Pentru tine ce este fericirea?

fericirea

Despre fericire…

Conform psihologului Ed Diener, “fericirea este o bunastare subiectiva, mai exact o combinatie intre satisfactia propriei vieti si capacitatea de a avea mai multe emotii pozitive decat negative.”

Psihologul si autorul britanic Robert Holden sustine intr-unul dintre proiectele sale (The Happiness Project), ca ne dorim atat de mult sa cunoastem si sa traim fericirea incat, de multe ori, o transformam dintr-o emotie, intr-o adictie.

El considera ca unele persoane risca sa dezvolte un comportament nevrotic, numit “ Dependenta de destinatie.” “Oamenii care sufera de aceasta dependenta, cred in ideea ca viitorul este locul in care se afla succesul, fericirea si unde este Raiul. Ei traiesc intr-un ~nu acum~, sunt absenti din punct de vedere psihologic si desconsidera tot ceea ce au.

Vezi si: “Mai tarziu” poate insemna “niciodata.” Traieste acum!

Dependenta de destinatie este preocuparea ca fericirea se afla in alta parte. Suferim ~la propriu~ de urmarirea fericirii. Suntem mereu pe fuga, in miscare si ocupati. Scopul nostru nu este acela de a ne bucura de fiecare zi, ci de a supravietui fiecarei zile. Mereu trebuie sa ajungem in alta parte, inainte de a ne relaxa si inainte de a ne bucura de moment. Insa nu mai ajungem niciodata acolo. Nu exista nicio linie de finish. Suntem mereu nemultumiti. Sentimentul succesului este mereu suspendat. Traim in cautarea fierbinte a unei beatitudini extraordinare, pe care habar nu avem cum sa o gasim”

Potrivit lui Aristotel, cu cat traim mai mult emotiile pe care dorim sa le experimentam, cu atat suntem mai fericiti.

Daca simti, cumva, ca nu ai niciun motiv pentru a te considera multumit si implinit, trebuie sa afli ca fericirea se… invata! Psihologul Sonja Lyubomirsky sustine ca aceasta stare ne este “scrisa in gene” in proportie de 50%, 10% depinde de circumstantele vietii iar 40% de propriile noastre actiuni.

Cum poti sa fii fericit? Mici repere:

Emotii si ganduri pozitive

S-a discutat atat de mult despre puterea gandirii pozitive incat aproape ca s-a banalizat sensul real al acestei expresii. Trebuie subliniat faptul ca, gandurile pozitive nu au nicio legatura cu abordarea naiva a problemelor si a dificultatilor vietii.

Gandirea pozitiva te poate ajuta sa ai mai multa incredere in tine si sa obtii un echilibru interior; deasemenea, daca gandesti pozitiv, vei ramane focusat pe obiective si pe rezultate si vei avea mai mult succes.

Gandirea pozitiva nu poate sa substituie faptele si propria dezvoltare personala!

Vezi si: Gandurile negative atrag situatii negative. Legea atractiei

Recunostinta

Este important sa constientizezi fiecare aspect pozitiv al vietii tale! Iti recomand un exercitiu: in fiecare seara noteaza, intr-un jurnal, toate lucrurile bune care ti s-au intamplat in acea zi. Vei observa, in timp, o schimbare in bine in ceea ce priveste starea ta de fericire.

Fii recunoscator vietii pentru ca esti sanatos, pentru ca ai alaturi persoanele dragi sau pentru orice alt fapt important pentru tine!

Iubeste-te pe tine insuti!

Totul porneste de aici! Daca te iubesti indeajuns de mult, toate actiunile tale vor avea ca scop final, starea ta de fericire.

“TU esti TOT ce ai. Daca te pierzi pe tine, pierzi totul.” – repere.eu

Nu invidia pe nimeni pentru ceea ce este sau pentru ceea ce are!

Invidia te va macina pe interior si iti va innegri sufletul; incearca sa te bucuri, sincer, pentru  realizarile celor din jurul tau si invata sa respecti munca si efortul fiecaruia dintre ei! Tu, vei dobandi propriile succese!

Vezi si: Invidia este de o mie de ori mai rea decat foamea, deoarece este foamea spirituala

Traieste in prezent!

“Daca esti deprimat, traiesti in trecut; daca esti anxios, traiesti in viitor; daca esti linistit, in pace, traiesti in prezent.” –Lao Tzu

Iarta si uita!

Chiar daca este extrem de greu, nu este imposibil! Gandurile de ranchiuna nu te vor lasa sa fii fericit pentru ca iti vor invenina sufletul si iti vor tulbura mintea.

Incearca sa faci doar… bine!

Daca oferi iubire, vei primi la fel. Karma functioneaza intotdeauna… Nu ai cum sa primesti bine daca tu oferi doar… rau!

“Intr-o lume in care poti fi orice, alege sa fii bun!”

Pentru tine ce este fericirea?

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

photo source: pexels.com

Autor: Diana Obogeanu

Articol protejat de Legea drepturilor de autor.

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!