nevoile copiilor

Daca uiti de tine, de nevoile, visele si de dezvoltarea ta, convingandu-te in acelasi timp ca faci asta de dragul copiilor, atunci, acolo, nu exista nici o picatura de iubire adevarata.

Pune-ti o intrebare simpla: Iti poti iubi cu adevarat copiii daca nu te iubesti pe tine insuti?

Poate, dupa ce ai avut copii, ai fost atat de implicat in grija pentru ei incat ai inceput sa uiti de tine… Desigur, copiii au nevoie de dragostea ta… Ei au nevoie de multa iubire, dar nu in detrimentul neglijarii tale.

Desi este important, desigur, sa ai grija de copiii tai, este la fel de important sa fii un model pentru ei, aratandu-le cum sa se iubeasca pe ei insisi si cum sa aiba grija de propriile sentimente, emotii si de propria bunastare.

Daca iti neglijezi sentimentele si nevoile, ii vei invata si pe copii sa faca la fel. Drept urmare, atunci cand vor creste, fie vor astepta in mod constant ca altcineva sa aiba grija de ei, fie vor avea grija de rude, prieteni sau chiar de persoane complet necunoscute, in detrimentul lor – la fel ca si tine.

Vezi si: 7 Sfaturi pentru parintii care vor un copil fericit la scoala si acasa

Pe de alta parte, daca tu, ca un narcisist, faci ceea ce iti doresti, cand vrei, ignorand sentimentele si nevoile copiilor, acest lucru nu poate fi numit iubire – nici pentru copiii tai, nici pentru tine.

Daca vei ignora nevoile copiilor tai, nu te vei simti niciodata o persoana cu adevarat demna si plina de satisfactii.

Daca vei sprijini toate eforturile copiilor, dar in acelasi timp te vei judeca prea aspru pentru cele mai mici greseli, atunci este foarte probabil ca si copiii tai sa faca la fel – indiferent ce le vei spune tu. Ca parinte, esti modelul lor de comportament iar ei, cand vor deveni adulti, este posibil sa repete tiparele pe care le-au invatat de la tine, in copilarie.

Daca ii tratezi bine dar pe tine nu te respecti si nu te iubesti, atunci este foarte probabil ca la varsta adulta sa se simta nevrednici de iubire – oricat de iubitor si de rabdator ai fi fost cu ei, in copilarie.

Daca vrei sa fii un parinte iubitor, trebuie mai intai sa te iubesti pe tine insuti. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ignori nevoile si cerintele copiilor in favoarea propriei persoane sau invers.

Vezi si: Vindecarea copilului interior

Acest lucru inseamna cu totul altceva – sa obtii un echilibru sanatos intre iubirea si grija pentru ei si dragostea si respectul fata de tine. Desi acest lucru nu este intotdeauna posibil, mai ales in cazul bebelusilor, merita sa ne straduim.

Si da, acest lucru poate insemna ca cei mici nu vor primi intotdeauna ceea ce isi doresc, atunci cand vor. Acest lucru va insemna ca te iubesti suficient pentru a le spune uneori ceva de genul:
  • “Trebuie sa fiu cateva minute singur, joaca-te putin fara mine.”
  • „Acum sunt la telefon cu o problema foarte importanta. De asemenea, tu esti foarte important pentru mine, dar voi avea grija de tine putin mai tarziu, cand voi termina.”
  • „Mama si cu mine (sau cu tata si cu mine) vrem sa vorbim despre niste lucruri importante. Va rugam sa nu ne intrerupeti pana terminam.”
  • „Maine trebuie sa ma trezesc devreme pentru a ajunge la timp la intalnire foarte importanta, asa ca astazi vreau sa ma culc devreme. Va rog sa nu faceti zgomot si sa nu ma treziti.”

Vezi si: Cum ne ajutam copilul sa se protejeze de pericolele sociale?

Ca parinte, trebuie sa inveti sa respecti atat nevoile copiilor tai, cat si pe ale tale. Si numai in acest caz, copiii vor invata sa isi asume responsabilitatea pentru ei insisi, respectandu-i pe ceilalti.

Din pacate, multi dintre noi am fost invatati inca din copilarie ca a avea grija de propriile noastre sentimente si nevoi este egoism pur si ca ar trebui sa ne gandim mai intai la altii. De fapt, aceasta definitie a egoismului este fundamental gresita. Cei cu adevarat egoisti sunt oamenii care se asteapta ca ceilalti sa-si puna viata pe altarul de slujire pentru ei. Daca ai grija de tine cu dragoste, in timp ce nu uiti de ceilalti, atunci nu este egoism. Acest lucru inseamna bun simt si responsabilitate.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Source: cluber.com.ua, Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!