~ Ce presupune infidelitatea emotionala ~

infidelitate emotionala

Infidelitatea inseamna a insela.

Catalina este casatorita de sase ani. Relatia de cuplu merge destul de bine, dar simte ca anumite subiecte importante pentru ea nu le poate discuta cu sotul ei. El se grabeste sa incheie subiectul atunci cand vine vorba, de exemplu, fricile ei legate de viitorul ei profesional sau de ideea de a se muta in alta tara.

Aceste subiecte Catalina le poate discuta in voie cu Andrei, unul dintre colegii de la birou. Andrei o intelege, ceea ce sotul ei nu face. Cu el poate discuta o multime de chestiuni personale, are impresia ca sunt pe aceeasi lungime de unda. Exista o anumita atractie intre ei, dar, da asigurari Catalina, “sunt doar colegi” si intre ei “nu s-a intamplat nimic”. Sau s-a intamplat si ea nu realizeaza inca?

Infidelitatea apare in mai multe forme

Unul dintre miturile legate de infidelitatea in cuplu este acela ca infidelitatea presupune o relatie sexuala cu un alt partener. In realitate, aceasta este infidelitate sexuala. Dar pe langa ea, mai exista si infidelitatea emotionala (sau romantica). Se estimeaza ca aproximativ 20% dintre cazurile de inselare la nivel de cuplu se refera la “aventurile emotionale”. Infidelitatea emotionala presupune intimitate emotionala, atasament fata de un al treilea – a simti ca altcineva te intelege mai bine decat partenerul.

Pe termen lung, acest tip de infidelitate afecteaza calitatea relatiei de cuplu, deoarece produce o anumita indisponibilitate a unuia dintre parteneri in cuplu.

Inselatul emotional este, probabil, mult mai periculos decat inselatul sexual pentru ca arata ca nu mai esti “conectata” cu partenerul tau si te-ai apropiat emotional de altcineva.

Ce predispune la acest tip de infidelitate?

Conversatiile online, apropierea dintre colegi de la serviciu, calatoriile de afaceri, grupurile de persoane care impartasesc aceleasi hobby-uri sau prieteniile cu persoanele de sex opus sunt cele mai frecvente surse pentru inselatul emotional.

Cercetarile arata ca femeile sunt predispuse sa fie infidele emotional. Barbatii sunt predispusi catre infidelitatea sexuala. Mai mult, femeile pot accepta mai usor infidelitatea sexuala a partenerilor. In timp ce barbatii nu prea dau importanta infidelitatii emotionale a partenerelor.

Cum se explica aceste diferente? Psihologia evolutionista ofera urmatorul raspuns: daca sotul nu mai este fidel emotional este un semn ca ar putea sa investeasca resursele de care dispune intr-o alta relatie, in timp ce infidelitatea sexuala poate fi o simpla aventura. In cazul femeii, inselatul emotional nu inseamna mare lucru pentru partenerul ei. Pe de alta parte, o relatie sexuala cu un alt barbat poate duce la aparitia unui copil, iar partenerul nu va sti cu siguranta daca creste copilul lui sau pe al altui barbat.

Cum recunosti infidelitatea emotionala

Iata cativa indicatori care te vor ajuta sa iti dai seama daca iti inseli emotional partenerul de cuplu. Ii vorbesti celuilalt despre nemultumirile tale din viata de familie, te gandesti mult la acel coleg sau ai diverse fantezii legate de el. Simti nevoia sa iti schimbi garderoba si devii din ce in ce mai atenta la felul in care te imbraci. Te simti prost daca partenerul tau te vede in compania colegului respectiv. Traiesti mult mai intens relatia cu celalalt decat cu partenerul tau.  

Cum recunosti infidelitatea emotionala la altcineva? O persoana care este implicata intr-o “aventura emotionala” isi face noi hobby-uri care nu implica partenerul de cuplu. Poate arata dezinteres fata de evenimentele din familie. Pare mereu visatoare sau pe ganduri. Poate petrece mult timp pe internet sau nu se dezlipeste de telefonul mobil.

Ce poti face ca sa pui capat unei “aventuri emotionale”

Desi este destul de greu, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iesi din relatia care se bazeaza pe infidelitatea emotionala. De asemenea, este bine sa intrerupi orice fel de contact cu persoana respectiva. Iar daca lucrati impreuna, este bine sa nu mai aveti niciun fel de discutii personale, ci doar cele strict profesionale. Ca sa iesi din aceasta incurcatura emotionala este nevoie si de timp, asa ca fii calma si ai rabdare cu tine.

Pentru a te proteja pe viitor de aventurile emotionale, este recomandat sa te gandesi ce anume te-a determinat sa te atasezi de persoana respectiva, de ce s-a intamplat, ce inseamna pentru tine aceasta noua relatie si ce spune ea despre tine si despre relatia ta de cuplu, in care esti implicata. Daca aceste chestiuni ti se par greu de lamurit de una singura poate ar fi bine sa apelezi la un psihoterapeut sau un consilier care sa te ajute in demersul tau.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. ?

infidelitatea emotionala

Foto pexels.comSursa: totuldespremame.ro

Citeste si:

greseli grave in relatia de cuplu Cele mai frecvente greseli in relatia de cuplu. Tu stii care sunt?

wedding Fericiti pana la adanci batraneti… Poveste sau realitate?

“Mai incerc o data. Chiar daca nu mi-a iesit. De o mie de ori.”

Tacerea este cel mai dureros raspuns

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!