~ Cum sa nu-ti mai pese de “gura lumii” ~

„Nu mai tine cont de prejudecatile oamenilor! Traieste viata in asa fel incat la finele ei sa poti spune – A fost misto!” Oana Pellea

Este in natura noastra sa ne dorim sa fim placuti, iubiti si acceptati. Cu toate acestea, s-ar putea sa ajungi sa te preocupi prea mult cu privire la ce cred altii despre tine. Ingrijorarea excesiva poate avea un efect negativ asupra vietii tale si iti poate altera sanatatea fizica si psihica.

De mici copii, am fost invatati sa ne evaluam raportandu-ne la oamenii din jurul nostru. Am inceput sa ne construim Eul si sa ne descoperim, oglindindu-ne permanent in ochii celorlalti pentru a ne putea vedea. Acest fapt a dus la cautarea noastra continua de a fi apreciati, aprobati si acceptati. Confirmarea valorii a devenit inca de pe atunci, extrem de importanta.

Ajunsi la maturitate si urmand acelasi tipar, multi dintre noi cautăm acceptarea, validarea si aprobarea (doar) in exteriorul nostru.

Vezi si: Suferi pentru ca pui la suflet rautatile celor din jur? Citeste asta!

Acesta este primul pas spre… nefericire!

Faptul ca…

“gura lumii” este mai importanta decat propria-ti parere.

ti-e frica de judecata celorlalti si te cenzurezi sau limitezi.

nu actionezi din teama de a nu fi inteles gresit si criticat.

te afecteaza excesiv comentariile negative si rautacioase ale oamenilor din jurul tau.

Acest mod de a gandi nu este nici sanatos, dar nici realist.

Este imposibil sa fii pe placul tuturor!

Fa-ti griji pentru constiinta ta, nu pentru reputatia ta. Constiinta este ceea ce esti tu, reputatia este ceea ce gandesc ceilalti despre tine. Iar ceea ce gandesc ceilalti despre tine, este problema lor. Charlie Chaplin

Ce este de facut? Cum sa nu-ti mai pese de “gura lumii”
  • Omul cu adevarat LIBER este doar acela care a invatat sa-si traiasca viata raportandu-se la propria parere. Elibereaza-te de catusele invizibile ale judecatii celorlalti! Atat timp cat nu faci rau nimanui, nu trebuie sa-ti pese!
  • Comentariile rautacioase sunt, de regula, despre cei care le fac… nu despre tine! Nicio persoana fericita, buna si demna nu arunca cu venin in ceilalti. Priveste aceasta categorie de oameni cu… mila. Rautatea lor nu trebuie sa te afecteze!
  • Trebuie sa constientizezi faptul ca, atat timp cat faci alegeri gandindu-te la altii si nu la tine, te limitezi si devii sclavul parerilor lor. Ajungi la un moment dat sa realizezi ca ai trait multi ani incercand sa-i multumesti pe cei din jurul tau, iti dai seama ca este imposibil sa fi reusit acest lucru si constientizezi ca ai ajuns in punctul in care nu mai stii ce rol ai TU in viata ta… de conducator sau de executant?
  • Este foarte important sa-ti dai seama ca opinia unei persoane are intotdeauna la baza experienta proprie si filtrul personal. Ceea ce este corect pentru tine, este posibil ca pentru altcineva sa fie total gresit. “Gunoiul unora este comoara altora.”
  • Constientizeaza faptul ca cei mai multi oameni nici nu se gandesc la tine. Cu siguranta, ne-ar pasa mult mai putin de ceea ce cred altii despre noi daca am realiza cat de putin se gandesc acestia la ceea ce facem. „Ne-am face mai putine griji despre ce gandesc altii, daca am realiza cat de rar o fac.” Ethel Barrett
  • In momentul in care eziti sa faci un lucru sau sa-ti asumi vreun risc de teama parerii celorlalti, opreste-te si intreaba-te: “Care este cel mai rau scenariu posibil daca fac asta?” Cu siguranta, raspunsul la aceasta intrebare nu este unul atat de rau incat sa te determine sa renunti la dorinta ta.
  • Elimina toate sursele de negativitate. Nu esti obligat sa asculti rautati sau sa ai in preajma oameni toxici. Nu putem opri oamenii din a fi rai, dar putem sa-i evitam.
  • Discuta si sfatuieste-te doar cu persoanele apropiate, in a caror judecata ai incredere.
  • Avem o singura viata. Toate povestile noastre au acelasi sfarsit. Incearca sa vezi lucrurile din aceasta perspectiva! Nu vei mai da atata importanta parerii celorlalti.
  • Singura modalitate de a evolua cu adevarat si de a invata este sa iei propriile decizii, asumandu-ti astfel eventualele greseli.
  • Oamenii au dreptul sa gandeasca tot ceea ce vor asa cum si tu ai dreptul sa ai propria parere. Ceea ce cred ceilalti despre tine nu poate schimba valoarea ta.

Vezi si: Aleg sa fiu inconjurata doar de oamenii cu care ma potrivesc

Atunci cand vom invata sa ne evaluam corect si sa ne apreciem cu adevarat, vom observa ca si ceilalti ne vor pretui mult mai mult. O persoana cu o stima de sine crescuta atrage ca un magnet. Cel care cauta validare doar in exterior, nu o va gasi acolo si astfel isi va pierde si mai mult stima de sine.

Tu apleci urechea la gura lumii?

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. ?

Autor: Diana Obogeanu

Articol protejat de Legea drepturilor de autor.

Citeste si:

Foto: Pixabay

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!