~ Criteriile dupa care esti evaluat la prima intalnire ~
Profesorul si psihologul Amy Cuddy, de la Harvad Business School a studiat mai mult de 15 ani de zile primele impresii si efectul acestora asupra oamenilor. In cartea sa “Presence”, Cuddy este de parere ca oamenii raspund la urmatoarele doua intrebari atunci cand se vad pentru prima data:
1. Pot sa am incredere in aceasta persoana?
2. Pot sa respect aceasta persoana?
Psihologii considera ca noi cautam in alte persoane caldura si competenta. De regula, cu totii dorim sa vedem aceste doua calitati la noii cunoscuti si, de preferinta, simultan.
Profesorul Cuddy observa ca majoritatea oamenilor considera ca factorul determinant este competenta. Cel mai probabil pentru ca o persoana este evaluata cel mai frecvent din punctul de vedere al sefului, subordonatului sau colegului de munca.
In cele din urma, acest lucru este cu adevarat important – sa existe o persoana langa tine cu care sa poti derula afaceri sau cu care sa realizezi un proiect complex. Te poti baza intotdeauna pe un astfel de om si nu te astepti la surprize neplacute.
Dar, de fapt, cei mai importanti factori sunt caldura si increderea. Dupa acesti factori oamenii ne evalueaza la prima intalnire.
„Din punct de vedere evolutiv”, explica Cuddy, „este mai important pentru supravietuirea noastra sa stim daca o persoana merita sau nu increderea noastra.”
Intr-adevar, pentru stramoșii nostri, care locuiau in pesteri si vanau mamuti, incercand sa supravietuiasca, cel mai important lucru era increderea in semenii lor.
Cuddy (Harvad) spune ca, competenta este foarte importanta, dar numai dupa stabilirea increderii. Pentru ca, daca te agati prea mult de calitatile profesionale ale unei persoane, considerandu-le cele mai importante, risti sa ai parte de foarte multe surprize neplacute.
Psihologul sustine ca multi cursanti MBA (Master of Business Administration) care studiaza managementul afacerilor sunt atat preocupati de faptul ca nu ar fi perceputi de catre ceilalti ca fiind suficient de inteligenti si de competenti, incat de multe ori se autoizoleaza, nu cer ajutorul nimanui si nu participa la evenimente sociale.
Acesti oameni increzatori si orientati spre obiective au un adevarat soc atunci cand nimeni nu le ofera un loc de munca, dupa absolvirea MBA. Acest lucru se intampla din cauza izolarii lor si a faptului ca nu cunosc pe nimeni, nu sunt cunoscuti si nu prezinta incredere.
Psihologul Cuddy concluzioneaza:
„Daca persoana pe care vrei sa o impresionezi nu are incredere in tine, atunci nu vei merge prea departe in relatia cu ea. De fapt, cel mai probabil se va intampla exact contrariul a ceea ce doresti – vei provoca suspiciuni.”
De exemplu, deseori solicitantii de locuri de munca incearca sa creeze o impresie cat mai buna angajatorului. Si pentru aceasta, ei vorbesc cu prea mult entuziasm despre realizarile lor, zambesc increzatori si se uita constant in ochii interlocutorului. Rezultatul este de obicei deplorabil, mai ales in cazul interviurilor indelungate cu intervievatori cu experienta. Cu cat candidatul incearca mai mult sa convinga de ceva si cu cat foloseste mai multe metode, cu atat mai repede va fi considerat un manipulator, iar acest lucru nu va da deloc bine.
Dar o persoana deschisa, sincera si radianta trezeste intotdeauna incredere si admiratie. Si numai dupa ce s-a stabilit increderea, toate aspectele profesionalismului si competentei sale pot fi dezvaluite, fara a trezi suspiciuni. ”
Vezi si: Ne pierdem interesul pentru oamenii care nu ne pretuiesc
Criteriile dupa care esti evaluat la prima intalnire ~ Sursa: cluber.com.ua, Foto pexels.com
Citeste si:
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!