Mai exact, este ca si cum mintea ta este treaza, dar corpul tau nu.  – Michael Breus, psiholog.

Desi nu se stie exact de ce exista acest fenomen, cercetatorii sustin ca un somn bun, de calitate, ar putea sa te fereasca sa treci vreodata printr-o astfel de experienta.

Paralizia in somn nu este periculoasa deoarece nu afecteaza respiratia sau functiile cardiace.

Tulburari de somn – Halucinatii hipnotice

Halucinatiile hipnotice apar atunci cand persoana este intre starea de veghe si somn si mintea, chiar daca este constienta, ruleaza imagini pe care nu le poate controla.

Cel mai des trec prin aceasta experienta copiii, de aceea multora le este frica sa adoarma.

Vezi si: Butonul “snooze” pe care il folosesti dimineata iti poate afecta sanatatea somnului

Vorbitul in somn

Somnilocvia sau vorbitul in somn, este o tulburare destul de des intalnita, atat la copii, cat si la adulti.

Se poate manifesta sub forma unor certuri, a unui discurs normal, sau a unuia greu de descifrat, poate fi soptit sau chiar tipat.  

Desi este un fenomen complet inofensiv din punct de vedere psihologic, poate avea un impact negativ asupra partenerului de cuplu.

Visul in alt vis

Unul dintre cele mai ciudate fenomene din timpul somnului este sa te trezesti dintr-un vis si sa-ti dai seama ca ai ramas in alt vis.

Aceasta experienta este prezentata in filmul Inception. Vezi Trailer AICI.

Tulburari de somn – Somnambulismul

Somnambulismul sau mersul in somn este un tip de parasomnie (totalitatea tulburarilor de somn) in care persoana afectata nu este constienta de actiunile sale, in timpul somnului profund.

Indivizii sunt confuzi, dezorientati, iar in timp ce mintea este adormita, corpul este treaz, permitand persoanei afectate sa aiba tot felul de activitati: sa mearga, sa vorbeasca, sa manance sau chiar sa loveasca pe cineva.

Cazatura in gol

Persoana afectata are senzatia ca pica in gol, de la inaltime si se trezeste brusc.  

Spasmul hipnagogic (cazatura in gol) este un fenomen des intalnit pe care il cunosc aproape toti oamenii.

Apnee in somn

Sindromul de apnee in somn este o tulburare destul de severa, in care respiratia se intrerupe si se reia, repetitiv, pe parcursul somnului.

Se intalneste frecvent la pacientii supraponderali, in varsta sau fumatori, majoritatea neconstientizand patologia de care sufera.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. ?

Foto: Pixabay; Sursa video: youtube.com

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!