Daca apa din toate oceanele lumii s-ar evapora brusc?

oceanele lumii

Marile si oceanele lumii ocupa cea mai mare parte din suprafata totala a Pamantului care este de 510 milioane de km². Din acestia, 361 de milioane km² sunt ocupati de apa marilor si a oceanelor si doar 149 de milioane km² ii revine uscatului.

Datorita acestui fapt planeta noastra se vede atat de viu colorata in albastru atunci cand este observata din spatiul cosmic, primind, neoficial, denumirea de Planeta albastra.

Dar oare cum ar arata planeta noastra daca toate marile si oceanele s-ar evapora brusc? Savantul planetar James O’Donoghue arata intr-un videoclip al NASA, ce s-ar intampla dacă toata apa s-ar evapora, descoperind astfel cele trei cincimi ascunse ale suprafetei Pamantului.

James O’Donoghue in prezent la Agentia de explorare aerospatiala din Japonia (JAXA) a lucrat anterior la NASA. Pentru a demonstra cum se schimba infatisarea planetei noastre in cazul in care toata apa s-ar evapora, savantul a folosit o animatie creeata in 2008 de fizicianul si animatorul NASA, Horace Mitchell, aducandu-i cateva imbunatatiri.

O’Donoghue a editat animatia adaugand un traker sincronizat de un temporizator pentru a arata cat de multă apa se evapora pe masură ce animatia inainteaza, oferind astfel date in timp real.

Inlaturand toata apa de pe planeta, animatia ne dezvaluie o lume ascunsa si totodata ne face constienti de importanta oceanelor.

Videoclipul arata cel mai lung lant muntos al Pamantului, care apare odata ce nivelul marii a scazut de la 2.000 la 3.000 de metri.

Acesta reprezinta doar creasta din mijlocul oceanului, care se intinde pe o distanta de 60.000 de kilometri pe tot globul. Peste 90 la suta din restul lantului muntos aflandu-se sub apa.

Pe masura ce animatia inainteaza si oceanele scad cu 6.000 de metri, cea mai mare parte a apei dispare. Este nevoie insa de alti 5.000 de metri pentru a goli cea mai adanca zona a Pamantului aflata in Oceanul Pacific si anume Groapa Marianelor.

Iata si animatia in slow-motion:

sursa: authenticmagazin.com; foto pexels.com; video: youtube.com

Pe Facebook ne-ai dat Like? ?

Citeste si:

“Mai incerc o data. Chiar daca nu mi-a iesit. De o mie de ori.”

Tacerea este cel mai dureros raspuns

Ne pierdem interesul pentru oamenii care nu ne pretuiesc

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!