~ Tehnica de gestionare a stresului ~

gestionare a stresului
Nu puteti controla circumstantele externe, dar puteti influenta modul in care reactionati la incertitudine si frica.

Anul 2021 a sosit si, din pacate, se pare ca lumea va continua sa arda in aceasta flacara teribila si imprevizibila, inca o perioada de acum inainte. Iar acest lucru in sine este deja un factor de stres. Cu toate acestea, scriitorul, antreprenorul si fostul profesor de la Stanford, Nir Eyal, a scris pe blogul sau ca omenirea a trecut prin vremuri mult mai cumplite.

Ca exemplu, el citeaza povestea lui Viktor Frankl, un supravietuitor al Holocaustului si unul dintre cei mai influenti psihiatri din lume. Astazi, cu totii putem beneficia de indrumarile lui Frankl despre cum putem sa depasim stresul zilnic si panica cauzate de pandemie. Potrivit lui Eyal, povestea inspirationala a lui Frankl este de fapt exemplul perfect de gestionare eficienta a stresului. Iar daca aceasta metoda a functionat in 1942, cu siguranta va functiona si in 2021.

Experienta lui Frankl intr-un lagar al mortii naziste i-a demonstrat intr-un mod clar ca unii oameni, confruntati cu cele mai inimaginabile orori, pastreaza inca in inimile lor speranta si umanitatea. Iar unii se autodistrug. Dar care este diferenta dintre cele doua grupuri? Raspunsul este simplu – atitudinea.

Vezi si: Cum sa-ti gasesti pacea interioara. 6 Repere de urmat

Cum poti raspunde la o confruntare cu raul absolut?

Frankl era convins ca atitudinea unei persoane il poate costa viata sau moartea. Conform observatiilor sale, cei care au reusit sa supravietuiasca in lagar au fost initial concentrati asupra a ceea ce puteau controla, indiferent cat de banale si simple erau aceste lucruri.

Eyal scrie: „Confruntat cu dificultati insurmontabile, Frankl habar nu avea cat va dura tortura sa. Nu exista nicio garantie ca va fi vreodata eliberat iar multi dintre tovarasii sai murisera deja din diferite motive. In ce consta abordarea sa de gestionare a stresului? A invatat sa-si schimbe atentia. Frankl a cautat sens in cele mai simple lucruri de zi cu zi – de exemplu, in ingrijirea unui vecin sau in depozitarea obiectelor care i-ar putea fi utile mai tarziu. El si-a gasit sensul chiar in ideea de supravietuire.”

Pe cat de dificil a fost 2020, nu a fost decat un episod in comparatie cu anul 1942 al lui Frankl. Eyal sugereaza ca, daca concentrarea asupra a ceea ce putea controla l-a salvat pe Frankl de la moarte in timpul Holocaustului, atunci cu siguranta ne va ajuta si pe noi sa supravietuim izolarii actuale, instabilitatii economice si neputintei politice. Da, nu puteti face nimic in legatura cu anumiti factori de stres, dar va puteti schimba atitudinea fata de acestia.

Eyal scrie: „Incertitudinea viitorului va provoaca stresul? Daca da, concentrati-va asupra a ceea ce puteti controla. Uneori, acest lucru inseamna sa te apropii de linia de sosire prin stabilirea obiectivelor pentru astazi sau pentru aceasta saptamana, mai degraba decat sa incerci sa decizi ce sa faci daca iti pierzi slujba in trei luni.”

Source: cluber.com.ua; Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Vezi si: Cura pentru stres: 7 Motive pentru care mersul pe ploaie este benefic

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Vizioneaza filmuletul de mai jos atunci cand doresti sa te relaxezi si sa te eliberezi de stres… De asemenea, poti sa asculti sunetele relaxante atunci cand vrei sa adormi mai usor… ? 8 Ore – sunetul calmant al unui rau de munte. ⬇️

Ai mai jos, un alt fimulet care te poate ajuta sa te relaxezi (15 minute): ⬇️

Citeste si:

~ Tehnica de gestionare a stresului ~

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!