Somnul adecvat este vital pentru functionarea corespunzatoare a creierului. De asemenea, dupa un somn de calitate productivitatea va creste, memoria si concentrarea se vor imbunatati.
Daca dormiti suficient se observa imediat. Sunteti creativi, rezolvati intr-un mod eficient problemele, retineti usor informatiile si luati deciziile corecte. Cert este ca productivitatea creierului nostru este direct legata de un somn adecvat. Cu cat dormim mai bine si mai dulce, cu atat este mai productiv.
Daca ne uitam la emisiuni TV pana la miezul noptii sau jucam jocuri pe calculator, iar apoi petrecem ore intregi intorcandu-ne de pe o parte pe alta incercand sa adormim, se intampla contrariul: capacitatea de a genera idei noi, de a ne aminti lucruri si de a ne concentra asupra unei anumite sarcini scade. Productivitatea creierului scade dramatic.
Asadar, daca vrei sa functionezi corespunzator, ocupa-te de somnul tau de noapte. Invata sa dormi suficient si sa te bucuri de el.
Vom presupune ca ati incercat deja sa stabiliti regulile pentru somnul de noapte urmand sfaturile traditionale. De exemplu, nu mai urmariti filme infricosatoare sau emisiuni TV care sa va deprime, ati facut intuneric in dormitor, nu butonati telefonul inainte de culcare. Tot nu functioneaza? Este posibil sa aveti nevoie de cateva strategii noi. Ce ziceti de unele un pic mai ciudate, dar foarte eficiente?
Cum sa adormi mai usor si sa te odihnesti mai bine? Sfaturi importante
Va recomandam sa va familiarizati cu cateva dintre acestea. 5 Moduri ciudate care va pot ajuta sa dormiti si sa va imbunatatiti productivitatea creierului:
Re-vopsiti peretii dormitorului dvs. cu o culoare diferita.
Conform cercetarilor efectuate de oamenii de stiinta, culoarea peretilor din casa ne determina starea de spirit. De exemplu, anumite culori promoveaza relaxarea si calmul, in timp ce altele induc neliniste si anxietate.
Portocaliu, rosu si galben – stimuleaza activitatea si energia, iar albastru, verde si gri – calmeaza si relaxeaza. Asadar, daca doriti sa adormiti repede si sa dormiti suficient, fara probleme, cumparati doar o cutie de vopsea sau un tapet nou. Intr-o sambata, puteti sa va transformati dormitorul intr-un loc in care ochii pur si simplu se vor inchide din dorinta de a dormi!
Dormiti cu o usa sau o fereastra deschisa.
Cercetarile recente efectuate de catre psihologi au aratat ca, daca usile si ferestrele dormitorului dvs. sunt inchise noaptea, nu va veti odihni bine.
Acest lucru se poate datora faptului ca intr-o camera neaerisita, concentratia de dioxid de carbon creste. Chiar si cu o usoara crestere a CO2, ne va fi dificil sa ne relaxam. Acesta este motivul pentru care nu ne putem odihni bine in camerele neaerisite corespunzator.
Asadar, daca doriti sa dormiti dulce, nu inchideti usa dormitorului iar daca conditiile meteorologice o permit, lasati o fereastra deschisa. Apropos, multi oameni dorm cu o fereastra deschisa tot timpul anului. Nu uitati, aerul curat este elementul cheie in igiena somnului.
7 Cele mai ciudate tulburari de somn
Faceti o plimbare in fiecare zi dupa ce va treziti.
Poate va intrebati… ce au in comun plimbarea de dimineata si somnul din timpul noptii? Dar, de fapt, aceste doua activitati sunt indisolubil legate.
Cert este ca lumina naturala, de dimineata, este foarte benefica pentru ritmul tau cardiac. Actioneaza ca un fel de ceas biologic, fiind responsabila pentru procesele biologice din organism. Prin urmare, expunerea la soare dimineata poate creste probabilitatea de a adormi mai usor seara si de a dormi bine, pana dimineata.
Pentru cel mai bun efect, oamenii de stiinta ne sfatuiesc sa petrecem 10-20 de minute afara imediat dupa trezire. Puteti bea o cafea pe balconul dvs. sau pur si simplu sa va plimbati in zona.
Daca nu aveti posibilitatea sa faceti acest lucru, aprindeti lumina artificiala din casa in timp ce luati micul dejun sau va pregatiti sa mergeti la munca. Si lumina artificiala va declanseaza alarma biologica interna.
Nu folositi trackerele de dormit.
In ultimii ani, dispozitivele speciale au devenit din ce in ce mai populare – senzori de miscare care ne urmaresc si inregistreaza cat de mult dormim. Am inteles ca sfatul de a nu le mai utiliza ar putea parea ciudat, dar incercati sa nu le mai folositi. Daca scopul acestor inregistrari este sa va ajute sa va gestionati mai bine somnul, cum va vor putea ele scapa de insomnie si cum va vor ajuta sa dormiti mai bine?
Obsesia de a-ti urmari somnul pune un stres suplimentar pe creierul tau. Iar acest lucru interfereaza cu relaxarea si cu un somn odihnitor. Ei bine, vei sti cu exactitate cat timp ai dormit si cat de mult te-ai foit in pat, incercand sa adormi, dar ce vei obtine cu asta?
Incercarea de a controla totul, inclusiv somnul poate deveni o problema majora. Vestea buna este insa ca aceasta problema se rezolva foarte usor. Incetati sa mai folositi tracker-ul si concentrati-va pe construirea unor obiceiuri sanatoase (meditatie, antrenament si alte tehnici de reducere a stresului).
5 Tehnici de meditatie pentru incepatori
Nu mai incerca sa adormi.
Cercetarile arata ca, cu cat te chinui mai mult sa dormi, cu atat va fi mai dificil… sa adormi. Acest lucru se datoreaza faptului ca (ca si in cazul obsesiei cu datele privind urmarirea somnului), ingrijorarea de a nu dormi suficient provoaca anxietate, ingreunand adormirea.
Prin urmare, incercati sa faceti totul cu calm. Aici sunt importante ritualurile de seara, o atmosfera calma, o ceasca de lapte cu miere sau ceai din plante inainte de culcare, pijamale confortabile si o temperatura potrivita in dormitor.
Ai incredere in corpul tau – stie cand trebuie sa te odihnesti. Mai mult, i-ai zambit soarelui inca de dimineata cu o ceasca de cafea in mana. Ceasul tau biologic functioneaza corespunzator si te va ajuta sa adormi. Linistit si profund.
Source: cluber.com.ua, Photo by Andrea Piacquadio from Pexels
Citeste si:
9 Secrete de viata lunga si implinita
6 Secrete care ne mentin tineri dezvaluite de un psiholog
Secretele longevitatii. Cine traieste mai mult si de ce?
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!