perioadele de criza

Osho, pe masura ce puterea societatii asupra mintii oamenilor incepe sa se dezintegreze, in perioade de criza sociala ca acum, pare sa fie o tendinta pentru un numar tot mai mare de oameni de a cadea mai jos de minte, in nebunie.

Este de asemenea adevarat ca exista in paralel o tendinta ca oamenii sa priveasca la posibilitatea de a merge mai presus de minte, spre iluminare?

“Perioadele de criza sunt atat periculoase cat si extraordinar de importante – periculoase pentru cei care nu au curaj sa exploreze noi dimensiuni ale vietii. Ei sunt sortiti sa se dezintegreze in diferite tipuri de nebunii, pentru ca mintea lor a fost creata de societate.

Acum, ca societatea se dezintegreaza, mintea nu poate ramane; radacinile sale sunt in societate. Ea este hranita in mod constant de societate – acum, acea hrana dispare. Pentru ca societatea se dezintegreaza, o mare suspiciune, o indoiala cum nu a mai fost niciodata inainte, este sortita sa apara in oameni.

Si daca ei au fost doar oameni obedienti, care nu au mers niciodata dincolo de nicio limita pe care societatea a stabilit-o, care au fost mereu cetateni respectati, onorabili – cu alte cuvinte, doar mediocri – ei vor innebuni imediat. Ei vor deveni retardati, prosti, idioti, pot deveni schizofrenici, scindati, doua persoane – sau poate o multime.

Vezi si: Traieste-ti viata asa cum iti doresti! Fii creatorul ei, nu executantul parerii celorlalti

In perioadele de criza, pericolul este pentru cei care s-au bucurat de perioadele in care societatea era asezata, nu era nici o problema, totul era linistit, ei erau onorati, respectati. Acestia erau oamenii care se bucurasera de obedienta mintii, si acestia vor fi cei care vor suferi. Este o aritmetica simpla. Ei vor deveni psihotici, vor deveni nevrotici – si intre aceste cuvinte nu e nici o diferenta.

Am auzit o definitie. Un psihanalist a fost intrebat: ”Care este diferenta dintre psihoza si nevroza?” Iar psihanalistul a spus: ”Persoana psihotica crede ca doi si cu doi fac cinci. Iar persoana nevrotica stie ca doi si cu doi fac patru, dar nu este impacata cu faptul ca doi si cu doi fac doar patru.”

Deci diferenta este foarte fina. Ambii sunt la ananghie. Dar perioadele de criza sunt de o semnificatie extraordinara pentru acele suflete indraznete carora nu le-a pasat niciodata de respectabilitatea societatii, de onorurile ei; carora nu le-a pasat niciodata de ce cred ceilalti despre ei, ci au facut doar ceea ce au simtit ca e bine sa faca; care au fost intr-un fel anume mereu rebeli, individualisti.

Pentru acesti oameni, perioadele ce criza sunt pur si simplu de aur, pentru ca societatea se dezintegreaza. Acum nu mai poate condamna pe nimeni – ea este condamnata, blestemata. Nu le poate spune altora ca gresesc. Ea insasi se dovedeste a fi gresita; intreaga sa intelepciune se dovedeste a fi pur si simplu o prostie, o superstitie.

Vezi si: Iesi din “turma”, fii autentic, fii diferit… fii tu insuti!

Individul care indrazneste poate folosi aceasta oportunitate pentru a merge dincolo de minte, pentru ca acum societatea nu il poate impiedica, nu ii poate sta in cale. Acum este liber. Este aproape la fel ca o situatie in care usile sunt deschise si paznicii au disparut iar temnicerul nu e de gasit. Oamenii care au un anumit simt, o anumita inteligenta, vor folosi asta pentru libertate.

Dar cei care au devenit atat de inrobiti incat nu se pot gandi la libertate – inchisoarea a devenit casa lor – ei pur si simplu se vor speria: ”Ce se va intampla astazi? Nici un fel de paznici? Nici un temnicer? Usile sunt deschise! Cine va avea grija de noi? Cine ne va da de mancare?”

Vor fi oameni a caror sclavie a patruns pana in sufletul lor; acesti oameni o vor lua razna.

Dar oamenii care au fost mereu in cautarea unui moment in care pot evada din inchisoare, vor fi extraordinar de fericiti. Acesta a fost momentul pe care l-au asteptat si pentru care s-au rugat. Ei vor evada din inchisoare spre cerul liber. A merge dincolo de minte inseamna a merge spre cerul liber, plin de stele, de luna, de soare – in imensitatea sa…  Acesta devine al tau; intreaga existenta devine a ta.”

Vezi si: Indepartati-va de oamenii care va fac rau. De cei care va spun ca nu puteti face ceea ce va doriti si ca nu sunteti ceea ce simtiti…

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

”Articol preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-perioadele-de-criza-sunt-pur-si-simplu-de-aur/”

Photo by Adil Alimbetov from Pexels

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!