~ Supraponderalitatea si inhibitiile ~

Supraponderalitatea si inhibitiile

Foarte des, supraponderalitatea nu ne semnaleaza probleme grave de sanatate, ci probleme in relatie sau prea multe inhibitii in viata.

Nevoile neindeplinite pot cauza excesul de greutate?

Foarte des, supraponderalitatea nu ne semnaleaza probleme grave de sanatate, ci probleme in relatie sau prea multe inhibitii in viata. Acestea sunt motivele raidurilor nocturne spre frigider si al consumului de dulciuri, grasimi si afumaturi la scara industriala. Mancarea devine un „substitut” al iubirii.

Daca problemele psihologice raman nerezolvate, in ciuda tuturor eforturilor depuse, foarte putini oameni reusesc cu adevarat sa slabeasca si sa nu recastige kilogramele „aruncate” foarte greu.

Motivul 1. Nevoia blocata de dragoste

Daca in relatia cu iubitul tau nu merge totul bine si tii durerea in tine si plangi in perna din cauza lipsei de apreciere, asteptandu-te ca partenerul tau sa-ti citeasca gandurile si dorintele, atunci motivul „raidurilor” nocturne spre frigider este clar. Este mult mai sigur sa te strecori spre frigider, mai ales noaptea cand nimeni nu te vede, decat sa-ti aduni curajul si sa risti sa schimbi ceva in relatie. Frica de a fi respinse, ranchiunile vechi si anumite obiceiuri si perspective asupra vietii ne pot impiedica sa luam atitudine.

Vezi si: Poti afla multe despre o persoana, doar analizand ce mananca

Motivul 2. Necesitatea blocata de recunoastere

Poti renunta la propriile dorinte si poti asculta doar de barbatul tau, adaptandu-te dorintelor si nevoilor sale: o cina tarzie, sex atunci cand doar el doreste. “Totul este pentru tine, draga, nu conteaza ca nu ma observi!” O astfel de disponibilitate de sacrificiu de sine este plina de consecinte negative: cu greu iti retii lacrimile, „uiti” de tine insati si iti blochezi nevoia de atentie si apropiere sau treci in cealalta extrema: certuri, isterie, scandaluri fara solutii constructive.

Motivul 3. Disarmonia sexuala

Unul dintre motivele aparitiei excesului de greutate poate fi considerat… sec. Daca sexul este datorie, atunci vei creste treptat in greutate, de obicei cu 2-3 kilograme in fiecare an, transformandu-te intr-o femeie care nu va mai fi interesanta pentru sot. Daca, dimpotriva, exista nevoia de sex, dar el nu este multumit, atunci, din nou, cresterea in greutate este posibila.

~ Supraponderalitatea si inhibitiile ~ Ce este de facut?

1. Incearca mai intai sa vorbesti despre sentimentele tale – acest lucru inseamna castig-castig. Exteriorizeaza-te: „Sunt furioasa, ingrijorata, etc.” Chiar daca este mai dificil decat sa te „mangai” cu un alt baton de ciocolata, este mai eficient si nu afecteaza talia.

2. Incepe sa-ti asculti atat dorintele, cat si sentimentele. Nu trebuie sa taci, vorbeste cu partenerul tau despre sentimentele tale, intr-un cadru intim.

Vezi si: Rina. Dieta sau stil de viata?

3. Invatati sa aveti grija unul de celalalt in mod egal.

4. Aminteste-ti ca gandurile tale sunt imposibil de citit. Tacerea in relatii duce la resentimente si furie.

5. Reconsidera-ti atitudinea fata de sex – ar trebui sa se transforme din datorie in placere.

Interdictii si supraponderalitate

Daca exista multe interdictii in viata noastra si daca ne controlam constant frica de respingere, atunci mancarea devine un mijloc de a uita de disciplina, control si obligatii. Altfel, ce putem face in viata pentru noi? In mancare, ne permitem sa fim noi insine – acesta este un mod „sigur” de a ne distra – necontrolat si nelimitat.

Cand o persoana se straduieste sa fie perfecta si incearca din rasputeri sa atinga standarde si cerinte inalte, mancarea se transforma uneori in singura bucurie.

Solutia este simpla si dificila in acelasi timp: permiteti-va sa fiti imperfecte si vorbiti cu corpul vostru promitandu-i ca-l veti trata cu mai multa grija si respect.

Trei exercitii utile:

Vezi si: Cum mananci, asa traiesti! 12 Reguli de aur ale alimentatiei

„Lista placerii.”

Gandeste-te si fa o lista cu tot ceea ce-i place corpului tau in afara de mancare. Apoi pune aceste cunostinte in practica. S-ar putea sa descoperi ca iti plac masajele, baile aromate, mastile si impachetarile, dusurile de contrast sau dansurile orientale.

„Voi manca asta dupa 7 minute.”

De indata ce iti dai seama ca te indrepti spre bucatarie, desi nu intentionai sa mananci ceva, continua cu acest exercitiu. In loc sa deschizi frigiderul, spune „Voi manca asta dupa 7 minute” si vino imediat cu o lista de sarcini pe care ar trebui sa o poti face in acest timp. Pofta de mancare poate disparea in timp ce esti ocupata cu alte lucruri.

„Rupe declansatorul.”

Constientizeaza evenimentele care declanseaza si culmineaza cu relatia dureroasa cu alimentele: sindrom premenstrual, lipsa somnului, resentimente etc. Incearca sa le eviti sau distrage-ti atentia de la ele in viitor. Daca se dovedeste ca toate sunt cumva legate de partenerul tau, scrie-i o scrisoare. Exprima orice vrei, necenzurat, fara ezitare in expresii. Fa-ti timp pentru a rupe textul in bucati mici! Pune-te in locul partenerului tau si incearca sa raspunzi la reclamatii. Acest lucru va ajuta la ameliorarea tensiunii si la intelegerea situatiei. Si abia apoi rupe hartia.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

~ Supraponderalitatea si inhibitiile ~

Source: cluber.com.ua; Photo by Tofros.com from Pexels

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!