~ Situatie de criza ~ Pandemia de coronavirus ~

criza
Trecem cu totii printr-o situatie de criza din cauza pandemiei COVID-19.

In mod obiectiv, criza este generata atat de numarul mare de imbolnaviri care poate duce la suprasolicitarea sistemului medical, cat si de faptul ca viata asa cum o stiam noi pana de curand, s-a schimbat foarte mult.

In mod subiectiv, criza prin care trecem ne afecteza pe plan psihologic din cauza faptului ca ne este teama de necunoscut si de boala.

Izolarea, de asemenea, ne creaza stres si panica. Daca insa, privim acest lucru ca pe o modalitate  foarte eficienta de a ne feri de boala si de a-i proteja astfel si pe cei din jurul nostru de un eventual pericol, atunci putem sa depasim mult mai usor aceasta perioada dificila.

Incearca sa privesti partea pozitiva a acestei situatii si sa nu te raportezi la izolare ca la o inchisoare. Doar respectand regulile de distantare sociala vom putea fi mai protejati, iar perioada de limitare va fi mai scurta.  

Teama excesiva nu-ti va aduce vreun beneficiu. Nici tie, nici celor din jur.

Frica nu poate schimba cursul si evolutia pandemiei de coronavirus, dar poate face societatea mai vulnerabila in fata acesteia. Frica slabeste sistemul imunitar al oamenilor si le poate afecta stabilitatea psihologica.

In aceste conditii, merita sa lasam anxietatea sa puna stapanire pe noi, riscandu-ne astfel si mai mult sanatatea? Nu. Este important sa fim informati si foarte atenti in aceasta perioada, insa nu trebuie sa lasam panica sa ne blocheze energia pozitiva.

Chiar daca nu este simplu, trebuie sa-ti dovedesti tie insuti in primul rand, ca esti o persoana responsabila si capabila sa ia decizii intelepte.

4 Sfaturi eficiente pentru a-ti feri mintea de panica:
  • Incearca sa nu-ti canalizezi toata atentia doar pe lucrurile negative

In aceasta perioada dificila, tindem sa ne concentram atentia prea mult pe partea negativa a lucrurilor si sa preluam emotiile celor din jurul nostru, ajungand astfel sa gandim si sa ne comportam foarte emotional.

Retinem, dintr-o stire, cu precadere partea cu “inca 11 persoane s-au imbolnavit in cursul zile de astazi…” nedand foarte multa atentie partii “15 oameni s-au vindecat, astazi…”  

Este foarte important in aceasta perioada sa invatam sa ne controlam anxietatea si emotiile si sa cautam sa ne imbunatatim dispozitia emotionala.

  • Stabileste limite

Stabileste niste limite clare in ceea ce priveste informarea ta si discutiile despre coronavirus. Sa zicem, de exemplu, ca iti dai voie sa urmaresti stirile de 2 ori pe zi, dar nu mai mult de 15 minute de fiecare data. Este important sa fii informat, dar nu exagera si nu-ti colora toata ziua in negru.

  • Distrage-ti atentia in mod pozitiv

Atunci cand suferi din punct de vedere mental, distrage-ti atentia in alta parte, facand ceea ce-ti place tie cel mai mult.

  • Schimba-ti gandurile

Evadeaza intr-un spatiu minunat, din mintea ta, de fiecare data cand simti ca esti asaltat de ganduri negre. Acest “spatiu” poate fi o impresie despre concediul de anul trecut, un peisaj, vizualizarea persoanei iubite sau pur si simplu o amintire placuta.  

Fiecare zi este un cadou minunat de la viata.

Incearca sa-ti gasesti aici si acum linistea sufleteasca si alege sa-ti consumi intr-un mod cat mai placut timpul si energia.  

Pe Facebook ne-ai dat Like? ?

criza

Foto: Pixabay

Citeste si:

5 Tehnici de meditatie pentru incepatori |Video

cum sa adormi mai usor Cum sa adormi mai usor si sa te odihnesti mai bine? Sfaturi importante

9 Perle de intelepciune budista care ajuta la realizarea pacii interioare

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!