~ Ce inseamna, pentru tine, retelele de socializare? ~

retelele de socializare

Un fel de a-ti umple timpul si de a uita de plictiseala? Un mod de a te distra? O unealta la indemana, prin care te informezi? Este, cumva, felul tau de a trage cu ochiul in ograda vecinului si de a admira persoane de sex opus? Reprezinta o noua metoda de a cunoaste un posibil partener? Sau, pur si simplu, in acest mod interactionezi mai des decat ai face-o in mod obisnuit, cu persoanele dragi?

Cert este ca, oricare ar fi motivul pentru care folosesti retelele de socializare, acestea au luat o amploare extraordinara, in ultima perioada; doar Facebook, care este considerata a fi cea mai mare retea de socializare din lume, are aproximativ 2 miliarde de utilizatori activi iar statisticile spun ca un utilizator intra in medie, in retea, de 7, 8 ori pe zi.

Vezi si: Cele 12 reguli de viata ale lui Jordan B. Peterson

Acestea fiind spuse, trebuie sa recunoastem importanta mediului online si sa admitem faptul ca, retelele de socializare joaca un rol activ si de necontestat in viata noastra.
Sa incercam, deci, sa evitam ipocrizia atunci cand ne plangem de cat de departe au ajuns lucrurile din acest punct de vedere. Contribuim, constant, in mentinerea acestui fenomen. Si nu este bine sau rau, ci pur si simplu… ESTE! Unde va duce asta? Cu siguranta vom afla! Noi ne creeam viitorul, pas cu pas. Unii specialisti vorbesc deja despre o noua retea sociala, a viitorului; una in care utilizatorii se pot intalni si vedea intr-o realitate virtuala.

Este normal sa luam tot ceea ce este mai bun din prezent si sa ne bucuram de toate avantajele pe care ni le ofera tehnologia. Este necesar sa ne adaptam vietii secolului 21 si sa incercam sa tinem pasul cu schimbarea. Doar pentru ca este altceva decat ceea ce au trait bunicii nostri, nu inseamna ca este nociv; tine doar de noi, in ce scop folosim retelele de socializare. In loc sa ne stergem contul, nemultumiti fiind ca suntem bombardati doar de chestiuni banale si inutile, putem sa alegem sa urmarim online, doar oameni care ne inspira si domenii care corespund preferintelor si standardelor noastre.

5 PRO

1. Comunicare si conectivitate

Cu ajutorul retelelor de socializare, putem relua legatura cu persoane cu care nu am mai avut tangente de ani de zile  sau putem sa intretinem o comunicare activa cu familia si prietenii apropiati.

Mentinerea unor relatii se poate face foarte usor deoarece comunicarea se face in timp real, cu persoane aflate oriunde, chiar si la mii de kilometrii distanta.

Pentru multi dintre noi, transmiterea ideilor si a sentimentelor, se realizeaza mult mai usor in scris, decat prin comunicarea verbala.

Forumurile de pe google tind sa fie inlocuite de grupurile de pe retelele de socializare. Acestea pot fi extrem de utile deoarece aduna, la un loc, persoane cu aceleasi interese.

2. Retelele de socializare pot reprezenta o modalitate foarte eficienta de promovare a business-urilor. Publicitatea, informatiile si ofertele se distribuie rapid, prin conexiunile existente in retea.

3. Libertate de exprimare si de administrare a contului

In afara catorva restricii, de bun simt, retelele de socializare ofera libertate totala in privinta gestionarii contului si a informatiilor publicate.

4. Informare eficienta

Intocmai ca si publicitatea, strile si noutatile ajung repede la oricare membru al retelelor de socializare.

5. Cei care doresc sa-si schimbe jobul sau sa-si gaseasca un loc de munca, pot foarte usor sa ia legatura cu angajatorii, prin intermediul retelelor de socializare; o astfel de retea este LinkedIn.

Vezi si: 9 Repere de urmat in cazul in care cauti un loc de munca si nu gasesti

5 CONTRA

1. Intimitate

Prin folosirea retelelor de socializare, datele noastre personale pot ajunge la orice persoana, deci nu prea mai exista viata privata; este important sa fim foarte atenti ce si cat dezvaluim.

2. Dependenta

Se spune ca retelele de socializare ar fi la fel de periculoase ca drogurile, deoarece, folosite in exces, activeaza aceleasi zone din creier.

3. Pericolul informatilor false si exagerate

Viata altuia poate sa para mai buna, in mediul online; de multe ori, avem impresia ca altii se distreaza mai bine decat noi, ca sunt mai prosperi, mai interesanti, mai frumosi si mai fericiti. Aceasta afisare, de multe ori nu are nicio legatura cu realitatea; sunt cupluri care se etaleaza si pozeaza in a fi “ cuplul perfect” chiar si cu cateva zile inainte de sentinta de divort.  

4. Scaderea increderii in sine

Se presupune ca numarul de “Like-uri” pe care il are o postare, in special una in care exista fotografii, si increderea in sine a utilizatorului, sunt in stransa legatura; daca aceasta actiune nu se intampla, atunci persoanei in cauza incepe sa-I scada increderea in sine si poate ajunge la depresie. Atentie! Lipsa “ Like-ului” sau a orcarui alt “semn” de acest gen, nu simbolizeaza parerea oamenilor despre acea persoana.

5. Din ce in ce mai putin contact personal

Comunicarea online, desi are avantajele ei, nu poate, si nici nu ar trebui, sa inlocuiasca dicutiile fata in fata si intalnirile in persoana.

Incearca sa faci in asa fel, incat retelele sociale sa completeze comunicarea cu cei dragi si nu sa o inlocuiasca; incearca sa socializezi cat mai mult, prin interactiune directa, cu cei pe care ii iubesti iar online, doar atunci cand comunicarea fata in fata nu poate fi realizata.  Cauta, sa te bucuri cat mai mult si cat mai des de prezenta fizica a persoanelor dragi!

Tu ce parere ai despre avantajele si dezavantajele pe care le ofera retelele de socializare? Mai stii si altele? Spune-ne si noua, intr-un comentariu!

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. ?

Autor: Diana Obogeanu

Articol protejat de Legea drepturilor de autor.

Foto: Pixabay

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!