~ Superioritate ~

superioritate

Probabil te-ai intrebat, de multe ori, cum este posibil ca anumiti oameni sa nu-si constientizeze limitele, sa nu se autoevalueze corect si sa nu realizeze dimensiunile atinse de propria ignoranta.

Un exemplu in acest sens, ar fi acela al unor oameni incompetenti care ajung sa ocupe niste functii importante; acestia, paradoxal ignorantei lor, ajung sa manifeste superioritate si aroganta asupra celor din jur.

Efectul Dunning-Kruger

Efectul Dunning-Kruger, numit astfel dupa cei doi psihologi care au cercetat fenomenul, este de fapt o prejudecata cognitiva care genereaza in mintea unor persoane putin pregatite intr-un anumit domeniu, o supraevaluare a propriilor competente si aptitudini; acesti oameni cred ca sunt mai capabili si mai inteligenti decat sunt cu adevarat.

Vezi si: Dezvoltare personala – 5 carti care merita citite

Studiul celor doi psihologi a pornit de la un fapt real, conform caruia, un infractor a spart in miezul zilei doua banci din Pittsburg fara sa faca niciun efort real pentru a-si proteja identitatea; in momentul in care a fost prins de Politie, spargatorul a parut foarte surprins ca s-a reusit identificarea lui. Acesta era convins ca a devenit invizibil pentru camerele de supraveghere deoarece isi acoperise fata cu suc de lamaie.

Aceasta intamplare i-a determinat pe cei doi psihologi sa efectueze anumite teste cu scopul de a stabili legatura dintre abilitatea unor indivizi de a se autoevalua corect si nivelul lor de (in)competenta.

Concluzia

Concluzia studiului initial a fost ca oamenii cu cele mai mici procente obtinute la teste de gramatica, umor si logica s-au supraestimat dramatic in privinta rezultatelor lor. In cazul persoanelor cu rezultate foarte bune, situatia a stat diferit, deoarece acestia au avut tendinta sa se subevalueze.

Oamenii incompetenti sunt incapabili sa evalueze corect calitatea propriei munci si nu sunt in masura sa recunoasca nivelul de competenta si abilitatile altor persoane. Pentru ca autoevaluarea este limitata si extrem de subiectiva, aceste persoane, se considera superioare altora si extrem de pricepute, in diferite domenii. Pentru ca stiu tot, nu recunosc atunci cand gresesc; de fapt ei “nu gresesc.”

O alta concluzie a Efectului Dunning-Kruger este aceea conform careia cu cat o astfel de persoana are mai putine cunostinte intr-un anumit domeniu, cu atat aceasta poate considera ca stie “totul” sau “tot ceea ce trebuie.” Lipsa de cunstinte poate fi un lucru extrem de periculos.

La polul opus, dar ca un alt aspect al aceluiasi efect, sunt oamenii care sunt mai competenti decat cred ei ca sunt.

Dunning si Kruger au descoperit in cercetarile lor ca cei aflati la capatul cel mai inalt al spectrului de competente au intotdeauna pareri mai realiste in ceea ce priveste abilitatile si cunostintele lor; desi stiu ca sunt mai buni decat media, acestia au o usoara tendinta de a se subestima; acest fenomen se intampla deoarece ei tind sa creada ca si ceilalti pot fi la fel de capabili si ca abilitatile lor nu reprezinta neaparat ceva… special.

Acestea fiind spuse, trebuie subliniat faptul ca Efectul Dunning-Kruger nu este neaparat sinonim cu un IQ scazut si ca se poate aplica intr-o mai mica sau mai mare masura, fiecaruia dintre noi.

Putem fi experti intr-un anumit domeniu si sa credem, in mod eronat, ca inteligenta si cunostintele noastre se extind si in alte domenii, chiar daca suntem mai putin familiari cu acestea.

„Adevarata intelepciune inseamna sa-ti recunosti cu umilinta propria ignoranta.” – Socrate

“Ignoranta genereaza mai des incredere decat cunostintele.” Charles Darwin

“Problema cu lumea este ca oamenii inteligenti sunt plini de indoieli, in timp ce oamenii prosti sunt plini de incredere.”  Charles Bukowski

Shakespeare in “Cum va place”: „Nataraii se cred destepti, dar inteleptul stie ca e prost.”

Cum se rasfrange acest efect asupra vietilor noastre? Ce importanta are la job, in politica, etc?

Care consideri tu ca este adevarul din spatele complexului de superioritate? Asteptam cu interes comentariul tau.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Acest articol este protejat de Legea drepturilor de autor.

Foto: Pixabay

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!