~ Curiozitati despre albine ~
Earthwatch Institute, o organizatie internationala care desfasoara proiecte stiintifice legate de protejarea vietii si a mediului pe Terra, a declarat aceasta specie ca fiind cea mai importanta de pe Pamant.
Curiozitati despre albine
Albinele sunt singurele fiinte vii care nu poarta niciun agent patogen, fie ca este vorba de virusuri, ciuperci sau bacterii.
In miere se gasesc enzime vii.
Aceste enzime in contact cu metalul mor si mierea devine din benefica, toxica.
Mierea de albine este SINGURUL aliment de pe Pamant care poate intretine viata umana de unul singur…
Albinele sunt singurele insecte care produc hrana pentru om.
Albinele sunt esentiale pentru natura. Ele sunt responsabile de polenizarea majoritatii plantelor. Fara albine nu am mai putea manca legume sau fructe.
Cele mai vechi urme despre albine s-au gasit in nordul Europei, in regiunea Marii Baltice, in rasini de conifere mineralizate (ambra).
Intr-un stup locuieste un singur roi de albine, iar acesta este format din trei tipuri de albine: regina (matca), lucratoarele si trantorii.
Ouale fertilizate devin albine lucratoare, in timp ce ouale nefertilizate devin trantori. Matca poate doza numarul de oua pe care le fertilizeaza.
Trantorii traiesc in stup doar pentru a se imperechea cu regina, apoi mor. Daca mierea se imputineaza in stup, acestia sunt dati afara.
Intr-un stup sunt in jur de 40 000 – 60 000 de albine.
Exista albine responsabile cu munca in stup (ingrijit oua si larve, facut curatenie, captusire cu ceara, hranit regina, etc.) si albine culegatoare care pleaca pe teren.
Cand stupul devine prea aglomerat, albinele decid sa mai creeze o regina. Lucratoarele construiesc un fagure cu 20 de celule hexagonale mai mari, adanci de 25 de mm. Aici regina va depune oua fertilizate. Larvele-regina sunt hranite de albine cu laptisor de matca. La 9 zile, celulele cu larva sunt acoperie cu un strat de ceara. Intre timp, regina veche impreuna cu o parte din roi, paraseste stupul actual si pleaca in cautarea altuia, unde va incepe o noua colonie. Dupa 8 zile de la acoperirea cu ceara, prima regina tanara iese din celula. Ea poate sa paraseasca stupul impreuna cu o parte din roi, la fel ca mama ei, sau poate decide sa ramana in acelasi stup. In acest ultim caz, ea isi va ucide surorile intepand cu acul fiecare celula ce contine larve-regina.
Lucratoarele stiu cand regina este pe moarte, deoarece aceasta nu mai degaja feromoni.
Regina este singura femela dezvoltata sexual din stup. Ea traieste intre 3 si 5 ani si este singura care depune oua. Imperecherea are loc in zbor.
Pentru un gram de nectar, o albina face aproximativ 60 de umpleri si goliri ale buzunarului stomacal si se plimba pe la aproximativ 1.000 de flori.
Albinele lucratoare au doua stomacuri: intr-unul acumuleaza nectarul si apa, iar celalalt este pentru digestia proprie. Au 2 ochi compusi si 3 ochi simpli, situati pe crestet.
Orientarea in spatiu a albinelor se face si in functie de pozitia Soarelui sau dupa undele magnetice al Pamantului, atunci cand este innorat.
Foarte multe curiozitati despre albine se leaga de dansul pe care-l executa in zbor, cand se intorc incarcate de polen – un dans “in cerc” si altul “in opt”/oscilant. Dansul “in cerc” il fac cand se intorc de la o sursa de polen aflata in apropierea stupului (in jur de 90-100 de metri), iar cel “in opt”, cu o anume viteza a vibratiei aripilor, este executat cand se intorc de la distante mai mari, pentru ca celelalte albine sa inteleaga sursa de polen descrisa in acest fel.
Mierea este produsa din nectarul cules din flori, depozitate in fagure si deshidratat. Albinele elimina apa din nectar prin batai vivace ale aripilor, pana cand ramane o umiditate de 17%. Apoi fagurii sunt sigilati cu dopuri de ceara.
Mierea nu expira, nu se strica (doar se zahariseste dupa un timp), are extraordinare calitati nutritive si curative.
Laptisorul de matca este o secretie cefalica si mandibulara a albinelor lucratoare, pe care acestea o pot produce numai intre a cincea si a paisprezecea zi a existentei lor.
Laptisorul de matca se foloseste exclusiv pentru hranirea larvelor din care se va naste regina si pentru hrana reginei cat timp traieste in stup, dar si pentru celelalte larve, de la ecloziune pana la a treia zi de viata.
Veninul de albine (apitoxina), substanta care ramane dupa ce partea volatila a veninului dispare, in contact cu aerul – ajuta la tratarea a peste 500 de boli: (dureri reumatice, articulare, depresie, cefalee, insomnii, nevroze, hipertensiune, Alzheimer, rani etc.)
Propolisul este cel mai puternic ANTIBIOTIC natural.
Expresia „luna de miere” provine dintr-o veche traditie nordica, conform careia tinerii casatoriti consumau timp de o luna cate o ceasca de mied (bautura fermentata indulcita cu miere).
Albinele pot recunoaste chipurile oamenilor. In urma unor teste facute de cercetatorii australieni, albinele au putut distinge intre anumite fotografii alb-negru cu fete umane.
Mierea contine o substanta care ajuta creierul uman sa functioneze mai bine.
Un borcan de miere este produs de aproximativ 550 de albine.
Vezi si: 22 Curiozitati fascinante despre corpul uman
Citeste si:
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!